Kütahya'nın Simav ilçesinde, geçmişi 100 yıla dayanan "kös oyunu', Gençlik Merkezi'nde düzenlenen turnuva ile yeniden hayat buldu.
Etkinliğe Simav Belediye Başkan Yardımcısı Birol Sarmış, Çitgöl Belde Belediye Başkanı Yüksel Ünal, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Resul Çatal, AK Parti Simav İlçe Başkanı Hüseyin Güner ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sponsorluğunu Simav Belediyesi'nin yaptığı tarihi oyuna yarışmacı olarak 64 kişi katıldı. En yaşlı oyuncu olarak, 70 yaşındaki İsmail Koyun'un bulunduğu Kös oyunu turnuvasında, her yaştan oyuncu kıyasıya yarıştı.
Simav Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Mustafa Sapmaz, Simav Gençlik Merkezi'nde düzenlenen kös oyunu turnuvasının tarihi, kültürel, geleneksel ve unutulmaya yüz tutmuş çoban oyunu olarak bilindiğini ifade etti. Sapmaz, "Kös oyunu, Hatay'ın Hassa ilçesi ile Kütahya'nın Simav ilçesinde unutulmadan oynanmaktadır. Bu tür faaliyetlerle, kültürel değerlerimize sahip çıkacağız. Geçmişin izinden, geleceğimiz gençlerine , kültürel oyun mirasımızı taşıyoruz" dedi.
Kös oyunu turnuvasına katılan 70 yaşındaki İsmail Koyun, "Çocukluk yıllarımdan beri, tam 60 senedir Kös oyunu oynuyorum. Kültür zenginliğimizin bir parçası olan bu oyunun, gençler tarafından benimsenmesi de gurur verici bir durum" şeklinde konuştu. 32 takımın kıyasıya yarıştığı turnuva sonunda, dereceye giren oyunculara ödül veridi.
Kös oyunu nasıl oynanır?
"Tavlanın atası olarak düşünülebilecek bir oyun olan Kös oyununda erleri yürütmek için dört uzun çubuk havaya atılır, gelen sayılar oranında er hareket ettirilir. Erleri yöneten, sayıları belirleyen dört çubuk düştükleri şekle göre puanlandırılır. Kös oyununda kendi evindeki erleri çıkarıp rakip takımın evine sokmak, rakip taraftaki erleri "fıslamak yada yemek" şeklinde tabir edilmektedir. Hangi tarafın eri kalırsa o galip gelir. Kös oyunu, ovada hayvan otlatırken oynandığında yenilen tarafa ceza olarak, alandan uzaklaşan hayvanı çevirtmek görevi verilirdi." (MEİ-EFE)
İHA