Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan açıklanan Konya'nın Ekim ayı ihracat rakamları ile Ekim ayı SAMEKS verilerini değerlendirdi.
İlk olarak İstanbul'da açıklanan Ağustos ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini değerlendiren MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, "Yılın 3. çeyreğini 47,8 puan ortalamasıyla 50 referans değerinin altında tamamlamış olan SAMEKS Bileşik Endeksi, hükümetin iç tüketimi canlandırmaya yönelik aldığı tedbirlerin de etkisiyle, Ekim ayında 51,2 puana yükselerek son çeyrekte ekonomik aktivitenin toparlandığına işaret etmektedir. Sanayi sektöründeki artışın sürmesi ekonomik aktivitedeki canlılığın temel belirleyicisi olurken, hizmet sektöründe Temmuz ayı itibariyle başlayan durgunluk Ekim ayında da sürmüştür. Bununla beraber, hizmet endeksinin önceki aya göre 1,9 puan artış kaydetmesi, sektördeki yavaşlamanın hız kaybettiğini göstererek endeksin önümüzdeki aylarda yeniden artış trendine geçeceğinin sinyalini vermektedir. Darbe sürecinin ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkilerinin giderildiğinin göstergesi olması açısından önemlidir. Türkiye'nin Ekim ayında ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,6 düşüşle 11 milyar 727 milyon dolar olarak gerçekleşti. Konya'nın Ekim ayı ihracat rakamı 118 milyon 762 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9 oranında düşerken geçen aya göre yüzde 17 oranında artış göstermiştir. Ekim'de gerçekleşen 118.7 milyon dolar ihracat rakamına göre Konya genel ihracattaki yüzde 1.01 payı ile 14. sırada yer almıştır. Dünya ticaretindeki daralma ülkemizin ve şehrimizin de ihracatını olumsuz etkilemiştir. Konya 2016'nın ilk on ayında 1 milyon 100 bin dolar barajını aştı. Yılsonunda 1 milyon 350 milyon dolar civarında bir rakama ulaşacağı ön görülmektedir. Açıklanan rakamlara göre önümüzdeki yıl ihracatta artış yakalamamız için daha çok ve daha azimli çalışmamız gerekmektedir. Yeni dış pazar arayışlarımız hız kesmeden devam edecektir" dedi.
"Lojistik merkezinin bir an evvel devreye girmesi gerekmektedir"
Şimşek, "MÜSİAD Konya Şubesi olarak 2005 yılında şehrimize Lojistik Köy kurulması fikrini oluşturmuştuk. 2005 yılından bu yana başkanlığını yaptığım bir komite kurarak 200'ün üzerinde ziyaret gerçekleştirdik. Konya'nın lojistik merkezine ihtiyacı olduğuna dikkat çekmiştik. Süreç beklediğimizden çok uzun oldu. Açıklanan ihracat rakamlarına bakacak olursak Konya'mızın Lojistik Merkezinin bir an evvel devreye girmesi gerekmektedir. Lojistik Merkez ile Anadolu'nun lojistik üssü haline gelecek olan Konya, Mersin Limanı'na demiryolu ile bağlanarak dış ticaret için büyük avantajlar elde edilecektir. Bu proje sadece Konya'nın değil, İç Anadolu'daki bütün kentlerin ihracatına büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle Lojistik Merkez projesinin aralık ayında ihaleye çıkılacak oluşu bizleri sevindirmiştir. Karanlık geceleri ardımızda bıraktığımız bugünlerde Konya için hayati öneme sahip olan projenin hayata geçirilecek olması bizlere umut olmuştur. Bu projeye emeği geçenlere başta hükümetimize, siyasetçimize, bürokratımıza, kanaat önderlerimize, ihale tarihini kamuoyuyla paylaşan, Lojistik Merkez projesine olan inanç ve gayreti için Milletvekilimiz Sayın Ziya Altunyaldız'a Konya İş alemi adına teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
İHA