Sınır Tanımayan Doktorlar:

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Güney Sudan'ın Mayendit ve Leer bölgelerinde uzun süredir devam eden çatışmaların,...

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Güney Sudan'ın Mayendit ve Leer bölgelerinde uzun süredir devam eden çatışmaların, bölge halkını olumsuz etkilediğini bildirdi.

Artan şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan bölge halkının su, gıda ve sağlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçlara erişemediğini duyuran MSF, ileri seviye beslenme yetersizliği çeken çocuklar için acil tıbbi müdahale başlattı.

Ocak ayında toplum sağlığı çalışanlarından oluşan MSF ekiplerinin Mayendit'in kuzeyinde yer alan Dablual ve Mirniyal'da beslenme yetersizliği olan çok sayıda çocukla karşılaştığını belirten MSF Proje Koordinatörü Nicolas Peissel, 5 yaş altı çocukların yüzde 25'inin akut beslenme yetersizliği, yüzde 8.1'inin de ileri seviye beslenme yetersizliği çektiğini vurguladı.

MSF kliniğinde muayene edilen her 4 çocuktan 1'inin yetersiz beslenme, her 10 çocuktan 1'inin de ileri seviyede yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Peissel, rakamların son derece endişe verici olduğunu belirtti.

MSF mobil klinik sayısını artırdı

Çatışmalar nedeniyle Mayendit ve Leer'den kaçmak zorunda kalan bölge halkının sahip oldukları her şeyi kaybettiğini aktaran Peissel, "Bu insanlar, şimdi de her gün, çatışmaların ortasında hayatta kalmak, güvenli bir yer bulmak, su ve besin kaynaklarına erişebilmek için büyük bir mücadele veriyor. Bölgede güvenlik sağlanamadığından, hem hastalarımızın hem de sağlık çalışanlarının hayatlarını tehlikeye atmamak için hastaları başka bir sağlık merkezine sevk edemiyoruz. Aynı nedenlerden dolayı yeni bir hastane de açamıyoruz" diye konuştu.

Şiddet olayları nedeniyle bölgedeki mobil kliniklerin sayı ve kapasitesini artırdıklarına değinen Peissel, "sürekli yer değiştirmek zorunda kalan bölge halkına kısa sürede ulaşabiliyoruz ve tıbbi desteğimizi bu şekilde sürekli kılabiliyoruz. İnsanlar temiz içme suyuna, gıda, barınma ve sağlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçlara erişemediği takdirde, bölgedeki insani durum yakın zamanda daha iyiye gitmeyecektir" açıklamasında bulundu.

"Çalıların arasında saklanarak hayatta kalabildik"

Beslenme yetersizliği olan 1 yaşındaki ikizleriyle birlikte MSF kliniğine ulaşan Nyaolah adında bir kadın ise, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Ekim ve Kasım'da tam üç defa köyümüzden kaçmak zorunda kaldık. Evlerimizi yağmalayan, üzerimize ateş açan silahlı adamların araba ve tank seslerini dinleyerek uzaklaşmak için uygun zamanı kolladım. İkizlerimi kucağıma aldım ve dört yaşındaki kızımla birlikte koşmaya çalıştım. Yol boyunca yaralılar, hafiflemek adına ellerindeki eşyaları atıp yola devam etmek için hayatı pahasına kaçan insanlar gördüm.

Biz her seferinde karanlık çökene kadar çalıların arasında saklanıyorduk ve askerlerin gitmesini bekliyorduk. Sonra tekrar köyümüze geri dönüyorduk. Ama her gidişimizde bir şeyler daha eksiliyordu. Önce tavuklarımız, keçilerimiz, hayvanlarımız gitti. Daha sonra tahıllarımız ve ekinlerimiz En sonunda da eşyalarımızı yağmalayıp evlerimizi ateşe verdiler."

Bu olaydan birkaç hafta sonra evlerini temelli terk ederek bataklık bölgesindeki bir ada parçasında barınmaya başlayan Nyaolah ve ailesi, 17 saatlik yolculuğun ardından bataklıktan sağ çıkmayı ve çok az yiyecekle hayatta kalmayı başardı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı
Los Angeles’taki Yangınlarda Can Kaybı 24’e Yükseldi
Almanya’da X’ten Ayrılma Akımı Başlıyor
Strasbourg’da Tramvay Kazası: 5’i Ağır 30 Yaralı
Döner Partisi nedir ve hangi ülkede kuruldu?