Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin, "1982'den itibaren üzerinde 18 kez değişiklik yapılmış, yüzde 70 oranında değişmiş bir anayasa var. Ama ona rağmen bu anayasanın bir şeyi eksik, tadı yok tuzu yok, problem üretiyor ve hiç bitmiyor. O yüzden şu an yapmak istediğimiz şey problem üreten yapıları tüketmek" dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin, Hatay'ın Dörtyol ilçesinde Memur-Sen ve Sivil Dayanışma Platformu'nun hazırladığı "Sistemi Tartışıyoruz" konferansında halkla buluştu.
Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda yapılan halk buluşması şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin, 1988 yılında hukuk fakültesinde okurken "Hukuk ve Siyaset" adını verdiği bir dergi çıkardığını hatırlatarak, "O dönemde partisinin il başkanı olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile bir röportaj yaptım. Dergimizin kapak konusu "Başkanlık Sistemiydi" kendisine sordum; "Türkiye'ye hangi sistemi daha uygun görürsünüz. Parlamenter sistemi mi yoksa başkanlık sistemini mi" diye. Aynen, "Türkiye için başkanlık sistemi daha uygundur" demişti" dedi.
2011 yılından itibaren Türkiye'nin yoğun olarak başkanlık sistemini konuşmaya başladığını belirten Zengin, şöyle devam etti:
"Kurulan anayasa komisyonu yeni bir anayasa yapmak için çalıştı fakat bu çalışma nihai sonuca erdirilemedi. Neden Türkiye yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuyor? Çünkü 1982'den itibaren üzerinde 18 kez değişiklik yapılmış yüzde 70 oranında değişmiş bir anayasa var. Ama ona rağmen bu anayasanın bir şeyi eksik tadı yok tuzu yok. Her şeye rağmen problem üretiyor ve hiç bitmiyor problem üretmesi. O yüzden şu an yapmak istediğimiz şey problem üreten yapıları tüketmek. Anayasanın içinden yok etmek mümkün olduğunca kafası, kurumları net. Yasaması, yürütmesi, yargısı doğru kurgulanmış daha iyi işleyen ve bu işlerlik karşısında iş yaparken de sorumluluk alan hukuken gerektiğinde cezai yaptırımı olan kurumlarla şekillenmiş önünü görebilen daha kafası net bir anayasayla geleceğe yürümek şu an yapmak istediğimiz şey bu aslında. Bu anayasayla birlikte inşallah 16 Nisan'a uyandığımızda daha huzurlu bir Türkiye'ye uyanacağız."
Özellikle 15 Temmuz'dan sonra milletin çok yol aldığını ifade eden Özlem Zengin, "Artık korkmuyoruz silahtan, darbeci askerlerden, FETÖ'cüden, PKK'dan, Almanya'dan, Hollanda'dan. Biz kendimize itimat ediyoruz. Bu gerçeğin ta kendisidir. 16 Nisan'da bizler sandığa bu ülkenin geleceği, sizler için, evlatlarımız için ve güçlü bir Türkiye olsun diye ümitle bekleyen bütün dünyadaki mazlumların beklentileri için evet diyeceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin, daha sonra anayasa değişikliğine gidilecek olan maddeleri tek tek açıklayarak vatandaşların sorularına cevap verdi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise konuşmasında, "Türkiye'de aslında bir parlamenter sistem varmış gibi ancak adı parlamenter olup darbe sistemi mevcuttur" dedi.
Türkiye'nin demokrasi tarihi tersinden bile okunsa askeri darbeler ve muhtıralar tarihi olduğunu ifade eden Yayman, "14 Mayıs 1950'de Türkiye'de çok partili döneme geçildi ve her 10 yılda bir darbeler oldu. Milli güvenlikteki "kırmızı" kitap Türk halkını bir böl parçala yönet anlayışıyla bugünlere kadar getirdi bu kırmızı kitaba göre insanlarımız kimi sağcı, kimi solcu, kimi Alevi kimi Sünni şeklinde ayrıştırılarak bir tehdit unsuru olarak görülmüştür. Allah'a şükür ki Cumhurbaşkanımız sayesinde bu da kalktı" diye konuştu.
İHA