Sivas merkezine 44,5 km uzaklıktadır. Yıldız Dağı'nın doğusunda ve Sivas Kızıldağ'ın aşağısında üç koldan oluşan çok geniş olmayan ovalar, ekim arazisi olarak kullanılır. Etrafı dağlarla çevrilidir. İç anadolu bölgesinin kuzey dogu kısmında yer alır şeyh pınarı hacın kurmaz dereleri ile orta halli bir akarsu vadisi oluşur.
Köyün geçimi tarım ve hayvancılığa dayanır. Genellikle buğday, arpa, çavdar, yonca, mercimek ve fiğ yetiştirilir. İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde genellikle inşaat işçisi olarak çalışırlar. Belli bir süre bu şehirlerde gurbet hayatı yaşadıktan sonra köylerine dönerler.
Köy halkı, düğün ve cenazelerde birbirlerine yardımcı olurlar. Konuşsun konuşmasın, tanısın tanımasın, cenaze olduğunda o evde en az 1 ay yemek yapılmaz. Bu konuda çevre köylerde ön plandadır.
Köyde dügünlerde güreşler olur. Köye özgü yemek çeşitleri: salata, ezogelin, bulgur pilavı, madımak, kavurma, çorba çeşitleri, gömbe (börek), çörek, sütlaç, sarıhurma, düğcek, bulgur aşı, bulgur pilavı, dal turşusu, köye özgü peynir ve çökelek, ayran çorbası, mıhlama (patatesli) peynirli [fırında, sacarası (börek)], sacüstü (börek), yufka, kül gömbesi (börek), sübera, kesme aşı (makarna türü), ekmaşı (çorba)'dır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ile cep telefonu vardır.