Yeşil bir alana kurulan köy merkezi, her tarafında çayların aktığı bir yerleşim yerdir. Köye yakın bir de sulama barajı bulunmaktadır. Genel görümü olarak çevre köylerden daha yeşil alana sahip, gelişmiş bir köydür.
Köyün tarihi eskilere dayanmakla birlikte Oğuzların, Bozok kolunun, Alkırevli boyunun, Elbeyli Türkmen Aşiretine mensupturlar ve 12. asırda halep üzerinden bu günkü topraklara gelip yerleşmişlerdir. 42 elbeyli köyünün en büyüğüdür. Orta asya kökenli olan ulu yörük taifesinde de çongar adında bir çok isim geçmektedir. Ayrıca aynı aşirete bağlı 42 köy vardır etrafında ve Türkiye'nin değişik yerlerinde ve Suriye'de bu aşirete bağlı yerleşim yerleri vardır. Congar Köyü Elbeyli yörüklerine bağli Congar beyi tarafindan halep altından şimdiki sivas congar köyüne yerleşmişlerdir.
Her yaz Suriye Elbeyli Türkmen yörüklerinin de katılımıyla şenlikler düzenlenmektedir. Yemekler genel olarak Sivas yöresinden farklı olup, Tatar yemekleri hala yaşatılmaktadır. Kayseri bölgesine yakınlığı sebebiyle Kayseri mantısı da yapılan özel yemeklerdendir.Sivas merkezde oldugu gibi madımak yemegi meşhurdur. tabi mercimekten yapılan herle çorbası da köye has lezzetler arasındadır.
Yörenin dil olarak şivesi orta asya dillerine benzemekte olup halen kullanılan bir çok kelime eski Türkçedeki kelimelerden oluşmaktadır. bu da yörük kültürünün halen yerleşik hayata geçilmiş te olsa yaşandığının kanıtıdır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Köy halkı çevre yörelere nazaran ekonomik olarak daha üst seviyedirler.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon sistemi mevcuttur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır ama kullanılmamaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.