Soba borularının uzun tutulmaması gerektiğini belirten Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Halil Başgün, rüzgarlı havalarda yatılmadan önce mutlaka sobanın söndürülmesi gerektiğini, aksi takdirde karbonmonoksit zehirlenmeleri olabileceğini vurguladı.
Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, vatandaşları muhtemel karbonmonoksit zehirlenmeleri, baca yangınları ve baca temizliği konusunda uyararak, alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirdi. Bacaların yılda iki kez temizlenmesi gerektiğini anlatan Başgün, bacaların uzman kişiler tarafından temizlenmesi gerektiğini de ifade etti. Her mevsimin yangın güvenliğinin farklı olduğunu belirten Başgün, "Kış mevsimi geldiği için soba kuruluşu, kalorifer kazanlarının yakılışı ve doğal gazın kullanılışına kadar belli önlemler ile tedbirler var. Vatandaşlarımızın bu tedbirleri alması ve bakımlarını yaptırması gerekir. Özellikle kış mevsiminde olumsuz durumlarla karşılaşmasınlar. Soba bacalarının yılda iki kez temizlettirilmesi lazım. Temizletirken de uzman kişiler tarafından temizlenmelidir. Sobalı bacaları biz İtfaiye Müdürlüğü olarak meclisimizin aldığı karar ile 50 liraya temizliyoruz. Vatandaşlarımız müracaat ettikleri zaman bu ücret karşılığın ekiplerimiz gider ve gerekli temizliği yapar. Belediye başkanımızın talimatı ile maddi durumu olmayan ve temizletmek isteyen vatandaşlarımızın temizliğini de ücretsiz yapıyoruz. Kalorifer bacalarını 150'ye ve resmi resmi dairelerin kini ise 180 lira karşılığında temizliyoruz" dedi.
"Sobaların, en fazla iki boru ile bacaya teması sağlanmalı"
Sobanın kurulduğu zaman boruların uzun tutulmaması gerektiğini vurgulayan Başgün, "Köylerde ve kırsal kesimdeki vatandaşlarımız sobalarını kurdukları zaman borularını uzun tutmasınlar. En fazla iki boy boru ile bacayla temas ettirsinler. Borular ne kadar uzun tutulursa soba o kadar iyi yanar ve ısınır diye yanlış bir uygulama var. Oysaki bunun tam tersidir. Özellikle sobayı kurduğumuz zaman ne kadar kısa mesafede baca ile temasa geçersek zehirli gazları ve dumanı en kısa zamanda baca vasıtası ile dışarı atmış oluruz. Özellikle kömür sobalarında sobanın altında mermer bir tabla koymak lazım. Sobaların borusuna çamaşır kurutmalığı olan çengellerden takmamamız lazım. Çünkü elbise kuruyup sobanın üzerine düştüğü zaman yangın tehlikesi yaşanıyor. Sobayı yakarken tiner, benzin ve mazot gibi maddeler kullanmamak gerekiyor" diye konuştu.
"Sobayı söndürmeden uyumayın"
Baca temizliğini kendisi yapacak olan vatandaşların kesinlikle bez ve paçavra gibi malzemelerle temizlik yapmamaları konusunda uyaran Başgün, "Büyük demir baca aparatları kullanmaları lazım. Bizde kendimiz baca temizliği yaparken o malzemeleri kullanıyoruz. Bacaları sık sık temizlettiğimiz zaman bacadan meydana gelebilecek yangın riskini askeriye düşürmüş oluruz. Rüzgarlı havalarda kesinlikle sobaları söndürmeden uyumamak lazım. Rüzgarın esmesiyle birlikte türbülans meydana gelmekte ve bununla birlikte zehirli gaz evin içerine dolmaktadır. Dolduğu zaman ise kişiye tatlı bir uyku gelir ve uyuduğu zaman zehirlenme riski hat safhaya çıkar" ifadelerinde bulundu.
İHA