Teknolojinin gelişmesiyle her geçen sene biraz daha değerini kaybeden soba, köylü vatandaşlara ek olarak artık dağ evlerinde de nostaljik bir hava oluşturmak amacıyla kullanılıyor.
Yıllarca ısınma aracı olarak kullanılan ancak doğalgazın yaygınlaşması ve teknolojinin gelişmesi ile değerini kaybeden sobalar, artık farklı bir görev ile vatandaşlar tarafından talep ediliyor. Birçok köylü vatandaşın hala kullanmaya devam ettiği bu ısınma aracı, dağ evi sahipleri tarafından da nostaljik bir hava oluşturabilmek amacıyla satın alınıyor.
Eskişehir'de soba satımı ve tamiri yapan bir işletmede görev yapan Gökhan Duru, sobanın eskisi kadar satın alınan bir araç olmadığını ancak artık farklı kesimler tarafından da tercih edilmeye başlandığını aktardı. Yüksek gelirli ve kışlık dağ evlerine sahip vatandaşlar tarafından sobaya talep olduğunu belirten Duru, "Sobayı artık ya köylü kesim alıyor ya da üst düzey geliri olan, dağ evi gibi kışlık evlere sahip olanlar nostaljik bir hava oluşturabilmek için alıyor. Soba asıl misyonunu kaybetti diyebiliriz. İlerleyen yıllarda bu dönüşüm nerelere gider bilemiyorum. Şu an soba bu iki kesim tarafından talep ediliyor. Öte yandan, soba satışlarının tatmin edici olduğunu da söyleyemeyiz. Doğalgazın yaygınlaşmasının bize çok ciddi bir zararı oldu. Senede 2 bin soba satıyorduk. Şimdi 150-200 adet satabiliyoruz. Bu her geçen gün daha da azalacak. Bizde alttan yetişen eleman da kalmadı. Şimdi herkes temiz iş yarıyor, dolgun maaş arıyor. O da bizde yok. O yüzden şu anki durumumuz bu. Sobalarımızın fiyatları, kalitelerine ve özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Ancak orta halli, temiz bir sobanın fiyatı 300-350 lira diyebiliriz. Öte yandan, şu an daha çok ikinci el sobalar tercih ediliyor. Genelde vatandaşlarımız 1-2 sene sonra doğalgaza geçmeyi planlıyorlar. Sobaları geçiş döneminde kullanmak amacıyla alıyorlar" dedi.
İHA