Osmangazi Belediyesi'nin örnek ve modern bir şehir inşa ettiği Soğanlı'da anahtar teslimi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de katıldığı törenle geçekleştirildi. Özhaseki, "Bana göre en değerli belediye başkanları, bu gerçekliği bilerek hareket eden belediye başkanlarıdır" dedi.
Osmangazi Belediyesi tarafından yürütülen titiz çalışmalar sonucunda toplam 42 hektar alanda hayata geçilen Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde tapu dağıtımına başlandı. 4 etap olarak hayata geçirilen ve toplam bin 769 konut ile 202 ticaret merkezinin yer aldığı proje kapsamında anlaşma sağlanan yer sahiplerine 12 dairenin tapusunu teslim edildi.
Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Doğa bize bin bir nimet sunuyor. Ama o kuralları da işletiyor. Biz doğanın kurallarını göz ardı edersek başımıza felaketler gelir. Yerin altında bir hareketlilik var. Bunu engelleyemeyiz. Buna uygun davranmamız lazım. Üstündeki yaşam biçimimizi de buna göre yenden formatlamamız lazım. Eğer böyle yaparsak depremlerin karşısında korkusuzca Japonlar gibi yan gelip yatabiliriz. Bakın bütün bilim adamları, Marmara'da olacak bir deprem bahsediyor. Kuzey Anadolu dediğimiz fay hattı, 60 senede Marmara'ya kadar ulaşmış durumda. Şimdi de bilim adamları diyor ki, en geç 2030'a kadar Marmara'da büyük bir deprem var. Bunun şiddeti de 7'den fazla olacak. Bana göre en değerli belediye başkanları bu gerçekliği bilerek hareket eden belediye başkanlarıdır. Belediye Başkanı arkadaşlarımızın birinci görevi, temsil ettikleri kenti bir kere yenilemek ve depreme dayanıklı hale getirmek" dedi.
"Kentsel dönüşüm için "0" faizli kredi vereceğiz"
Bursa'nın kendileri için göz bebeği olduğu belirten Özhaseki, "Buradan asla elimizi çekmeyeceğiz. Hazırlık yapmamız lazım. Burada hepimize iş düşüyor. Yerin altındaki hareketlilikle başa çıkamayız. Bu yüzden doğrusu hazırlık yapmak. Başkanım sağ olsun burada çok güzel inşaatlara başlamış. Binalar, gerek siluet itibariyle gerekse yerleşim ve konum itibariyle gayet güzel olmuş. Burada hepimize iş düşüyor. Gelecek sene pilot yol ilan ediyoruz. Tüm Türkiye'de kentsel dönüşüme baştan sona giriyoruz. Ama asıl iş, belediyelere düşüyor. Vatandaşlarla onlar görüşecekler. Onlar ikna edecekler. Riskli alanları onlar belirleyecekler. Sonuna kadar buna biz destek olacağız. 0 faizli krediler açacağız ve destekleyeceğiz. Bakın deprem öldürmüyor. Yaptığımız sağlıksız binalar öldürüyor. Deprem geldiğinde ne sağcı dinliyor, ne solcu dinliyor. Ne alevi, sünni, ne türk ne kürt dinliyor. En sevdiklerimizi alıp götürüyor. Sonra psikolojimiz bozuluyor işimizden gücümüzden oluyoruz" diye konuştu.
Törenin açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Projemiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla müşterek yürütmüş olduğumuz 35 hektarı rezerv, 7 hektarlık kısmı ise riskli alan olmak üzere 42 hektarlık alanı kapsamaktadır. Türkiye'nin kentsel dönüşümüne örnek teşkil eden proje, hükümetimizin kentsel dönüşüm politikalarıyla örtüşen ve cumhurbaşkanımızın yapılaşmada ideal olarak tavsiye ettiği zemin artı 5 kat yapılaşma modelini hayata geçirmiş olduğumuz bir projedir. 128 bin metrekarelik bir uygulama alanındaki projeye 135 milyon lira kaynak kullanıldı. Sahip olduğu yeşil alan, sosyal donatı alanları, pazar alanı, 800 araçlık açık, 3 bin 200 araçlık kapalı otoparkı ile geniş caddeleri ve sokaklarıyla yaşanabilir şehir idealini ortaya koyduk" şeklinde konuştu.
Soğanlı projesiyle sadece Bursa için değil, Türkiye için bir model ortaya koyduklarını belirten Başkan Dündar, "Yüzde 85'i konut, yüzde 15'i ticari alan olarak planlanan ve yeni bir yaşamın başladığı Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinin 1. etabı 4 kısım olarak uygulanmakta. Bu bölgedeki çalışmalarımız, Osmangazi Belediyesi'nin tüm bölgeyi hedef alan ve Bursa'nın dönüşümüne katkı sağlayacak olan projelerdir. Bu projelerle bizler, yeni vizyon ortaya koyuyoruz. Kanalboyu caddesi iki bina arasını 100 metre hesaplayarak burasının yaşanabilir, modern bir şehir olarak ortaya çıkarıyoruz. Bu bölgemizde bizler Kasım 2016'da riskli bölgelerdeki hemşerilerimizle görüşmelere başladık. Tapu devirleri ve anlaşmalara da başladık. Bugüne kadar 58 parsel anlaştı ve bu 58 parselde 102 daire, 4 dükkan hak sahiplerine teslim edildi. Devir işlemleri sona eren hak sahiplerine de tapuları peyderpey veriliyor. İnşallah bundan sonraki süreçte, burasını çok daha hızlı şekilde sürdürerek, bu projenin sadece burada lokal olarak kalmayıp, özel sektörün de buraya girerek hızlı bir şekilde Bursa'nın dönüşümüne katkı sağlayacağı bir proje olacak" dedi.
Konuşmaların ardından hak sahiplerine anahtarları teslim edildi.
İHA