Soğuk Havalar Kilo Vermek İçin Fırsat

Diyetisyen Mustafa Tilekli, soğuk havaların metabolizmayı hızlandırıcı özelliği sayesinde kilo vermek için bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini...

Diyetisyen Mustafa Tilekli, soğuk havaların metabolizmayı hızlandırıcı özelliği sayesinde kilo vermek için bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte kıyafetlerin de kalınlaşmaya başladığını belirten Özel FBM Tıp Merkezi Estetik Kliniği Diyetisyeni Mustafa Tilekli, "Buna bağlı olarak eğer fazla kilolarımız varsa bu kilo algısı da kalın kıyafetlerle birlikte değişiyor. Kış mevsimi boyunca kendimizi olduğumuzdan daha hafif hissediyoruz. Bu duruma bir de hareket veya egzersiz kısıtlaması da eklenince hem kilo vermek yavaşlıyor hem de almak daha kolay hale geliyor. İnsanın doğası gereği kış aylarında vücudun yağ depolama eğilimi artıyor. Ancak bütün bunların yanı sıra soğuk havada vücudun kan akışı hızlandığı ve özellikle yağ dokusunun bu soğuk hava karşısında vücudun ısısını dengelemek için ekstra bir enerji harcama yoluna gitmesi dolayısıyla metabolizma hızında elle tutulur bir artış gözlemlenebilmektedir. Bu mevsimde bir yandan soğuk havanın getirdiği bu avantajı değerlendirirken diğer yandan soğuk algınlığından da korunuyor olmamız gerekir. Soğuk algınlığının en büyük sebebi soğuğun kendisi değil zayıflamış bir bağışıklık sistemidir" dedi.

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi içini tavsiyelerde bulunan Tilekli, "Bunun için herkesin rahatlıkla tüketebileceği ve gayet güzel sonuçlar alabileceği birçok gıda mevcuttur. Güçlü bir bağışıklık sistemi güçlü bir bağırsak sistemiyle sağlanabilir. O yüzden bağırsak sağlığımızı düzenlememiz çok önemlidir. Bunun için ise doğal antibiyotik niteliği taşıyan soğan ve sarımsağı daha sık tüketmeliyiz. Probiyotik desteği kullanmak bağırsak sisteminin daha sağlam olmasına katkı sağlar. Zencefil zerdeçal ve kişniş baharatları vücutta biriken ve hastalık oluşturabilecek mikropların kırılmasında çok etkilidir. Özellikle soğuk algınlığı başlangıcı varsa boğazdaki enfeksiyon başlangıcı için adaçayı-papatya ve karanfil üçlüsü ile hazırlanmış bir çayın ılık olarak tüketilmesi veya gargara yapılması enfeksiyonun artma riskini düşürecektir. Soğuk havanın içerdiği oksijen miktarı da fazladır. Yağlar ise sadece oksijen varlığında yakılıp enerjiye dönüştürüldüğünden soğuk havada yapılan egzersizler sayesinde harcanan enerji ve yakılan yağ miktarı arttırılabilir" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Aile Hekimliği 20 Yılda Sağlıklı Bir İ̇şleyişe Kavuşamadı
Bronşektazi Hastalarına Önemli Uyarı
Protein Tozlarında Ağır Metal Riski !
Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?