Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Çiçekli ile Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Özge Karabağ kış aylarında mevsimsel hastalıklardan korunma yolları ve beslenme konusunda uyarılarda bulundu.
Halk arasındaki soğuk havada hasta olunduğuna dair kanının yanlış olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Çiçekli, "Soğuk insanı hasta yapmaz. İnsanlar üşüttükleri için hasta olmazlar. Halk arasında yanlış bir kanı var bununla alakalı. Artan soğuklar nedeniyle insanlar çok daha fazla içeri de evlerinde, okullar da, kapalı alanlarda vakit geçiriyorlar ve soğuğun neden olduğu enfeksiyon hastalıkları çoklukla kapalı ortamlarda bulunan insanlarda birbirlerine bulaşıyor. Aksine açık hava insanın hasta olmasını engeller. Virüslerini, bakterilerin bu mikropların insanlara bulaşmasını engeller." dedi.
Enfeksiyon hastalıklarının bağışıklık sistemindeki zayıflamayla ortaya çıktığına dikkat çeken Dr. Emre Çiçekli, "Bağışıklık sistemini güçlendirecek nelere dikkat etmeliyiz. Bir kere insanın mutlu olması gerekir. Mutlu insanın bağışıklık sistemi çok güçlü olur. İyi uyması gerekir. Onun dışında tabi ki yediklerimize içtiklerimize dikkat edeceğiz. Mümkün olduğunca mevsim meyve ve sebzelerinden besleneceğiz. Bizim için gerekli olan vitaminleri alacağız, bol bol su içeceğiz. Onun dışında uykumuza çok dikkat etmemiz lazım. Sağlıklı ve tam bir uyku bir insanın sağlığı için vazgeçilmezdir. Tabi ki alınabilecek ilaçlar var, vitaminler var, işte multi vitamin kompleksleri oluyor, mesela probiyotikler. İnsan bağırsak florasını düzenleyen probiyotiklerin bağışıklık sistemi üzerine çok anlamalı etkileri var. Yoğurt, kefir doğal olarak alabileceğimiz probiyotikler. Mesela soğan çok önemli, onun dışında bunların üretilen ilaçları da var onlarda alınabilir. Mümkün olduğunca kendimize dikkat edebilirsek, mutlu olursak hastalıklara daha az yakalanacağımızı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
"Kışın kilo alımı artıyor"
Beslenme ve Diyetisyen Özge Karabağ ise havaların soğumaya başlamasıyla birlikte insanların beslenme alışkanlıklarında çok değişiklikler olduğunu, hareketsiz kaldıklarını ve evde vakit geçirdikleri için kilo sorununun ortaya çıktığını dile getirdi.
Bütün besin gruplarından üç ara üç ana öğün şeklinde alınmasının önemine değinen Karabağ, "Öncelikle kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirildiği için düzenli şekilde bir fiziksel aktivite öneriyoruz. Haftada üç veya dört gün kilo kontrolü için ve sağlıklı yaşamak için de hafta da 1 veya 2 gün bir fiziksel aktivite yapılması gerekiyor. Kış aylarında güneş ışınlarından mahrum kaldığımız için D vitamini eksikliği çok fazla oluyor. Bundan dolayı da D vitamininden zengin besinlerden faydalanılması gerekiyor. Özellikle süt ürünleri olabilir, balık ürünleri olabilir. Özellikle D vitamini takviyesi almak çok önemli. Omega 3 kaynağı olan balık da kış aylarında bol miktarda bulunan besinler arasında beyin ve bilinçsel sağlığın kuvvetlendirilmesi için balık haftada 1 ile 2 defa tüketilmesi gerekiyor. Özellikle vücut direncini yükselten gıdalar kış mevsiminde büyük önem taşıdığı için özellikle mevsimde sebze ve meyveler günde 4 ile 6 porsiyon arasında tüketilmesi gerekiyor. Vücut ısısının korunması için ve sağlıklı yaşam için de günde 2 buçuk, 3 litre kadar kişinin kilosuna göre tabi değişmekle birlikte ortalama 2 buçuk, 3 litre su alması da önemli." ifadelerini kullandı.
İHA