Son külekçi

Geçmişte "buzdolabı" olarak kullanılan ve ağaçtan yapılan "külek", Kahramanmaraşlı usta Şeref Serkuş tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

Geçmişte "buzdolabı" olarak kullanılan ve ağaçtan yapılan "külek", Kahramanmaraşlı usta Şeref Serkuş tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

Kahramanmaraş'taki tarihi Kapalı Çarşı'da, özellikle şehir dışından gelen insanların meraklı bakışları arasında yarım asırdır elinde bıçağı ve törpüsüyle külek yaparak geçimini sağlayan Şeref Serkuş, mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Türkiye'de kendisinden başka hiç kimsenin külek yapmadığını söyleyen Serkuş, "Ben öldükten sonra Türkiye'de bu mesleği yaşatacak kimse kalmayacak" dedi.

Mutfak'ta en sağlıklı saklama kabının külek olduğunu belirten Searkuş, "Külek söğüt ağacından yapılır. Kavak veya çam ağacı da kullanırız. Küleğin içine bulgur, mercimek, nohut, buğday pirinç, fasulye, yoğurt ve yağ konulur. Her maddeye girer bunlar. Yaşım 66, 60 yıldan beri bu mesleğin içindeyim. İnsanlardan isteğim çocuklarını bu mesleğe çırak versinler, mesleği öğrensinler ve yetişsinler. Şimdi gelsinler çırağı versinler yetiştirip mesleği öğreteyim. Ben bittikten sonra bu işi yapacak kimse yok. Bir meslek kayboluyor Türkiye'de, bir ben kaldım. Gaziantep'te vardı orada kapattı" dedi.

Özellikle söğüt, kavak ve çam ağacından yapılan külek insanoğlu tarafından yüzyıllardır. Bir dönemin buzdolabının içine kuru gıdadan sıvı gıdalara kadar birçok ürün konulup muhafaza edilebiliyor. Şimdilerde nostaljik bir ürün olarak kullanılan külek, 20 ile 200 liraya arasında satılıyor.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları