2016 yılında Erasmus+ Yüksek Öğretim Stratejik Ortaklık Programı çerçevesinde AB Bakanlığı Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen ve desteklenen Turizm temalı "TOURBAN-Tourism Urban & Social Tapestry-Developing Soft & ICT/Mobile Learning Skills" başlıklı projenin ikinci toplantısı İtalya'da gerçekleştirildi.
Necmettin Erbakan Üniversitesi koordinatörlüğünde, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Bilim Merkezi, INCD Turism, Stichting PRIME ve InEuropa işbirliğinde 2016 yılında Erasmus+ Yüksek Öğretim Stratejik Ortaklık Programı çerçevesinde AB Bakanlığı Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen ve desteklenen Turizm temalı "TOURBAN-Tourism Urban & Social Tapestry-Developing Soft & ICT/Mobile Learning Skills" başlıklı projenin ikinci toplantısı İtalya'da yapıldı. Toplantı kapsamında Türkiye, Hollanda, İtalya ve Romanya'dan proje ortakları ikinci kez bir araya gelerek ilk 9 ayda gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirdi ve sonraki süreçte gerçekleştirilmesi planlanan çalışma faaliyetleri gözden geçirildi. Necmettin Erbakan Üniversitesinden, Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Diken, Turizm Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Ferdi Bişkin ve Uzman Kevser Çınar'ın katıldığı toplantıda katılımcı ülkelerin yaşadıkları şehirle ilgili, sosyal medya yoluyla turist davranışlarını ve şehri anlamaya yönelik tamamladıkları büyük veri ve SWOT analizi sonuçları paylaşıldı. Konya şehrinin turizm temelli sosyal medya kullanımıyla ilgili rapor sonuçlarını yurtdışı ortaklarla paylaşan Uzman Kevser Çınar, Konya Büyükşehir Belediyesinin geliştirdiği bir yazılım programı ile gerçekleştirilen büyük veri analizi bulgularına göre Konya'yı ziyaret eden turistlerin davranışlarının, beklentilerinin, memnuniyet düzeylerinin belirlenmeye çalışıldığını ifade etti. Proje faaliyetleri kapsamında sosyal medyanın turizm sektörü açısından nasıl okunması ve nasıl etkin kullanılması gerektiği ile ilgili bir eğitim programının hazırlanmasına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Çınar, "Günümüzde şehirlerin tanıtımlarının yapılmasında, hikayelerinin daha etkin bir şekilde çok daha geniş kitlelere ulaştırılmasında sosyal medya, en önemli ve en etkili kanallardan biridir ve bu doğrultuda sosyal medyanın doğru ve bilinçli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Hazırlayacağımız eğitim programı kapsamında sosyal medya uygulamalarından yeterli düzeyde faydalanabilmek ve doğru kullanabilmek için turizm temelli uygulamaların yeniden yapılandırılarak, hikaye anlatımı yöntemiyle verilmek istenen mesajların nasıl oluşturulacağı, sosyal medyaya nasıl aktarılacağı ve bu tür kampanyaların nasıl organize edileceği ile ilgili gerekli kilit unsurların belirlenmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Diğer ortak ülkelerin raporlarının değerlendirilmesi neticesinde benzer sorunların bu ülkelerde de görüldüğü anlaşıldı ve bundan sonraki çalışma paketinde elde edilen veriler neticesinde oluşturulacak 5 günlük eğitim programının genel çerçevesi oluşturuldu. Ayrıca toplantıda "kentlerin hikayesi" başlıklı, hikayeler yoluyla kentlerin tanıtılması konulu bir çalıştay gerçekleştirildi. Bu sayede projenin 1. çalışma paketi araştırma raporları neticesinde elde edilen verilerle 2. çalışma paketinde gerçekleştirilmesi düşünülen sosyal medya yoluyla şehirlerin tanıtımının daha etkin yapılabilmesine yönelik geliştirilecek 5 günlük eğitim programı arasında bir bağlantı kuruldu.
Bir sonraki toplantı, 9-12 Ekim 2017 tarihleri arasında Bükreş, Romanya'da gerçekleştirilecek olup TOURBAN Projesiyle ilgili detaylı bilgilere ve ilgili sosyal medya hesaplarına www.tourbanproject.org proje web sitesinden ulaşılabilir.
İHA