Spor Yaralanmalarına Dikkat

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Başhekimi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Başhekimi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Güneş, Kütahya'da "Spor yaralanmaları" konusunda sağlık söyleşisine katıldı.

Kütahya Belediyesi işbirliğiyle Hezar Dinari Kültür Merkezinde gerçekleşen söyleşide katılımcıları bilgilendiren Güneş, "Düzenli yapılan sporun vücut için birçok faydası vardır. Ancak düzenli yapılsa dahi bazı riskler taşır. Birçok kişi adale gerginliği gibi spora bağlı küçük yaralanmalar geçirir. Ancak az sayıda da olsa bazı sporcular kıkırdak ayrılması veya kemik kırığı gibi ciddi yaralanmalar yaşayabilir" diyerek sözlerine başladı. Prof. Dr. Taner Güneş, "Spor ve egzersizler insan sağlığı ve vücut iyiliği için oldukça faydalıdır. Spor kas gücünüzü, enerji seviyenizi ve genel vücut direncinizi artıracaktır. Düzenli spor yapan insanlarda kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, beyin sorunları ve bazı kanserlerin meydana gelme olasılığı azalmaktadır. Araştırmalar düzenli yapılan sporun, kişinin özgüvenini desteklediğini, duygusal durumunu düzelttiğini, uykuyu ve enerjiyi düzenlediğini ve stres, depresyon, bunama ve alzheimer hastalığı riskini azalttığını göstermiştir" diyerek spor ve egzersizin yararlarından da bahsetti.

Düzenli spor yapan birçok kişi sadece küçük yaralanmalara maruz kaldığını bu kişilerde yapılacak anlamlı önlemlerin yaralanma risklerini azaltacağını Prof. Dr. Taner Güneş şöyle açıkladı:

"Örneğin egzersiz öncesinde ısınma için yeterince zaman ayrılması, kişinin kendi kapasite sınırları içinde egzersiz veya spor yapması ve egzersiz seviyesinin yavaşça artırılması küçük yaralanmaların engellenmesinde oldukça etkili olacaktır. Öte yandan kapasitenin üzerinde egzersiz yapılması tam aksine kalp açısından riskli olabilir. Kalp sağlığı için iyi olacağı beklenen spor eğer kişinin kapasitesi üzerinde yapılırsa tam tersine risk haline gelir. Genel olarak, bu risklerin oluşmaması için egzersiz seviyesinin düzenli ve yavaş bir şekilde artırılması gereklidir. Birçok spor yaralanması aşağıdaki sebepler ile meydana gelir."

Spora bağlı yaralanmalar yukarıdaki sebepler ile hem profesyonel hem de hobi olarak spor yapanlarda meydana gelebilir. Bu nedenle hangi düzeyde yapılırsa yapılsın her sporcunun yaralanmadan nasıl korunacağını iyi bilmesi ve bunları uygulaması spora bağlı yaralanmalardan korunmanın en gerçekçi ve etkili yoludur diyen Prof. Dr. Taner Güneş spor yaralanmalarının nedenlerini de; "Sporun çok fazla ve çok hızlı yapılması', "Kişinin kendi kapasitesini olduğundan fazla düşünmesi', "Egzersize hazırlanılmaması veya kötü teknik ile yapılması', "Vücudun aşırı zorlanması', "Spora özgü kötü ekipman kullanılması', "Kazalar" diye sıraladı

Söyleşide son olarak spor yaralanmalarından korunmanın yollarından bahseden Prof. Dr. Güneş, "Eğer egzersiz veya spor esnasında vücudunuzda herhangi bir ağrı hissederseniz hemen durmalısınız. Eğer devam ederseniz mevcut hasarın artmasına ve spora geri dönüş süresinin uzamasına neden olabilirsiniz. Bazı küçük yaralanmalar ile kendiniz başa çıkabilirsiniz. Ancak ağrınız tekrarlıyorsa veya spora dönüşünüze izin vermiyorsa veya ağrınız günlük yaşamınızı etkiliyorsa mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Bazen spor esnasında kemik kırığı veya benzeri ciddi yaralanmalara maruz kaldığınızda acil tıbbi yardıma bir an önce ulaşmalısınız" diyerek dinleyicileri uyardı ve en azından meydana gelme olasılığının etkili bir şekilde nasıl azaltılabileceğini de şöyle açıkladı:

'Spor öncesi yeterli zaman ayırarak uygun ısınma egzersizlerini her zaman sıkılmadan ve atlamadan yapmak', "Spora bir an önce başlamak için acele etmemek', "Vücudu aşırı zorlamamak', "Sporcu kendi kapasitesini bilmeli ve bu kapasite dahilinde zorlanmalıdır', "Örneğin futbolcuların kaval kemiklerini korumak için koruyucu kullanması gibi spora uygun yaralanma engelleyici ekipmanlar kullanmalıdır', "İyi bir antrenörden doğru tekniklerin öğrenilmesi ve bu tekniklerin mükemmelleştirilmesi için idman yapılması gereklidir', "Eğer yeni bir spora başlanacak ise sağlık kontrolünden geçilerek ilgili spora uygunluğun değerlendirilmesi oldukça önemlidir.'

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !