Şanlıurfa'da bulunan GAP Stadı'nın kuruyan çimleri tartışma konusu oldu. Kimileri çimlerin bakımsızlıktan kuruduğunu ileri sürerken, yetkililer ise aşırı sıcaklar nedeniyle 7 yıldır aynı sorunun yaşandığını ifade etti.
Şanlıurfaspor'un maçlarını oynadığı GAP Stadı'nda, kuruyan ve sararan çimler sosyal medyada taraftarların sert eleştirilerine sebep oldu. Bazı sosyal medya kullanıcıları, çimlerin bakımsızlık ve bölgeye uygun çimlerin kullanılmadığını ileri sürerek, kulüp ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü görevlilerine tepki gösterdi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri ise 7 yıldır kronik hale gelen çimlerin kuruması sorunun aşırı sıcaklıklardan kaynaklandığını söyledi. Şanlıurfa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Tesisler Şube Müdürü Emrah Yaşar, 17 Ağustos'a kadar korudukları çimlerin bu tarihten sonra yandığını belirterek, "Şanlıurfa'nın kronik problemi bu, 7 yıldır yaşanıyor. Biz bunu çözmek için bir örtü çalışması yaptık ve bu Türkiye'de bir ilkti. 17 Ağustos'a kadar biz bu stadı öyle güzel koruduk ki hepsinin saat saat fotoğrafları ve işlemleri elimizde mevcuttur. Karaküprü Belediyespor, bir üst lige çıktığı için bir kupa eşleşmesi oldu. Dolaysıyla biz bu örtüyü çıkartmak zorunda kaldık ve çimler 3 gün güneşe maruz kaldı. O günlerin sıcaklık derecesine bakarsak 50 derecelik bir sıcaklık vardı. Bizim çimlerimiz o sıcaklığa dayanamadı. Bu çim lolium denilen bir tür ve bu tür 25 derecenin üstündeki sıcaklığa dayanamıyor. 4 gün sonra bir maç daha oynatıldı ve çimler çok zedelendi. Hem sıcak hem de çift maç ve bu maçlardan bir tanesi 120 dakika oynandı. Ondan sonra Şanlıurfaspor maçı için ara vermeden bayram boyunca tatil yapmadan, biz burada ekim işi yaptık. 48 ton kumlama ve 500 kiloda tohum ektik. Bir maç oynanmaması da saha için çok büyük bir avantaj olacak. Ama burada maç oynanırdı. Federasyon yetkileriyle de görüştük, onlarda durumdan haberdarlar. Federasyon bizlere Urfa'da bu mevsimde bu problemleri yaşayacaksınız, çim tohumunuzu değiştirmeniz gerekiyor, bermuda denilen bir türe geçmeniz gerek dedi. Fakat biz Bermuda'ya geçersek daha önceki yıllarda tecrübe eden insanlar bilir bu türde kışın kendini koruma amaçlı sarı renge dönüşüyor. Biz elimizden geleni yapıyoruz, 15-20 gün içinde sahamız eski haline kavuşacaktır. Bu konuda çalışmalarımızdan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Sulama tam vaktinde yapılıyor
Çimlerin sulamasının da tam zamanında yapıldığını savunan Tesis Müdürü Yaşar, "Sulamalar bilgisayarlı sistem tarafından otomatik olarak sabah 5'te ve akşam 7'de yapılır. Güneş sıcaklığında asla sulama yapmayız. Sahadaki çimler de yabani ot değil normal ottur. Şanlıurfaspor bütün maçlarını bu sahada oynayacak ve inşallah bir üst lige tekrardan çıkacaktır" şeklinde konuştu.
Maçın başka sahaya alınması talebi kabul edildi
Yaşar, TFF 2. Lig Beyaz Grup takımlarından Şanlıurfaspor'un pazar günü Nazili Belediyespor ile oynayacak iç saha maçını kuruyan çimler nedeniyle Mardin 21 Kasım Stadı'nda yapılması talebinde bulunduğunu ve federasyonun bu talebi olumlu karşıladığını belirterek, "TFF, Şanlıurfaspor - Nazilli Belediyespor maçının, 10 Eylül Pazar günü saat 15.30'da Mardin 21 Kasım Stadı'nda oynanmasına karar verdi. Önümüzdeki haftalardaki müsabakalara çimlerin yetiştirilmesi için gereken çalışmayı yürütüyoruz" diye konuştu.
İHA