Isparta Devlet Hastanesi Şehit Yunus Emre Ek Binası Diş Polikliniği Endodonti Uzmanı İbrahim Ethem Yaylalı, fazla florun dişlerde sararmaya yol açmasına rağmen diş çürümesini geciktirdiğine dikkat çekerek "Flor aslında dişi çürümeye karşı koruyor. Fakat aynı zamanda sararma ile de zararlı olabiliyor" şeklinde konuştu.
Isparta'da sık görülen dişlerdeki sararmanın yüksek miktarda flor alımından kaynaklandığını belirten Endodonti Uzmanı İbrahim Ethem Yaylalı "Isparta sarılığı olarak tanımlanan dişlerdeki sararma yüksek flor alımından kaynaklı florozis dediğimiz rahatsızlıktır. Diş minesinin teşekkül ettiği zamanlarda anne karnında süt dişleri için sonrasında kişinin kendinin, günlük 0,5 ppm olan flor alımının biraz aşılmasından oluşan bir rahatsızlıktır. Bu durum dişlerde sarama ile kendini gösterse de kemiklerde de sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Normalde içme sularından 0,5-0,6 ppm flor alımı normaldir. Isparta'nın bir özelliği var. Isparta dünyada da bu anlamda özel bir şehir. Isparta'da içme sularında florun 7 rakamına kadar çıktığı söyleniyor. Şimdi ise 2,5'e kadar düşürüldüğü söyleniyor" dedi.
"Flor çürüğü engelliyor"
Floron dişlerde sararmaya yol açsada diş çürüklerini geciktirdiğini bildiren Yaylalı "Flor aslında dişi çürümeye karşı koruyor. Fakat aynı zamanda sararma ile de zararlı olabiliyor. İdeal olan, dişi çürümeye karşı koruyacak fakat sararmasına neden olmayacak miktarda almaktır. Flor sadece sarılık da değil, sarılıktan kahverengiliğe uzanan yelpazede renk değişikliği, sonra diş minesinde hafif yuvarlaklar, ya da diş boyunca uzanan beyaz çizgilerde florozis hastalığını göstermektedir. Estetik açıdan bunlar tedavi edilebiliyor. Fakat ideal olanı çürüğe karşı koruyacak miktarda flor alımına evet, sararmaya yol açacak düzeyde alımına ise hayır. 2000'li yıllarda bir çalışma yapılmış flor alımının eşik seviyesini 0,5 birim artırdığımız zaman çürüğe karşı dişleri yüzde 60 koruyabiliyoruz. Başka bir çalışmada Isparta'da ilkokul çağındaki çocukların dişleri taranmış ve bu taramada yüzde 50-60 oranında, diğer illere göre çocukların dişlerinin daha az çürüdüğü ortaya çıkmış. Fakat bu çürüğe dayanıklılığı yanında dişlerde sarama olduğu görülmüş" diye konuştu.
Diş sarılığı tedavisi
Florozis rahatsızlığının çok sayıda tedavi şekli olduğunu bildiren Endodonti Uzmanı İbrahim Ethem Yaylalı, "Florozis hastalığının çok seçenekli tedavi yöntemleri var. Bunlardan birisi o bölgenin küçük küçük asitli uygulama ile sarılığın kaldırılarak dolgu yapılması. Ya da o bölgenin uzman hekim eliyle diş beyazlatma araçları kullanılarak beyazlatılması. Piyasada eczanelerde, marketlerde dahi diş beyazlatma için ilaçları satılıyor. Florozis rahatsızlığı olan hastalar evde otururken dahi bu cihazları takarak dişlerdeki renklenmeyi giderebiliyor. Bu sadece florozis nedeniyle değil, sigara, çay, kahve gibi renklenme yapabilen diğer şeylerden kaynaklı renklenmeyi de giderebiliyor. Isparta'da içme suyu olarak musluktan akan suları kullanan hastaların büyük bölümünde bu sorun görülebiliyor. Isparta'da içme sularında flor oranı halen eşik seviyesinin üzerinde. İçme suyunu musluk suyundan kullanmadığınızda sorun ortadan kalkacaktır" ifadelerini kullandı.
İHA