Sudan ile ticareti geliştirecek önemli adım

Sudan ile dış ticaret hacmini artıracak Sudan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının üçüncü tur görüşmeleri başladı.

Sudan ile dış ticaret hacmini artıracak Sudan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının üçüncü tur görüşmeleri başladı. Anlaşma sonrasında 500 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara çıkması hedefleniyor.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Sudan Ticaret Bakanı Elsadig Mohamed Ali Hasab Alrasoul ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Bakanlık toplantı salonunda gerçekleşen görüşmede Bakan Yardımcısı Çiftci, ziyaretin ikili ilişkilerin her alanda gelişmesine katkıda bulanacağını belirtti. Sudan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmasına ilişkin sürecin 2004 yılından bu yana devam ettiğini, Hartum'da gerçekleşen müzakerelerin ardından üçüncü turun Türkiye'de gerçekleştiğini ifade eden Bakan Yardımcısı Çiftci, anlaşmanın iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkileri bakımından son derece önemli olduğunu kaydetti. Bakan Yardımcısı Çiftci, Bakanlık olarak müzakerelere her türlü katkıyı sağlayacaklarını vurgulayarak, Türkiye'nin Sudan'ı Afrika kıtasında önemli bir ortak olarak gördüğünü dile getirdi.

Müteahhitlik projeleri önemli

Bakan Yardımcısı Çiftci, Sudan'da Türk firmaları tarafından üstlenilen ve büyük çoğunluğu müteahhitlik projeleri olan yatırımların iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısından önemli olduğunun altını çizdi.

Bakan Yardımcısı Çiftci Türkiye- Sudan ikili ticaret ilişkilerine değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İki ülkenin dış ticaret hacminin yıllar itibariyle artış kaydettiğini görmekteyiz. Ülkemizin Sudan'a ihracatı genel olarak artış eğilimindedir. Bununla birlikte, gelecek dönemde dış ticaret verilerimizi daha ileri taşıma konusunda ortak gayret göstermemiz gerektiği kanaatindeyim. Sudan Gümrük İdaresi ile Bakanlığımız arasındaki ilişkilerin 2011 yılında yürürlüğe giren KİYA kapsamında sorunsuz bir şekilde yürütüldüğünü görmek memnuniyet vericidir. Gelecek dönemde de iki ülke işbirliğine yönelik çalışmaların hayata geçmesine yönelik adımları atmaya hazır olduğumuzu vurgulamak isterim."

Türkiye ile ticarette 2 milyar dolar hedefi

Sudan Ticaret Bakanı Elsadig Mohamed Ali Hasab Alrasoul, Sudan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının devam eden üçüncü tur görüşmelerinde kalan eklerin bir an evvel tamamlanması temennisinde bulundu.

Görüşmeler sonrasında iş birliği ruhunun derinleşeceğini düşündüklerini ifade eden Bakan Alrasoul, anlaşmanın iki ülke yararına olacağını dile getirdi. Bakan Alrasoul, iki ülke halkları arasında tarihi ve kültürel anlayış ve görüş birliği olduğunu ancak ticari ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığına işaret ederek, "Türkiye ile Sudan arasındaki dış ticaret hacmi 500 milyon dolar civarında. Bunun 450 milyon dolarını Türkiye'nin Sudan'a gönderdiği mallar oluşturuyor. Aradaki fark çok fazla, işbirliği ile bu açığı kapatabiliriz. Ortaklık anlaşmasından sonra önümüzdeki iki yıl boyunca Türkiye ile dış ticaret hacmimizi 2 milyar dolara çıkarma hedefimiz var. Bu hedefi Bakanlıklarımız ve özel sektörlerimiz arasında işbirliği yaparak geliştirebiliriz. İnşallah ülkelerimiz için ekonomik veriler bundan sonra daha iyi düzeyde olacak" dedi.

Türkiye'nin teknik yönden çok ileride olan bir ülke olduğunu belirten Bakan Alrasoul, Türkiye'nin ticaret ve gümrükler alanındaki teknik tecrübelerinden faydalanmak istediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı heyeti, Bakanlık faaliyetleriyle alakalı olarak sunum gerçekleştirdi ve Sudan heyetinin sorularını yanıtladı. Sudan heyeti daha sonra Bakanlık içerisinde bulunan ve gümrüklerin 24 saat canlı olarak izlendiği Komuta Kontrol Merkezi'ni gezerek, Bakanlık heyetinden merkezle ilgili bilgi aldı.

Ticaret anlaşması süreci

2004 yılından bu yana sürdürülen girişimler neticesinde, Türkiye-Sudan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması (TEOA) I. Tur müzakereleri 27-28 Aralık 2016 tarihinde Ankara'da, II. Tur müzakereleri 8-9 Mayıs 2017 tarihlerinde Hartum'da gerçekleştirildi. III. Tur müzakerelerine 8-11 Ağustos 2017 tarihlerinde Ankara'da devam ediliyor.

İki ülke arasında yaklaşık 500 milyon dolar olan ticaret hacmini ve karşılıklı yatırımların arttırması amaçlayan anlaşma müzakerelerinin teknik boyutu önemli ölçüde tamamlandı. Anlaşmanın 2017 yılı içerisinde imzalanması amaçlanıyor.

Sudan, büyük tarım arazileri ve önemli büyükbaş hayvan stoğu dikkate alındığında tarım ve hayvancılık sektöründe Türk girişimciler için önemli bir yatırım imkanı sunuyor.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

Chp’li Ali Gökçek: Alkol Sahte, Facia Gerçek
Muhtar Kent kimdir, kaç yaşında, nereli? Millet İttifakı'nın CB adayı Muhtar Kent mi?
Kimler Cumhurbaşkanı adayı olacak? 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayları belli oldu mu?