Şükran Kurteli, 2,5 aydır tedavi gördüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde vefat etti.
Yeşilçam oyuncularından Ahmet Mekin'in eşi Şükran Kurteli hayatını kaybetti. Ahmet Mekin, acı haberle sarsıldı. 63 yıllık eşinin ölümüyle sarsılan Yeşilçam'ın usta ismi Ahmet Mekin'in görüntüleri sevenlerini üzdü. Peki Şükran Kurteli kimdir neden öldü?
Kumral Şükran Kurteli’nin cenazesi bugün uçakla Balıkesir’e gönderilecek. Erdek ilçesinde düzenlenecek tören sonrası cenaze burada toprağa verilecek.
Şükran Kurteli Kimdir?
Yeşilçam oyuncularından Şükran Kurteli 2,5 aydır kanser tedavisi görüyordu. 2,5 aydır tedavi gördüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde vefat etti. 1957 yılında Avrupa’da Orhan Kemal’in romanından uyarlanan ‘Suçlu’ filminde eşi Ahmet Mekin ile tanışan Şükran Kurteli o tarihten sonra evlenirler. Suçlu filminden sonra oyunculuğu bırak Yeşilçam oyuncusu o tarihten sonra da sinemaya dönmedi.
AHMET MEKİN KİMDİR?
1932 yılında İstanbul’da Ahmet Kurtdereli adıyla dünyaya geldi. Uzun boyu nedeniyle arkadaşları arasında “Filiz Ahmet” olarak anılan ve aslında sporcu olmak isteyen Ahmet Mekin, geçirdiği rahatsızlık sonucu profesyonel güreş ve futbol hayatını bırakmak zorunda kaldı. Bu dönemde Bakırköy Halkevi’nde amatör olarak oyunculuğa başladı. 1956’da, yakın arkadaşı Kenan Pars’ın ısrarlarıyla Selahattin Burçkin’in yönettiği “Mahşere Kadar” filminde rol aldı ve ilk sinema filminde Pars’ın yanı sıra Belgin Doruk, Yılmaz Duru, Kadir Savun gibi isimlerle birlikte oynadı.
Özellikle fiziği ile dikkatleri çeken ve kısa sürede Yeşilçam’ın yeni jönlerinden birine dönüşen Mekin, 60’lar ve 70’ler boyunca birçok filmde oynadı. 1959’da Kemal Kan’ın çektiği “Evlatlık” filminin senaryosunu yazdı; Atıf Yılmaz’ın “Beş Kardeştiler” (1962), Orhan Aksoy’un “Vurun Kahpeye” (1964), Halit Refiğ’in “Bir Türk’e Gönül Verdim” (1969), Bilge Olgaç’ın “Kara Gün” (1971), Lütfi Ö. Akad’ın “Yaralı Kurt” (1972) ve “Düğün” (1973) filmlerindeki eşsiz performansları onun çok iyi bir karakter oyuncusu olduğunu da kanıtladı. 1961’de İzmir Fuarı Festivali’nde En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı. 1972-73 yıllarında Dostlar Tiyatrosu’nun büyük ses getiren oyunu “Abdülcanbaz”da, Turhan Selçuk’un meşhur çizgi roman kahramanına hayat verdi.
1977’de rol aldığı Yücel Çakmaklı’nın “Bir Adam Yaratmak” adlı mini dizisi ve özellikle Atıf Yılmaz klasiği “Selvi Boylum, Al Yazmalım” onun adını daha geniş kitlelere ulaştırdı. Cengiz Aytmatov uyarlaması olan bu filmde, Kadir İnanır ve “Acı Aşk”tan (1963) sonra yeniden çalıştığı Türkan Şoray ile başrolleri paylaşan Mekin, filmdeki Cemşit Kıraç rolüyle sinemamızın unutulmazları arasına girdi.
Ertem Eğilmez, Feyturiye Esen, Halit Refiğ, Lütfi Ömer Akad, Metin Erksan, Nejat Saydam, Osman Seden, Ülkü Erakalın ve Yılmaz Atadeniz’in de aralarında olduğu sayısız yönetmenle çalıştı; Mine Mutlu, Muhterem Nur ve Sevda Ferdağ başta olmak üzere, Arzu Okay, Filiz Akın, Hülya Aşan, Necla Nazır, Nedret Güvenç, Nilüfer Aydan, Peri Han, Sevim Çağlayan gibi 60’lar ve 70’lerin önemli kadın oyuncularıyla birlikte başrolde oynadı.
80’lerin önemli yapımları “Seni Kalbime Gömdüm” (1982), “Çiçek Abbas” (1982), “Kuyucaklı Yusuf” (1985) ile başarısını sürdüren Mekin, bu dönemde özellikle televizyon ekranlarında yarattığı karakterlerle de çok konuşuldu. “Bugünün Saraylısı”ndaki (1985) Ata Efendi ve Türkiye’nin ilk bilimkurgu yapımlarından “Kavanozdaki Adam”daki (1987) Semih performansları külte dönüştü. 80’lerin sonunda politikaya atılan Mekin 90’larda sadece iki filmde yer alırken, 2004’te Ümit Elçi’nin “Hoşgeldin Hayat” filmiyle geri döndüğü sinemada Sinan Çetin’in “Kağıt” (2008), Murat Saraçoğlu’nun “72. Koğuş” (2010), Tunç Okan’ın “Umut Üzümleri” filmlerinde oynadı. 2011 yılında Ali Özgentürk’ün yönettiği “Görünmeyen” filmindeki performansıyla İstanbul Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu seçildi.
Kendisi gibi oyuncu olan Şükran Sabuncu‘yla evliliğinden Zeynep ve Kezban adında iki kızı olan ve 90’ların sonunda yerleştiği Erdek’te yaşayan Mekin, yeni sezonda “Kimse Bilmez” (2019) adlı televizyon dizisinde rol alacak.