Sultanhisar Atça köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Atça köyü son dakika gelişmeleri, Atça köyüne özgü yemekler, Sultanhisar Atça köyünün tarihi, Atça köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Atça köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Atça, Aydın ilinin Sultanhisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Ege bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Atça köyü resimleri ve Atça köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Sultanhisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Ege bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Sultanhisar Aydın Arası Kaç Km? Sultanhisar Hava Durumu? Sultanhisar Köyleri ve Aydın Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Aydınlı iseniz Aydın Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Aydınlu Ünlüler arasında Sultanhisar Atça Köyünde doğan biri var mı? Sultanhisar Doğumlu Ünlüler Kimler?
Atça, Aydın ilinin Sultanhisar ilçesine bağlı bir köydür.Atça, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı bir mahalle. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun öncesinde belde statüsündeydi.[1] Mahallenin planı, Paris'teki Charles de Gaulle Meydanı'na benzemektedir.[2] Yunan İşgali'nde yanan şehrin bu meydana benzetilerek tekrar imar edilmesinden dolayı kamuoyunda Türkiye'nin Paris'i, Türkiye'nin Modern İmarlı İlk Şehri gibi isimler ile anılmaktadır.[3][4][5]
Adı ile ilgili bazı görüşler bulunmaktadır. Şimdiki Atça'nın yerinde bulunan, atların otladığı bir at çayırı, at çayırlığı yerel söyleyişte değişerek Atça haline gelmiş olabileceği düşünülmektedir. Diğer görüşler ise atlara nal çakılan yer, atçak; bölgede yaşayan insanların ata meraklı olmasından dolayı, atçı.
Bölgedeki bulunan kalıntılar Atça'nın Antik Romalılar döneminde kurulduğunu göstermektedir. Ayrıca Atça'da bulunmuş olan, Helenistik dönemde yapılmış bir Pan heykeli Aydın Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.
1864'te yayımlanan Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile Osmanlı'nın taşra yönetiminde değişiklikler yapılmıştır. Bu nizâmnameye paralel olarak 1867'de Aydın Sancağı'nın Nazilli kazasına bağlı bir nahiye olarak kurulmuştur. Atça Belediyesi ise bölgedeki ilk belediye teşkilatlarından birisi olarak 1879'da kurulmuştur. 1958 yılında Nazilli'nin diğer nahiyelerinden Sultanhisar'ın ilçe olmasıyla Sultanhisar'a bağlanmıştır. 12 Kasım 2012'de de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile belde statüsü mahalleye dönüştürülmüştür.[1]
Atça, Aydın Dağları ile Büyük Menderes Nehri arasında, Büyük Menderes Havzası'nın kuzeyinde konumlanmıştır. Ortalama deniz seviyesi 84 metre olan yerleşim verimli tarımsal alanlara ev sahipliği yapmaktadır.
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi etkilidir.Günümüzde Atça'nın ulaşım altyapısı karayolu ve demiryolundan oluşmaktadır.
Atça'da halkın büyük bölümü çilek, karpuz, kavun, pamuk, zeytin, incir, üzüm, narenciye, şeftali ve sebzecilik işleriyle süt ve besi hayvancılığı yaparak geçimini sağlamaktadır. 1990'lı yılların başından itibaren çilek üretimi şehrin ana geçim kaynaklarından biri haline gelmiştir. Atça'da her yıl mayıs ayında çilek festivali de düzenlenmektedir.[7]
Atça Sanayi Sitesi'nde 107 adet dükkân bulunmaktadır. Bunun yanında ihracat yapan 1 adet dişli fabrikası[8], 1 adet tekstil (brode) fabrikası, 4 adet zeytinyağı fabrikası, 3 adet narenciye mumlama fabrikası, 2 adet pamuk çırçırlama fabrikası, 1 adet kasa fabrikası, 1 adet deterjan fabrikası ve 1 adet su dolum tesisi[9] faaliyet göstermektedir.
Atça'da okuma yazma oranı %97'dir. Bölgedeki ilk eğitim kurumu Yağdere köyünde 1923 yılında açılmıştır.[10] 2007 yılında Adnan Menderes Üniversitesi'ne bağlı Atça Meslek Yüksekokulu'nun kurulması için protokol imzalanmış,[11][12] inşaat tamamlanıp 2008-2009 eğitim-öğretim yılında açılmıştır.[13] Yükseköğretim öğrencileri için de erkek yurdu ve kız yurdu olmak üzere 2 adet yurt tahsis edilmiştir.