Sumak nedir, Sumak faydaları nelerdir? Sumak koronavirüse iyi gelir mi?

Sumak nedir, Sumak faydaları nelerdir? Sumak koronavirüse iyi gelir mi? gibi sorular internette sık araştırılıyor. Sumak faydaları saymakla bitmeyen bitkiler arasında yer almaktadır. Baharat olarak da kullanılan Sumağın faydaları nelerdir?

Sumak nedir, Sumak faydaları nelerdir? Sumak koronavirüse iyi gelir mi? Antiseptik olarak bilinen sumak, vücudun bakterilere ve mikroplara karşı mücadele etmesine yardımcı olur. İşte, sumağın faydaları hakkında merak edilen bazı bilgiler...

Sumak Faydaları Nelerdir?

Özellikle içinde bulunduğumuz koronavirüs gibi salgın hastalıklara karşı vücut direncini arttırarak bu hastalıklara karşı koruma sağlar.

Anti mikrobiyal özelliği ile bakterilere karşı vücudun mücadele etmesine yardımcı olur. Ateş düşürücü özelliği vardır. Bronşite karşı da iyi gelir. Solunum sistemini rahatlatma özelliği vardır. Yaprakları kaynar suda demlenir ve ılıdıktan sonra bu su ile gargara yapılırsa, boğaz ağrısına iyi gelir.

Yapılan araştırmalarda, sumak tohumlarının akciğer enfeksiyonuna ve bu enfeksiyona neden olan mantara karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan diğer araştırmalara göre, diyabet ve obeziteye karşı da bu şifalı baharatın iyi geldiği belirtilmiştir.

Kan şekerini ve kolesterolü de düzenleyici etkisi vardır. Sumak bitkisinin idrar söktürücü özelliği vardır. İdrar oluşumunu arttırarak vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Mesane ağrılarına ve ağrılı idrara çıkma durumlarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır.

Aynı zamanda bağırsaklara da fayda sağlar. Kadınlar erkeklere göre hayatları boyunca çok sayıda ve farklı hastalıkla karşılaşabilirler. Kadın hastalıklarına karşı da sumak kullanılarak şifa bulunabilir.

Özellikle vajinal akıntılara iyi gelir. Adet düzensizliği olanlara ya da adet dönemini ağrılı geçirenlere fayda sağlayan bir bitkidir. Yeni bebeği olan ve süt azlığı sıkıntısı çeken annelere de şifalıdır. Çünkü sumağın anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.

İdrar sökütürücüdür

Sumağın idrar söktürücü özelliği vardır. Vücudun idrar üretimine yardımcı olur ve vücuttan atılması gereken toksit maddelerin atılmasını sağlar. İdrara çıkarken yaşanan sorunlara da çözüm olduğu bilinen sumak, ağrılı idrar ve mesane iltihapına iyi gelir. Bağırsak şikayeti olanların sıkça tercih ettikleri sumak bitkisi dolaşım problemi yaşayanların sıkça tükettikleri bir besindir. Bağırsak işlevlerini ve hareketlerini düzenleyici etkisi olduğu bilinmektedir. Düzenli kullanımda sindirim ve dolaşım sistemini düzenler.

Solunum sorunlarını giderir

Sumak, göğüs ve solunum yolları hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılır. Uzmanlar tarafında da önerilen sumak bitkisi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

Tedavi edici özelliği vardır

Kanı arındırmaya yardımcı olan sumak vücudun yenilenmesinde büyük rol oynar. Kan dolaşımını ve kanı arındırmak için etkisi olduğu bilinen sumak düzenli tüketildiğinde tedavi edici özelliği ortaya çıkmaktadır.

Kolesterole iyi gelir: Sumak bitkisi, HDL olarak bilinen iyi kolesterol seviyelerini artırmaya ve HDL olarak bilinen kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bu durumda, yüksek kolesterol için faydalı olduğu düşünülmektedir.

Damar sertliğine iyi gelir: Sumak yüksek oranda antioksidan içerdiğinden kardiyovasküler sistem için iyi olabileceği öne sürülmüştür. Sumak üzerine yapılan çalışmalarda, sumağın vasküler düz kas hücresi (VSMC) göçünü engellediği, ateroskleroz patogenezinde önemli bir rol oynadığı görülmüştür. Sonuç olarak, damar sertliğini devre dışı bırakmaya yardımcı olabilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama