Okulların kapanması ile birlikte aileleri uygun yaşa gelmiş çocuklarını sünnet ettirme telaşı sardığını belirten uzmanlar, sünnetin çocuklarda psikolojik ve bedensel olumsuzluklar oluşturmadan uygun şartlarda yapılması hususunda uyardı.
Sünnet için en uygun zamanın doğumdan sonraki aylar olduğunu belirten uzmanlar, özellikle yenidoğan dönemi, yara iyileşmenin hızlı olduğu, bebekte psikolojik problemlerin görülmeyeceği dönem olması sebebiyle en uygun dönem olduğunu söylüyor. VM Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ünal Adıgüzel, "Ancak bu dönem geçmiş olsa bile fiziksel ve psikolojik olarak hazır olan çocukların sünnet edilmesinde sakınca yoktur. Sünnet önemli bir cerrahi işlem olup çocukların sonraki yaşamlarında ya hoş bir anı olarak ya da büyük bir travma olarak hatırlanacaktır. Çocukların psikolojik durumu değerlendirilmeden zoraki yapılan sünnetler sonrası ruh sağlılığı bozuk bireylerin yetişmesi olasılık dahilindedir. Sünnet aile ve doktor işbirliği ile çocukta psikolojik travma oluşturmadan, en uygun şartlarda yapılmalıdır. Sünnet öncesi çocuk mutlaka muayene edilerek bedenen ve ruhen bu işleme uygun olup olmadığı değerlendirilmelidir. Kasık fıtığı, inmemiş testis, geniz eti, bademcik ameliyatı olacak olan çocuklarda sünnetin yapılmasında sakınca olmadığı gibi daha sonra ikinci bir cerrahi ve psikolojik travma oluşturması açısından birlikte yapılması daha uygundur" dedi.
Sünnet psikolojine ebeveynlerin öncelikle kendini hazırlaması daha sonra kararlaştırılan zamana kısa bir süre kala çocuğa kararın açıklanması gerektiğini belirten Adıgüzel, "Çocuğun fikirlerine saygı duyulmalı, önerileri önemsenmelidir. Sünnet olma konusunda çocuğa baskı yapılmamalıdır. Özellikle iğne, kesme gibi çocuğu korkutacak olan kelimelerden uzak durulmalıdır. Sağlığı için faydalı olduğu, işlem sonrası azda olsa ağrı duyabileceği ancak bu ağrının kısa süreli olacağı anlatılmalıdır. Sünnet hastane ortamında ve uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. İşin ehli olmayanlar tarafından yapılan sünnetler sonrası şekil bozukluğu, yanlış sünnet, peniste kalıcı hasar oluşturma gibi birçok komplikasyon görülebilmektedir. Uygun çocuklarda lokal anestezi altında yapılabildiği gibi sedasyon denen hafif genel anestezi altında yapılmasında sakınca yoktur. Özellikle korku yaşayan, sünnet esnasında yapılan işlemin doğru yapılmasını engelleyecek çocuklarda lokal anestezi konusunda ısrar edilmemelidir" ifadelerini kaydetti.
İHA