Trenlere bindirilerek zorlu iklim şartları ve kötü koşullar altında Sovyetler Birliği'nin farklı köşelerine sürgün edilen Ahıska Türklerinin yaşadıkları acıları ve günümüzde hala yaşamaya devam ettikleri zorluklar; Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Posof Meslek Yüksekokulu tarafından gerçekleştirilen "Sürgünün 72. Yılında Ahıska ve Ahıskalılar" paneli ile tekrardan dile getirildi.
Panele Posof Kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu, Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar, Posof Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Cemalettin Ayvazoğlu, öğrenciler ve Posof Halkı katıldı. Panel ARÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan panel açış konuşmaları ile devam etti. İlk açış konuşması Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar tarafından yapıldı. Programın ARÜ Posof Meslek Yüksekokulu tarafından gerçekleştirildiğini belirten Ulgar, Posof'ta ilk kez böyle bir panelin gerçekleştirildiğini belirterek teşekkürlerini sundu. Bir diğer açış konuşması ise Posof Kaymakamı Ufuk Özer Alibeyoğlu tarafından yapıldı. Yaşanan sürgünün çok acı bir trajedi olduğunu belirten Alibeyoğlu, konuşmasının devamında gerçekleştirilen programın ilk olduğunu; ileriki yıllarda yapılacak olan programlar için bir temel taşı niteliğinde olması temennilerinde bulundu.
Panelin moderatörü Prof. Dr. Altınkaynak, sürgün döneminde yaşananlar ile ilgili olarak şöyle konuştu, " bir gecede, 15 dakika içinde insanlar yanına ne alabileceği varsa aldırılıyor. Hayvanları bile serbest bıraktırmadan vagonlara balık istifi bindirilip ve aylarca süren bir yolculuğa gönderiliyor. Gönderildikleri bölge, Orta Asya'nın çöl bölgesi. Bozkır, step. Orası öyle bir yer ki, yazın 40-45 derecelere çıkar artı olarak; kışın yine 40-45 derecelere çıkar eksi olarak." Prof. Dr. Altınkaynak konuşmasının devamında Ahıska Türklerinin yolculuk süresince insanlık dışı muamelelere maruz kaldıklarını belirterek, aç-susuz yolculuk yapan insanların vagonlarda can verdiklerini; sağ kalanlara ise ölüleri defnetme fırsatı bile tanınmadığını ifade etti. Panelin devamında ARÜ Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük ile Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uyanıker ve Kazakistan'dan Hukuk Bilimci Sofia Dadayeva birer sunum gerçekleştirdi.
Panel konuşmalarının tamamlanmasının ardından konuşan ARÜ Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Ranetta Gafarova, Ahıska Türklerinin yaşadığı benzer acıları Kırım Türklerinin de yaşadığını ifade etti. Program Âşık Mehmet Oktay Ergani tarafından, Ahıska Türkleri ve sürgün hakkındaki eserleri seslendirmesinin ardından tamamlandı.
Programın kapanış konuşması ARÜ Posof Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Cemalettin Ayvazoğlu tarafından yapıldı. Posof MYO olarak ilk programın gerçekleştirildiğini belirten Ayvazoğlu, yüksekokul olarak hızla büyüyen ve gelişen bir yapıya sahip olduklarını belirtti. Yapılan çalışmaların ve etkinliklerin her geçen gün katlanarak devam edeceğini belirten Ayvazoğlu, programın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.
İHA