‘Suriye Ağlıyor Ey Dünya, Siz Neredesiniz?’

Dünya Su Zirvesinde gündem başlıklarından biri de “Barış Pınarı Operasyonu’ ve ‘Aylan Bebek’ oldu. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli 2019 Budapeşte Su Zirvesi’nin ikinci gününde gerçekleştirilen “Su Stresi ve Kitlesel Göç: Krizl

Dünya Su Zirvesinde gündem başlıklarından biri de “Barış Pınarı Operasyonu’ ve ‘Aylan Bebek’ oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli 2019 Budapeşte Su Zirvesi’nin ikinci gününde gerçekleştirilen “Su Stresi ve Kitlesel Göç: Krizleri Önlemenin Yolları” başlıklı oturumda açılış konuşması gerçekleştirdi. Gündeminde Barış Pınarı Operasyonu ve Aylan Bebek vardı. Daha 3 yaşında, ailesi ile Suriye’deki iç savaştan kaçarken, dünyanın yaşananlara sessiz kalan vicdanının kıyıya vuruşu olmuştu Aylan Bebek. Bakan Pakdemirli, yürek sızlatan o görüntüyü hatırlattı ve dünyaya “Suriye ağlıyor siz neredesiniz” sözleriyle seslendi; ‘‘Bu fotoğrafa yakından bakmanızı istiyorum. Bu çocuk Aylan Kurdi, ailesinin sevgili oğlu Aylan.. Sadece bir saniye eğer bu çocuk sizin oğlunuz olsaydı ne hissederdiniz? Aylan’ın Şintuist, Budist, Müslüman, Yahudi veya Hristiyan olması farkeder mi? Siyahi veya beyaz olması fark eder mi? İşte bu, kelimelerin bittiği nokta.. Suriye ağlıyor.. Peki dünyanın diğer kalanı nerede?’’

‘‘TERÖRİSTLER TARAFINDAN DEĞİŞTİRİLEN DEMOGRAFİYİ ESKİ HALİNE GETİRMEYİ AMAÇLIYORUZ’’

Bakan Pakdemirli; bu harekatın asla Suriye topraklarının işgaline veya demografik yapıyı değiştirmeye yönelik bir adım olmadığını hatırlattı; ‘Ülkemizin güvenliği başta olmak üzere bu harekât sayesinde teröristlerce demografisi değiştirilen topraklar güvenli hale getirilecek ve ülkemizde yaşayan Suriyelilerin kendi istekleriyle ve güvenli biçimde bu topraklara, kendi evlerine dönmelerine imkan sağlanacak. Bölge güvenli hale geldiğinde gerçekleştirilecek su altyapısı, konut inşası, okulların inşası gibi pek çok alanı içeren kalkınma projesi ile Suriyelilerin kendi topraklarına dönmelerine imkan sağlanacak’ dedi.

‘‘ASIL MESELEMİZ MÜLTECİ KARDEŞLERİMİZE İNSANCA YAŞAMA OLANAĞI SAĞLAMAK’’

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Budapeşte Su Zirvesi’nde yaptığı konuşmada; dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin bu alandaki deneyimlerini paylaştı. Ülkemizde yaşayan Suriyelilerin büyük çoğunluğunun- %98’inin- kamplarda değil Türk vatandaşları ile birlikte kentlerde, köylerde yaşadığını ifade eden Pakdemirli, bu durumun Türkiye’nin mülteci deneyimini dünyada özel bir yere taşıdığını belirtti. Asıl meselenin Suriyelilere sadece su, gıda, barınma gibi hizmetlerin sağlanması değil Suriyeli kardeşlerimize insanca yaşayacakları bir hayat sunmak olduğunu vurguladı.

DÜNYADA EN FAZLA İNSANİ YARDIM YAPAN ÜLKEYİZ

Diğer bir örnek, Yemen. Yemen’deki çatışmalardan dolayı 3,6 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Bakan Pakdemirli; ‘‘Dünyanın en zengin ülkesi değiliz ancak dünyada en fazla insani yardımı yapan ülkeyiz. İronik değil mi? Değil. Gerçeğin ta kendisi!!’’ dedi. Avrupa ülkelerinin tamamında toplam 1 milyon Suriyeli mülteci yaşarken, Türkiye’de 3.5 milyon mülteciye sağlanan imkânlara da değindi Bakan Pakdemirli; ‘‘3.6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapmak Türkiye’ye pek çok sorumluluk yüklüyor. Güvenlik, barınma, sağlık, su, gıda temini. Ama asıl zorluk onlara sadece bu hizmetleri vermek değildi; asıl mesele onlara yaşanabilir bir hayat sağlamaktı. Kamplarda yaşayan Suriyeli nüfus Türkiye’de yaşayan toplam Suriyeli sayısının sadece %1,7sini oluşturuyor. Halihazırda Suriye sınırına yakın yerlerde 7 geçici kamp var. Türkiye buralarda ihtiyaç duyulan altyapıyı inşa etti. Kamplarda kişi başına günlük en az 130 litre su sağlanıyor. Kampların dışında; kentlerde, köylerde yaşayan nüfus ise toplam Suriyelilerin %98’i. Bu durum Türkiye’nin mülteci deneyimini dünyada özel bir konuma taşıyor’ ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE SURİYELİLER İÇİN TOPLAM 40 MİLYAR DOLAR HARCADI

Türkiye’nin Suriyeliler için toplam 40 milyar dolar harcadığını da belirten Pakdemirli; ‘‘Uluslararası camiadan aldığımız desteği telaffuz etmek dahi istemiyorum, çünkü çok çok az. Bu, tek bir ülke için çok büyük bir yük. Sadece altyapı hizmetleri değil, Suriyelileri kardeşlerimizin kendi toplumumuzla kaynaşmasını da önemsedik. 92,280 Suriyeli vatandaşlık aldı. Ayrı mahallelerde gettolarda yaşamıyorlar Türk vatandaşlarıyla birlikte aynı mahallelerde yaşıyorlar’’ diye konuştu.

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Genç Kalp Cerrahı Sefa Eltutan Yaşamını Yitirdi
Toprak Yoksa Gelecek De Yok!
Gazeteci Yılmaz Özdil Kalp Krizi Geçirdi
Hekimlerden Maliye Bakanlığı’na Maaş Zammı Tepkisi
Savcı Adayı Mithat Can Yalman’ın Mektubu Ortaya Çıktı