Harran Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, (TÖMER) Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonu için 524 türkçe öğreticisine yabancı dil olarak Türkçe öğretimi verecek.
Milli Eğitim Müdürlüğü Yönetici Akademisi Sürekli Eğitim Merkezinde, Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü ve Harran Üniversitesi arasında Türkçe öğreticilerine yönelik düzenlenecek olan eğitim programı protokolu imza törenine, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bürhan Akpunar ve Prof. Dr. Şerafettin Çelik, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. M.Tahir Güllüoğlu, TÖMER Müdürü Doç Dr. Celal Ağan, öğretim elemanları ve milli eğitim müdürlüğünden görevliler hazır bulundu.
"Suriyeli öğretmenlerin Türkçeyi öğrenmeleri lazım"
Bu iş birliği protokolü ile Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonunda Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetleri kapsamında eğitim programları düzenlediklerini söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, "Bu yaptığımız hizmetler devletimizin politikasıdır. Suriyeli öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegrasyonu, Türkçe öğrenmeleri ve bizim sistemimize bizim öğrencilerimizle birlikte eğitim görmeleri çok stratejik değer taşıyan bir politikadır. Biz bu çalışmayı öğretmenlerimizle yürütüyoruz. Öğretmenlerimizin de bu çalışmayı azami desteklemelerini arzu ediyoruz. Ülkemizdeki okullarda görev yapan Suriyeli öğretmenlerin de Türkçeyi öğrenmeleri lazımdır. 762 öğretmenimiz bu kurumlarda hizmet veriyor. Ama Türkçe eğitimi biraz daha ayrı bir eğitim istiyor. Bununla ilgili bakanlığımızın bize sağladığı imkanlarla ve Harran Üniversitemizin destekleri ile bir protokol imzalayacağız. Bu öğretmenlerimize, öğrencilerimize nasıl Türkçe öğretmeleri hususunda bir eğitim sağlayıp, öğretmenlerimizin performanslarını arttırmak istiyoruz" dedi.
"Eğitimden sorumlu kurumlar işbirliği içerisinde olmalı"
Suriyeli çocukların eğitimleri için kentteki eğitim kurumları ile birlikte girişimlerde bulunduklarını söyleyen Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, "Üniversitemiz bünyesinde 1300 civarında Suriyeliye, birkaç kur şeklinde Türkçe eğitimi verdik. 750 öğrenci halen eğitime devam ediyor. Bu arkadaşlarımız belli bir seviyeye gelebilecek kadar Türkçe öğreniyorlar. Biz iyi bir Türkçe eğitim programı hazırlayıp, öğretmek için kolları sıvadık. Madem bizim ülkemizde belli bir süre daha kalacaklar. Türkçeyi iyi öğrenebilecek seviyede eğitim almaları gerekiyor" diye konuştu.
"Türkçe öğrenme eğitim seti hazırlayacağız"
Türkçe öğrenme eğitim seti hazırlayarak herkesin kendi kendine kolay bir şekilde Türkçe öğrenmelerini sağlayacaklarını dile getiren Rektör Taşaltın, "Bizim eğitim dilimiz, köklü geçmişi olan Türkçedir. Asırlarca dünyaya hükmetmiş bir millet olarak, eğitim dilimiz olan Türkçenin, iyi bir bilim dili olmasını sağlamalıyız. Üniversite olarak üzerimize düşen her türlü vazifeyi yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz" diyerek Üniversite olarak, Milli Eğitim Müdürlüğüne her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Taşaltın konuşmasının sonunda Milli Eğitim Müdürüne bu işbirliği için teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından protokol imzalandı. İmzalanan protokolle 524 Türkçe öğreticisi "Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi" konusunda toplamda 60 saatlik bir eğitim alacaklar.
İmza töreninin ardından proje kordinatörü Ziya Alpyiğit'in sunumuyla program sona erdi.
İHA