Sürücüler, Karlı Havada Nelere Dikkat Etmeli?

Ülkemizin bazı bölgelerinde çok kar yağmadığı için genelde insanların 4 mevsim lastikler kullandığını dile getiren İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe, bu sene yoğun görülen karlı havalarda mevcut 4 mevsim lastiklerle büyük...

Ülkemizin bazı bölgelerinde çok kar yağmadığı için genelde insanların 4 mevsim lastikler kullandığını dile getiren İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe, bu sene yoğun görülen karlı havalarda mevcut 4 mevsim lastiklerle büyük sorunlar yaşanabileceğini söyledi.

Yaz lastiğiyle dolaşmanın büyük hata olduğuna değinen İntepe, “4 mevsim lastikle dolaşmak da hatalardan bir tanesidir. İyi bir kış lastiğiniz varsa 4 -5 parmak bir karış boyunda ki karda çok rahat gidebilirsiniz. Ancak gözlemlediğim üzere insanlar, yolda tutunma problemi, kayma, çıkamama problemleri yaşayan vatandaşları izledikleri için yavaşlıyor, yavaşladığı için duruyor durduğu için bir daha kalkamıyor. Karlı bir ortamda tutunabiliyor ve lastiklerinizle hareket edebiliyorsanız hızlanmadan akan bir trafikte 20-25 km ortalama bir hızla dönen tekerleklere ihtiyacınız var. Patinaj yapan tekerlek gidemiyor demektir. Patinaj yaptıkça gaza basmayın gazı bırakmanız gerekiyor. Aracın rölanti gücünde tutunmaya ihtiyaç vardır. Böyle bir zeminde otomatik aracı manuel vitese alıp 2 viteste kalkmayı denemek iyi bir kış lastiğine avantaj yaratır. Gaz, Fren, Direksiyon hareketini aniden yapmazsanız tutunma kolaylaşır” dedi.

Kışın lastik havalarının indirilmesinin yanlış olduğunu da hatırlatan İntepe, kışın iyi tutunsun diye lastik havası indirilen lastiklerin zemine tutunamayacağını vurguladı.

ARAÇLAR NASIL ÇALIŞTIRILMALI?
Kışın araçları nasıl çalıştırmak gerektiği konusunda da tüyolar veren İntepe, “Aracın çalışmasını zorlaştıran etkenlerden birincisi filtrelerin donmasıdır. Arabanın önünde ki ızgaranın önünü kapatırsanız aracı korur. Dizel arabaların mazot, hava vs. filtreleri donar ve donduğu için çalıştırmak zordur onun için aracın kontağını yarım çevirip ekranda ışıklar sönünce marşa basılır. Fakat dizel arabalarda bunu yaptığınızda ısıtma bujileri vardır onu ısıttığı için kolay çalışır. Marşı yarım kontak yapı ışıklar sönene kadar bekledikten sonra aracı çalıştırmayın kontağı geri çevirip tam kapatın off konumuna getirip kontağı yarım marş yarım kontak haline bir daha getirin. İkinci defa kontağı yarım hala getirip ışıklar sönünce marşa basınca daha kolay çalışır” ifadelerine yer verdi. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Şanlıurfa’da Hastane Acil Servisine Silahlı Baskın!
20 Bin Öğretmen Ataması Tercih Sonuçları
20 Bin Öğretmen Atamasında Mülakat Tartışması Sürüyor
Milli Sporculardan Beden Eğitimine Atanacak Sözleşme Öğretmen Duyurusu
Eğitim Sen’den Bakan Yusuf Tekin’e İ̇stifa Çağrısı