Tales Buluşmasının İkincisi Milet Antik Kent’te Yapıldı

Aydın'ın Didim ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Tales buluşmasında Tales'in "Müzik ve Felsefe" konusundaki fikirleri dünyaca ünlü düşünürlerce...

Aydın'ın Didim ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Tales buluşmasında Tales'in "Müzik ve Felsefe" konusundaki fikirleri dünyaca ünlü düşünürlerce ele alındı.

Filozof, felsefe ile bilimin öncüsü olarak kabul edilen Miletli Tales doğduğu topraklarda ikinci kez ele alındı. Didim Belediyesi, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği, Turizm Araştırmaları Derneği ve Didim Derneği tarafından düzenlenen 2'nci Tales Buluşması ve Felsefe etkinliği kapsamında Balat Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Milet Antik Kent'te sempozyum düzenlendi. Sempozyumda M.Ö. 6. yüzyılda, Uzakdoğu-Batı Anadolu ekseninde, doğa bilimlerinin temellerinin atıldığı, modern felsefenin ortaya çıktığı dönemde yaşayan ünlü filozof ve matematikçi Tales'in çağdaşları olan düşünürler, İran'da Zerdüşt, Hindistan'da Buda ve Çin'de Konfüçyüs'ün bu dönemdeki etkileri konuşuldu. Etkinlikte "İlk Aydınlanma Çağında Tales ve Çağdaşları" konulu sempozyum düzenlendi. Eski Turizm Bakanı, Turizm Araştırmaları Derneği Başkanı Bahattin Yücel, Tales'in 2600 yıl sonra anıldığını belirterek, "Doğu ile Batı'nın buluştuğu noktadan sizlere yeni bir kapı açmaya çalışıyoruz. Şu anda Türkiye'nin gerçek gündeminin de bu olduğunu düşünüyorum" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay ise, "2500 yıl sonra neden Tales'i konuşuyoruz. Tales'in hakkındaki her şey bugüne bir izdüşümdür. Bu toplantı benim için farkındalık, bulunduğun yeri benimseme anlama, tarihini öğrenme ve gerekiyorsa tarihle yüzleşme ve geçmişi bilmenin geleceğe faydası içindir" diye konuştu.

İlçe Kaymakamı İskender Yönden ise bu çalışmanın ve yapının dünyaya tanıtılması gerektiğini belirterek, "Turizmde sadece deniz ve kum değil elimizdeki bu tarihi değerlerimizi de tanıtıyoruz. Tarihin de bir kıymet olduğunu anlatmaya çalışıyorduk ki bugün ikincisi yapılan bu buluşma muhteşem şekilde yapılıyor" ifadelerini kullandı.

"Hemşehrimiz Tales"

Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise bu topraklarda çok önemli insanların yaşadığını ve bunların en önemlilerinden birinin de Tales olduğunu söyledi. Atabay, "Altını çizerek söylüyorum ki bizden birisidir Tales, hemşehrimizdir. Hemşehrimiz Tales bizler gibi Anadoluludur, Yunanlı değildir, olsa da fark etmez biz burada din, dil ayrımı yapmıyoruz ama bizim olan her şeye sahip çıkmalıyız. Tales bizimdir, Anadoluludur. Tales'in gösterdiği yolu, bugün halen bütün bilim dünyası takip ediyor. Bu çok önemli kişinin bu bölgede yaşamış olması, bizler için çok önemli bir kazançtır. Bunu öncelikle ülkemize, sonra tüm dünyaya tanıtmaya çalışacağız" diyerek Milet gibi önemli bir yere sahip Didim'in muhteşem atmosfere sahip olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Danışmanı Ersin Balcı ise "Tales benim için de önemli, çünkü ben felsefe okudum. Tales evreni anlama yolunda bir takım mitolojik veya metafizik düşünceleri bir kenara bırakıp aklımızla dünyaya anlama çabamızın öneminin ortaya çıktığı bir noktadır. Tales bu açıdan çok önemli" dedi.

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Fest Travel Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Pekin, M.Ö. 6. yüzyılda Türkiye, İran, Hindistan ve Çin'de ortaya çıkan düşünürler ve onların fikirleri konusunda bilgiler aktarırken, Konfüçyüs Enstitüsü Eşbaşkanı Dr. Liu Qiang, Konfüçyüs mirası ve önemini, Hindistan'dan Dr. Thipstan Paldan Budizm ve Batı'ya etkilerini, İranlı yazar Prof. Dr. M. Marufiah M.Ö. 6'ncı yüzyılda İran ve Mezopotamya'daki gelişmeler ile Zerdüşt inancı hakkındaki fikirlerini, Doç. Dr. Meriç Bilgiç ise Tales öncesi ve sonrası uygarlıklar arasında bilim teorisindeki etkileşim ve dönüşümleri anlattı.

Sempozyumu Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Didim Kaymakamı İskender Yönden, eski bakanlardan İlhan Kesici, Turizm Araştırmaları Derneği Başkanı Bahattin Yücel, Didim'in fahri hemşehrisi ve turizmci Hüseyin Baraner ve yaklaşık 2 bin kişi izledi.

Sempozyum sonunda Türkiye Zeka Vakfı tarafından düzenlenen yarışmada kendi alanlarından dereceye giren Sıla Akaya ve Göktürk Cansız'a belgeleri ve ödülleri verildi. Buluşmada Mahir Özgür Damar İlkokulu öğrencileri halk oyunları ekibi yöresel oyunları sergilerken, Başak Koleji öğrencileri de mini bir konser verdi. Etkinlik, Lübnanlı ünlü ses sanatçısı Rima Kicheich konseri ile sona erdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Kabızlık Kader Değil
Gözyaşlarının Gizemi: Neden Ağlarız?
Akın Gürlek Kimdir?
Genç Kalp Cerrahı Sefa Eltutan Yaşamını Yitirdi
Toprak Yoksa Gelecek De Yok!