Mevcut varlık yönetimi şirketlerinden farklı olarak krizdeki varlıklara odaklanan Tamer Varlık Yönetimi, özellikle turizm alanıyla ilgileniyor. Antalya'da Kemer ve Belek bölgesinde yer alan 5 yıldızlı 3 otelle ön anlaşma yaptıklarını ve şu anda alacaklılarla görüşmelere başladıklarını söyleyen Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer, "Oluşturacağımız fon havuzu sayesinde, 2018 sonuna kadar 2 milyar dolarlık otel yatırımı planlıyoruz. Hali hazırda görüştüğümüz üç otelle başlayacağız" dedi.
Uzlaştırma, şirket geliştirme ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren Tamer Group bünyesinde, geçen yıl 20 milyon TL sermaye ile kurulan Tamer Varlık Yönetimi, bu alanda hizmet veren mevcut çoğu şirketten farklı olarak ticari kredilere yoğunlaşıyor. Şirket, hem yurt dışından hem Türkiye'den yatırımcılarla işbirliği yaparak oluşturacakları fon havuzuyla alacak yönetimi yaparak farklı çözüm önerilerini masaya koyacakları bir modelle satın almalar yapacak. Kısacası finansal stres yaşayan şirketleri ekonomik hayata döndürecek.
Dünyada oldukça yaygın olan "Distressed Asset Managment" yani "Stresli Varlık Yönetimi" alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak yine stresli varlıklara yatırımda uzmanlaşmış fonlarla görüşmelere başladıklarını ifade eden Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer, Avrupa, Amerika ve Arap fon şirketleriyle görüşme halinde olduklarını söyledi.
Turizme 2 milyar dolarlık yatırım
Şirket, bir yandan da finansal stres yaşayan şirketlerle görüşmeleri sürdürüyor. Bu doğrultuda Antalya'da Kemer ve Belek bölgesinde yer alan 5 yıldızlı 3 otelle ön anlaşma yaptıklarını ve şu anda alacaklılarla görüşmelere başladıklarını da belirten Tamer, "Oluşturacağımız fon havuzu sayesinde, 2018 sonuna kadar 2 milyar dolarlık otel yatırımı planlıyoruz. Hali hazırda görüştüğümüz üç otelle başlayacağız. Şu anda kapasitesinin altında çalışan, bu 5 yıldızlı üç otelin değeri 250 milyon dolar. Sermayesi krediyle yorulmuş, yönetim kabiliyeti zayıflamış, işine konsantre olamayan bu işletmeleri borçlarından arındırıp, verimli bir şekilde çalışmalarını sağlayarak hem ekonomiye hem istihdama katkıda bulunacağız. Bu otelleri biz de işletebiliriz, hali hazırdaki işletmeciyle de yolumuza devam edebiliriz. Ama 2019'da bu üç oteli tam kapasite çalışan ve 2 bin kişinin üzerinde istihdam yaratacak kurumlar haline getirme niyetindeyiz".
Otel sayısının hızla artabileceğinin üzerinde duran Tamer, şu anda tatil beldelerinde turizm sektörü zor durumda olsa da iki yıl sonra işlerin eski haline geri dönmesini beklediklerini ve yatırımın geri dönüşünü kısa vadeli olarak hesaplamadıklarını bildirdi.
Çalışma sistemi
Varlık yönetim şirketlerinin genel itibariyle bankaların tahsili gecikmiş alacaklarını temlik aldığını söyleyen Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer, "Ardından bu alacakların tahsilatını yapıyorlar. Bizim odağımızda borçların tahsilatı yerine krizdeki varlık olacak. Bu varlıklar üzerinden yola çıkıp onların kriz sürecini yönetmeye odaklanacağız" diye konuştu.
Sistemde alacaklı ve borçlu aynı masada uzlaşabileceği ve nakit akımı fon girişleri ile desteklenebileceği gibi satın almalara da kapılarının açık olduğunu söyleyen Tamer, konuşmasını şöyle tamamladı: "Ticari borçlanmaların çözümünde birçok alternatif sunmak istiyoruz. Acil durumlarda, ödeme güçlüğü yaşayan ticari kuruluşlara ve markalara kendimiz satın alma yoluyla da çözüm getirebiliriz. Daha sonra, duruma göre satın alma yaptığımız kuruluşun için yerli ve yabancı yatırımcılara satışını gerçekleştirebiliriz ya da kendimiz de işletebiliriz".
İHA