Ünye Belediyesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından “Ordu’nun Giriş Kapısı, Turizm Adası; Burunucu” projesi adı altında yürütülen çalışmayla, tarihi Burunucu Yarımadası’ndaki evler restorasyon çalışmasıyla Ünye turizmine kazandırıldı. Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, projenin açılışında yaptığı konuşmada, “Tarihi Burunucu Yarımadası, kentin sosyal belleğinin ve kimliğinin en önemli unsurlarından biridir” dedi.
Ünye’nin Burunucu Mahallesi’ndeki yarımadada bulunan, tarihi Ünye evlerinin turizme kazandırılması amacıyla, Ünye Belediyesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından “Ordu’nun Giriş Kapısı, Turizm Adası; Burunucu” projesi adı altında yürütülen çalışmayla evlerin restorasyonu, cephe giydirme ve sokak sağlıklaştırmaları tamamlanarak açılışı gerçekleştirildi.
Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, açılışta yaptığı konuşmada; “Karadeniz Bölgesi için turizmin artık deniz-kum-güneş olmadığının farkındayız” diye konuştu
Tarihi yarımadada düzenlenen açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
“İKİ YILLIK PROJE OLMASINA RAĞMEN BİR YILDA TAMAMLANDI”
DOKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Salih Şahin, açılışta yaptığı konuşmada, iki yılda tamamlanması öngörülen projenin bir yılda tamamlandığını ifade ederek; “Buradaki tarihi bir yıl önce canlandırdık, bundan dolayı mutluyuz. Çalışmalara bu anlamda katkı yapan proje ekibine ve Ünye Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Projeye DOKA olarak 1 Milyon 150 Bin lira katkı yaptık. Bundan sonra yine böyle projeler gelirse destek olmaya devan edeceğiz” dedi.
“ALTERNATİF TURİZMİN İMKÂNLARINDAN FAYDALANMANIN YOLLARINI ARIYORUZ”
Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, projede emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmasında, Karadeniz olarak farklı alanlarda turizm çalışması yapılması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Projemize desteklerinden dolayı AK Parti Genel Başkanvekilimiz Prof. Dr. Sayın Numan Kurtulmuş’a, Ordu Valimiz Sayın Seddar Yavuz’a, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler’e, DOKA Genel Sekreterimiz Onur Adıyaman’a ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Açılış öncesinde, bulunduğumuz yarımada üzerinde bir turizm sempozyumu düzenledik. Ünye Turizmi ekseni etrafında Ordu ve Karadeniz turizminin geleceğine dair oturumlarda son derece önemli değerlendirmeler ve güzel sonuçlar çıktı. Bu sonuçlardan biri de yağmur ile turizmin bir arada olduğu gerçeği. Biz Karadeniz Bölgesi için turizmin artık deniz-kum-güneş olmadığının farkındayız. Güneşli gün sayımızın kısıtlı olması ve yağış alan bir bölge olmamız hasebiyle artık gelen turistlere alternatif turizmin imkânlarından faydalandırmanın yollarını arıyoruz. Bu anlamda Ünye’mizde öne çıkan “Manyetik Kum” ile sağlık turizmini; yöresel ürünler, tarihi ve kültürel geçmişimizle “Kültür Turizmini”, doğal güzelliklerimizle “Doğa Turizmini” canlandırmak için paydaşlarla birlikte çalışmalar yapacağımızı ifade etmek istiyorum. Doğa demişken Akçay’daki çöp konusundaki çalışmalarından, ilçemizdeki alt yapı ve üst yapı kanalizasyon kaçaklarının önüne geçilmesi konusundaki çalışmalarından dolayı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Sayın Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ediyorum. Tüm bu çalışmalar Ünye’nin daha iyi bir turizm şehri olmasına katkı sağlayacaktır.”
“BURUNUCU YARIMADASI, KENTİN SOSYAL BELLEĞİNİN VE KİMLİĞİNİN EN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİDİR”
Projeyle Burunucu Yarımadası’nın korunmasının sağlandığını ifade eden Başkan Tavlı; “Ünye Belediyemiz tarafından gerçekleştirilen ‘Kültür Yolu’ projesi 2. Etabı güzergâhında bulunan Tarihi Burunucu Yarımadası, kentin sosyal belleğinin ve kimliğinin en önemli unsurlarından biridir. Bu nedenle tarihi siluetine kavuşturmak istediğimiz Burunucu Yarımadası’nı, hem korumayı hem de devamlılığını sağlamayı hedeflemekteyiz. Bu proje ile 3 adet tescilli yapının basit onarımı, 7 yapının da cephe iyileştirmesi belediyemiz tarafından yapılmıştır. Basit onarım kapsamında binalarda çatı onarımları, kapı ve pencere, kat silmeleri ve sövelerin özgün biçim ve malzemeye uygun olarak yenilenmesi yapılmıştır. Ünye çok önemli tarihi değerde bir turizm alanı kazandı. Burayı işletmeleriyle, iskelesiyle, çömlek fırınıyla, her yönüyle hazır hale getirip tam anlamıyla turizmin hizmetine sokacağız. Bu tarihi yarımadamız Ordu ve Ünye turizminin giriş kapısı olarak bölge turizmine çok değerli hizmetler verecek” diye konuştu.
“ÜNYE’NİN GÜZEL BİR TURİZM DESTİNASYONUNA KAVUŞTUĞUNU GÖRÜYORUZ”
Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, turizme kazandırılacak çok değerlerin olduğunu belirterek; “Hepimizin gururla misafirlerimizi ağırlayabileceğimiz, gezdirebileceğimiz bir mekana, Ünye’nin güzel bir turizm destinasyonuna kavuştuğunu görüyoruz. 50 yıl 30 yıl öncesinin fotoğraflarına baktığımızda buranın son Ünye’nin kurtarılan noktası olduğunu görüyorsunuz. 40 önce ki Ünye fotoğraflarına baktığınızda Hamidiye, Çamurlu, Ortayılmazlar Mahallelerinin geleneksel mimaride, 1,2 ve 3 katlı binalarıyla, narenciye bahçeleriyle, muhteşem Ünye manzarası ile beraber muhteşem bir miras olduğuna şahit oluyoruz. Keşke o zaman bunların farkına varabilseydik. Keşke onların kıymetini bilip koruyabilseydik. O şekli ile turizme kazandırabilseydik. Bugün de aslında turizme kazandıracağımız çok değerler var. Yarın çok geç olmadan bugün kıymetini bilip koruyalım.” dedi.
Konuşmaların ardından protokol tarafından kurdele kesilerek tarihi yarımadanın açılışı gerçekleştirildi.
Açılışın ardından restorasyonu yapılan alanın eski fotoğraflarının sergisi, Ali Rıza Ateş’in ahşap oyma sanatı sergisi, Ünyeli sanatçı İlker Çorbacı’nın rölyef sergisi, Tarihçi-Yazar Aynur Tan’ın fotoğraf sergisi, Orhan Yiğit’in Ünye’nin manyetik kumundan yaptığı hediyelik eşya sergisi gezilirken, Çömlek Ustası Salih Karayiğit’in çömlek imalatı izlendi.
Açılışa Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Erdal Gülderen, İİBF Dekanın Prof. Dr. Gürol Özcüre, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Aksu, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Tanrısevdi, AK Parti İlçe Başkanı Kenan Selim Argan, DOKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Salih Şahin, STK Başkanları ve vatandaşlar katıldı.
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı