Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 17 No'lu Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi taşımacılık sektöründe kalitenin artması için kent kart uygulamasının toplu taşıma ve dolmuşlarda daha yaygın kullanılması gerektiği görüşünde birleşti. Komite Başkanı Ali Böke, bu sayede yolcunun can ve mal güvenliğinin artacağını da vurgulayarak, aynı zamanda trafikteki olumsuzlukların azalmasına da yardımcı olacağını söyledi.
MTSO 17 No'lu Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Ali Böke, komite olarak yaptıkları çalışmaları ve son dönemlerde üzerinde yoğunlaştıkları projeleri anlattı. İlk olarak kent kartın yaygınlaştırılması projesine değinen Böke, bu sistemin yaygınlaşmasının avantajları hakkında bilgi verdi. Bu projenin uygulama noktasına değinen Böke, "Kent kartın toplu taşıma ve dolmuşlarda daha yaygın kullanılması, bunların bir havuz sisteminde toplanması ve her durağa ait kooperatifler için ayrı ayrı toplanan bu gelirlerin tüm toplu taşıma ve dolmuşlara kendi kooperatifleri bünyesinde eşit olarak paylaştırılması, şehrimizin toplu taşıma ve dolmuşçulardan kaynaklanan trafik sorunlarının giderilmesinde işe yarayacağına inanıyorum" dedi.
Trafik sorunu çözümü yanında taşıma kalitesinin artacağına da değinen Böke, böylece dolmuş ya da diğer toplu taşıma araçlarının durak dışında yolucu indirip bindirmesinin önüne geçileceğini de söyledi. Böke, kapasitenin üzerinde yolcu alımını da engelleyecek bu uygulamanın yolcuların can güvenliğinin kontrol altına alınmasına da önemli katkı sağlamış olacağını dile getirdi. Toplu taşımalar kadar servisler konusunda da Büyükşehir Belediyesi'nden destek beklediklerini anlatan Böke, servis şoförlerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, halka daha temiz ve iyi hizmet sunulabilmesi adına özellikle servis parkları noktasında destek beklediklerini dile getirdi.
Mevcut durumda servis şoförlerinin sabah ya da öğle saatlerinde öğrenci ya da çalışanları bırakmaları sonrasında okulun ya da iş yerinin dağılma saatine kadar gidecek yer bulmakta zorlandıklarının altını çizen Böke, belediye tarafından park alanları oluşturulması halinde servislerin burada bekleyip araçlarını yıkayabileceklerini, oturup çay içip yemek yiyebileceklerini ifade etti. Bu sayede daha insani koşullarda çalışma imkanına kavuşacak olan servis şoförlerinin motivasyonu, paralelinde hizmet kalitelerinin de artacağına dikkat çeken Böke, aynı zamanda şoförlerin sosyalleşmesine de önemli katkı sağlanacağını ifade etti. Yenişehir, Mezitli, Toroslar ve Akdeniz gibi büyük ilçelerde bu şekilde birer tane park oluşturulabileceğine değinen Böke, aynı zamanda bu alanlarda yapılacak küçük lokallerin işletilmesiyle de ek kazanç elde edilebileceğini anlattı. Bu çalışmaya "Meslektaş Kardeşliği" ya da "Temiz Araç" projesi ismi verilerek Türkiye'de örnek teşkil edecek bir çalışmaya imza atılabileceğini vurgulayan Böke, "Servisçiler olarak amacımız, halk ile yetkililer arasında köprü kurup en güzel şekilde hizmet vermektir" diye konuştu.
Toplu taşıma sektöründe olduğu gibi ikinci el otomotiv sektöründe de bir takım düzenlemeler beklediklerini kaydeden Böke, "Toplu taşıma sektöründe olduğu gibi ikinci el otomotiv sektöründe de sorunlar bulunmaktadır. Bilindiği üzere ülkemizde ikinci el otomotiv sektörü her geçen gün gelişmekte ve büyümektedir. Yurt genelinde yılda ortalama 5 milyon ikinci el araç satışı yapılarak ciddi bir katma değer yaratılmaktadır. Buna paralel olarak kentimizde de ikinci el araç satışı her geçen gün gelişmektedir. Ayrıca Bakanlığın çalışmaları doğrultusunda yakın zamanda sektöre kurumsal kimlik kazandırılarak ikinci el araç satın alan tüketicilere garanti hizmeti verilmeye başlanacak, bu sayede ikinci el araca talep daha da artacaktır. Bu nedenle Komite olarak bu alanda da düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Mersin'deki ikinci el otomotiv sektörünün önde gelen sorununun oto galericiler sitesi noktasında yaşandığını kaydeden Böke, "Şehrin batı kısmında ikinci bir oto galericiler sitesine ihtiyaç vardır. Bu sorunun çözümünde iş bir kez daha belediyelere düşmektedir. Mezitli Belediye Başkanı Sayın Neşet Tarhan'ın bu konuda çok istekli olduğunu bilmekteyiz. Kentimizin tüm sorunlarına kalıcı çözümler bulmada göstermiş olduğu başarılı çalışmalarıyla bildiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz'ın da böylesine büyük bir eksik ve sorun olan konuya duyarlılık göstermesi bu sorunun çözüme kavuşmasını sağlayacaktır" dedi.
Yaklaşık 25 yıldan bu yana Mersin'de servis hizmeti sunduklarını anlatan Böke, son dönemlerde gerek güvenlik, gerekse ekonomik açıdan sektöre zarar veren ve sektör temsilcilerini tehdit eden korsan servisçiliğin artmaya başladığına dikkat çekerek, acil önlem alınmasını beklediklerini söyledi. Korsan servisçiliğin vergi konusunda adaletsiz ve ülke ekonomisine katkı sağlamayan, hatta zarar veren bir yapı olduğunu kaydeden Böke, "Ayrıca vergisini hakkıyla ve düzenli ödeyen firmalara kötü örnek teşkil etmektedir. Ülkemizin bu zor günlerinde hepimizin elini taşın altına koyup vergilerimizi en sağlıklı şekilde ödememizin gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Konu güvenlik açısından ele alındığında da korsan servislerin hem takibinin hem denetiminin çok zor olduğunu bildiklerini ifade eden Böke, "Binlerce insanımızın canını teslim ettiğimiz taşımacılık sektörünün mutlaka denetim altında olması zorunludur. İlimizde UKOME'nin gerekli hassasiyeti gösterdiğini görüyoruz. Ancak tamamen sorunsuz hale getirip bu tip araçların farklı amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmesi bu taşımacılık sistemini kullanan vatandaşlarımızı rahatlatacaktır" diye konuştu.
Bu toplumsal sorunların yanında "S" plaka ile hizmet veren sektör temsilcilerinin haksız rekabete uğradığını vurgulayan Böke, "Belediyeden bedeli karşılığı plakaları alanlar, vergisini düzenli öderken, korsan servisçilik yapan bir kişi ödemediği vergiden dolayı yaklaşık 25 bin TL haksız kazanç elde etmektedir. Bu adaletsizlik kayıtlı çalışan firmaları üzmektedir" şeklinde konuştu.
İHA