Tatvan’da Hastaya ‘Eriyebilen Stent’ Takıldı

Bitlis'in Tatvan Devlet Hastanesinde yapılan operasyonla bir hastaya eriyebilen stent takıldı.

Bitlis'in Tatvan Devlet Hastanesinde yapılan operasyonla bir hastaya eriyebilen stent takıldı.

Yeni 400 yatak kapasiteli hizmet binasına taşındıktan sonra bölgede gerçekleştirdiği ilklerle adından sık sık söz ettiren Tatvan Devlet Hastanesi, bu kez yine bölgede ender yapılan bir operasyona imza attı. Hastanın damarındaki darlığın giderilebilmesi için hastane başhekimi ve aynı zamanda kardiyoloji uzmanı olan Yaşar Akay tarafından 46 yaşındaki Murat Balcı isimli hastaya "eriyebilen stent" takıldı. Yaklaşık yarım saat süren bir operasyon sonunda ameliyat başarıyla sonuçlanırken, hastanede bir ilke daha imza atılmış oldu.

Yapılan başarılı operasyonun ardından servise alınan hastayı ziyaret eden Yaşar Akay, operasyonun bölgede nadir yapılan bir operasyon olduğunu belirterek, hastane olarak böyle önemli bir sağlık hizmetini daha vermeye başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Operasyonun yaklaşık yarım saat sürdüğünü ve son derece başarılı geçtiğini ifade eden Akay, artık bu tür işlemler içinde sevke gerek kalmadığını vurgulayarak, "Hastamız daha öncesinde kalp kriziyle hastanemize başvuran ve yapılan sevk neticesinde stent takılan bir hastamızdı. Ancak stendi kısa sürede tıkanmıştı, bu yüzden bize tekrardan başvurdu. Bu kez kendisi İstanbul'a sevk olmak istedi, ancak biz kendisine artık bu işlemleri burada yapabileceğimizi söyleyince kendisinin de isteği üzerinde operasyonu burada yaptık. Yaklaşık yarım saat süren bir işlem sonucunda hastamızın damarına eriyebilen stent taktık. Eriyebilen stentler damar içinde ihtiyaç duyulan süre boyunca mekanik destek sağlamasının yanı sıra diğerlerinden farklı olarak geride herhangi metalik gövde bırakmadan vücut tarafından eritiliyor. Eriyebilen stent şu an için devlet tarafından ödenmiyor, hasta tarafından ödeniyor. Ancak dünyanın dört bir yanında giderek kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bölgede çok yapılabilen bir işlem değil, bu anlamda hastanemizde de bir ilk oldu. İnşallah bundan sonra bu tür işlemler içinde artık sevk vermeyecek ve bu operasyonları da yine hastanemizde yapacağız. Genel olarak hastamızın durumu gayet iyi. Gözlem amaçlı olarak hastamızı bir gün yatırdıktan sonra taburcu edeceğiz" diye konuştu.

Hastanede yaklaşık bir aydır yapılmaya başlanan anjiyo ameliyatları neticesinde şimdiye kadar 66 civarında hastaya anjiyo yapıldığını da kaydeden Akay, bu kapsamda 14 hastaya stent takıldığını, ilerleyen süreçte artık hastalara ayak damarından anjiyo işlemi ve kalp pili takma işlemlerini de yapmaya başlayacaklarını sözlerine ekledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.