Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun ev sahipliğini yaptığı "TEB Kadın Akademisi" Eskişehir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.
Eğitime; TOBB Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hüsniye Tali, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Kadın Bankacılığı Yöneticisi Sara Hepşen, ETO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süleyman Kutlu, banka temsilcileri ve çok sayıda kadın girişimci katıldı. Açılış konuşmasını yapan Sara Hepşen, ekonomik kalkınma için kadınların iş hayatında daha fazla var olmaları gerektiğini dile getirdi. Hepşen, "Kadınlar borçlarına daha çok sadık. Alışveriş yaparken, bankacılık işlemlerinde kararı kadınlar verir ancak parayı ödeyen, bankaya giden genelde erkek olur. Bu da finansal hizmetleri ve o dünyayı kadınların biraz daha geç tanımasına neden oluyor. Türkiye'nin 5 iline giderek kadın patronları dinledik ve beklentilerini anladık. Kadınların ekonomik hayatta daha fazla varlık gösterebilmeleri için finansa erişim, bilgiye erişim, pazara erişim sorunlarını aşmaları gerekiyor. Biz bu anlamda kadın girişimcilerin önünü açacak çalışmalar yürüterek onlara danışmanlık yapıyoruz" dedi.
"Kadınların borç ödeme oranı yüzde 90"
Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hüsniye Tali ise, kadınlara bu tür bir hizmet veren bankaya teşekkür ederek durumu önemsediklerini bildirdi. Tali, "Kadın girişimciler olarak hepimizin finansa ulaşmada yaşadığı sıkıntılar var. Kadın girişimci paraya ulaşmak istediğinde bankaya gitmeye çekiniyor, kendini sınırlıyor. Biz kadın tabirli bir bankada bize yol gösterici bir bankacılık yapmasını istiyoruz. Bizim borç ödeme oranımız yüzde 90. Yani kimsenin borcu kadın girişimcide kalmıyor. Bizler büyümeyi hedeflemeliyiz. Bugün TEB'in buraya gelmesi bize bambaşka bir yol gösteriyor, bu çok güzel bir yol, bunun için çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
566 kadın sertifika aldı
ETO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süleyman Kutlu ise katılımcılara teşekkür ederek şunları kaydetti:
"Kadın girişimciliği dünyada 30 yıldır Türkiye'de ise son 10 yıldır tartışılıyor. Henüz istenen seviyede olmasa bile devletimiz kadın girişimciliğini geliştirmek adına önemli adımlar attı. Yalnızca devlete değil kurumlara ve girişimcilere de önemli görevler düşüyor. Kadın girişimci konuşunda hassasiyet gösteren tüm projelere kapımız açıyoruz. Bunlardan biri de TEB Kadın Akademisi. TEB yalnızca finansman destek sağlamıyor bilgi ve danışmanlık hizmeti de veriyor. Bunun için kendilerine teşekkür ediyorum. Şu ana kadar 566 kadın girişimcimiz bizden sertifika aldı ve bunlardan 90 tanesi kendi iş yerini açtı. Kadın girişimci sayımızın artması çok önemli, OECD ve dünya ülkelerinde kadın girişimci sayısının yüksekliği bunun ne kadar önemli olduğunun göstergesi."
İHA