Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte sadece öğrencileri değil velileri de ev ödevi kaygısı sararken, TED Şanlıurfa Koleji bu kaygıyı yaşatmıyor. "Öğrenme okulda gerçekleşir" ilkesinin benimsendiği TED eğitim sisteminde, ev ödevleri öğrenciyi de veliyi de yormuyor.
TED Şanlıurfa Koleji Müdürü Arif Kemal Şamat, öğrencilerin okulda öğrendiklerini, yine okulda öğretmenleri eşliğinde pekiştirip, öğrenilenlerin kalıcılığını sağlayan eğitim sistemi uyguladıklarını söyledi.
Şamat, TED Şanlıurfa Kolejinde verilen ödevlerin, öğrencilerin araştırma yaparak bilimsel düşünmeyi, bilgi kaynaklarına ulaşmayı, neden sonuç ilişkisini kurmayı ve kendilerini yenilemeyi öğrenmelerini hedefleyen nitelikte olacağını ifade etti.
Ödevlerin öğrenme sürecinin amacına ulaşmasında önemli rol oynadığını belirten Şamat, "Okulumuzda ödev verilirken ödevin, öğrencinin beceri düzeyi ve yaşına uygun olmasına, amaca yönelik, öğrenci için anlamlı ve müfredata uygun olmasına, ilgi çekici, geliştirici ve mümkünse açık uçlu olmasına, öğretmen tarafından değerlendirilen, geri bildirim ve destek sağlanan, ayrılacak zaman açısından eğlence, aile içi ve kültürel faaliyetler ile dengeli olmasına dikkat edilecektir" dedi.
Sınıf seviyesine göre süre sınırlı ödev
Ödevlerin derste öğrenilenleri ezberlemeye veya tekrar etmeye değil, günlük yaşama aktarmaya ve uygulamaya yönelik olacağını vurgulayan Şamat, "Öğrencilerimizin günlük yaşamlarında sanat, spor ve toplumsal etkinlikler gibi aktivitelere katılımlarını sınırlandırmamak adına ödeve ayıracakları süreyi de doğru şekilde planlamalıyız. Bunun çözümü de sınıf düzeylerine göre öğrencilerin yapacakları günlük ödevler için verilen sürelerin doğru planlanmasıdır. Bizim okulumuzda öğrencilerimize 1 ve 2. sınıflar 20 dakikayı geçmeyen, 3 ve 4. sınıflar 40 dakikayı geçmeyen, 5 ve 6. sınıflar 60 dakikayı geçmeyen, 7. sınıflarda da 70 dakikayı geçmeyen ödevler verilmesini planlıyoruz" diye konuştu.
Veliler uygulayıcı değil gözlemci olmalı
TED Şanlıurfa Kolejinde verilecek ödevlerin genel itibariyle 3 ayrı kategoride değerlendirilebileceğini kaydeden Şamat, "Hazırlık ödevleri, pratik yapmaya yönelik ödevler ve egzersizler, ayrıca araştırmaya dayalı, özgün ürün oluşturma ödevleri gibi konu başlıkları altında istenecek ödevler olacaktır. Ödevler öğrenci, öğretmen ve aile arasında önemli bir bağ oluşturarak, velilere okuldaki çalışmaları tanıma, çocuğun öğrenmesini yakından izleme ve destekleme fırsatı vermektedir. Bu bakımdan ödev sürecimiz aile ve okul arasında bağ kurup ve iş birliğine fırsat verecek şekilde yönetilecektir" dedi.
Velilere öneri
Velilere önerilerde de bulunan Şamat, " Velilerimiz, ödevler konusunda uygulayıcı değil gözlemci olmaları, okul tarafından değerlendirilecekleri kaygısı olmadan çocuklarının ödevlerini ne düzeyde yapabildiklerini takip etmeleridir. Biz öğretmenlerimizle yaptığımız toplantıda bunu konuşuyoruz, bizim verdiğimiz ödev öyle bir ödev niteliği olmalı ki çocuk eve gittiğinde ilk onu yapmalı ve heyecanlanmalı" dedi.
Sosyal faaliyetler ödev oluyor
Öğrencinin ödevi öncelikle ihtiyaç olarak görmesi gerektiğinin altını çizen Okul Müdürü Arif Kemal Şamat, "Ben öğretmenlerimize hep şunu söylüyorum, madem ki ödev verdiğimizde veliler dayanamıyorlar, olaya müdahil olmaya çalışıyorlar. O zaman öğrenciyle velisinin beraber yapacağı ödevler verelim. Örneğin Cuma gününden sonra 2 gün tatil. Cuma günü öğrenciye, 2 gün boyunca veliniz ile beraber bir sosyal faaliyette bulunun ve onu bize yazın getirin diyelim. Bu sinema olur, tiyatro olur, ev ziyareti olur, evde anne ile yemek, baba ile bir tamirat yapma olabilir" şeklinde konuştu.
Veliyi de öğrenciyi de üzmeyecek
Şamat, öğrencilere yapamayacakları kadar zor ve detaylı ödevlerin verilmemesi konusunda da son derece hassas olduklarını ifade ederek, "Bizim velilerimiz de öğrencilerimiz de ödev kaygısı yaşamayacak. Çünkü verilen ödev çocuğun ihtiyacına yönelik olacak ve çocuğu cezbeden bir ödev olacak. Ödevlerimiz velimizi de öğrencimizi de üzmeyecek" ifadelerini kullandı.
İHA