Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, "İlçemizde belirlemiş olduğumuz bazı noktalar, çeşme ve binalarımızı Selçuklu ve Osmanlı mimari motifleri ile süsleyerek tarihi kimliğimizi çevremize yansıtacağız" dedi.
İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan Tekkeköy'ü Osmanlı ve Selçuklu mimarisi ve motifleri ile bezeyerek ilçeyi tarihle bütünleştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Başkan Hasan Togar, "İlçemiz Karadeniz'deki ilk insan yerleşkesi olarak tarih sahnesinde yerini almış, dünya üzerindeki en eski yerleşim yerlerinden birisidir. M.Ö 10 bin ila 60 bin yıllarından başlayan yerleşim süreci ecdadımız Selçuklu ve Osmanlı devletinin ardından günümüze kadar süre gelmiştir. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan ilçemizi tarihiyle bütünleştirmek için kapsamlı bir çalışma başlattık. "Tarihin doğduğu kent Tekkeköy" sloganıyla başlatmış olduğumuz tanıtım çalışmaları kapsamında Selçuklu ve Osmanlı mimarisiyle motiflerini ilçemizin çeşitli noktalarında uygulamaya başlıyoruz" dedi.
Tekkeköy Selçuklu ve Osmanlı tarihiyle bütünleşiyor
Çeşmeler, belirli noktalar, çeşitli binalar ve duvarları Osmanlı ve Selçuklu devletinin mimarisi ve motifleri ile kaplayarak ilçe tarihini vatandaşlarına ve yerli yabancı misafirlere benimseteceklerini söyleyen Başkan Togar, "Tarihi bakımdan çok zengin ve şanslı bir ilçemiz var. Özellikle dünyada yapmış olduğu eserlerle anılan ecdadımız Selçuklu ve Osmanlı devletinin izlerini her köşede görmek mümkün. Bizde Selçuklu ve Osmanlı mimarisi ile motiflerini her yerde kullanmaya başladık. Öncelikle ilçemizdeki çeşmeleri Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzı ve motifleri ile kaplayacağız. Yine belirli noktalar ile binalarımızı ve duvarlarımızı aynı yöntemle kaplayarak tarihi kimliğimizi ön plana çıkaracağız" diye konuştu.
Şeyh Yusuf Zeynüddin Camii ve Tekkesi'nin duvarları dönemin motiflerini yansıtacak
Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri'nin 1200 ila 1330 yıları arasında Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaşamış büyük İslam velisi olduğunu söyleyen Başkan Togar, "Şeyh Yusuf Zeynüddin Gavs-ı Azam Şeyh Abdülkadir-i Geylani Hazretleri'nin(1078-1166) torunudur. O tarihlerde Bizans Devleti'nin hâkimiyeti altında bulunan yerleri İslamiyet'e açmak için çalışan bu büyük İslam mücahit ve mutasavvıfı, burada bir tekke açarak insanları irşat etmeye başlamıştır. Tekke Çiftliği denilen semtte kurduğu çiftliğinin kazancı ile devamlı kazan kaynatıp fakirleri, yolcuları ve düşkünleri doyurmuştur. 1285 yılında Tekkeköy Camii'ni yaptırmıştır. Zamanla bu tekke etrafında bir köy doğmuş ve bugünkü adı ile Tekkeköy meydana çıkmıştır. İlçemizin adını taşıyan Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri'nin tekkesi ve camisinin etrafında bulunan duvarları ve giriş kapısını Selçuklu mimarisi ve motifleri ile bezeyerek o bölgeyi tarihiyle bütünleştireceğiz. Artık Tekkeköy modern yapısının yanında tarihiyle bütünleşerek bölgede örnek gösterilecek ilçe haline gelecek" şeklinde konuştu.
2017 Olimpiyatlarına kadar tamamlanacak
Ayrıca Başkan Togar, ilçe içerisinde planlanan projelerin yanında Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle motiflerinin belirlenen bina, duvar ve çeşmelerde uygulanması çalışmalarının olimpiyatlara kadar tamamlanacağını sözlerine ekledi.