Teknikerlerin Çıraklar Kadar Değeri Yok!

Teknikerler Birliği Eskişehir İl Temsilcisi Meltem Kahya, 2 yıl boyunca üniversitelerin meslek yüksek okulu bölümlerinde eğitim gören teknikerlerin haklarının...

Teknikerler Birliği Eskişehir İl Temsilcisi Meltem Kahya, 2 yıl boyunca üniversitelerin meslek yüksek okulu bölümlerinde eğitim gören teknikerlerin haklarının 1 haftalık semineri görenlerden çok daha fazla olduğuna dikkat çekerek, teknikerlerin haklarının korunması için Türkiye Tekniker Odaları Birliğinin kurulması gerektiğini ifade etti.

Teknikerler Birliği Genel Merkezinin 8. Olağan Genel Kurulu geçtiğimiz hafta Ankara'da gerçekleşti. Teknisyenlerin sorunlarının ele alındığı genel kurulda çözüm önerilerinin yanı sıra Türkiye Tekniker Odaları Birliği kurulması yönünde destek çağrısında bulunuldu. Ankara'da gerçekleşen toplantı ile ilgili olarak açıklamada bulunan Teknikerler Birliği Eskişehir İl Temsilcisi Meltem Kahya, genel kurulda mesleki olarak önemli konuların ele alındığını söyledi. Eskişehir'de yaşayan tüm branşlardaki tekniker meslektaşlarına seslenen Kahya, "Teknikerler Birliği Eskişehir Şubemizi birlikte kuralım, Eskişehirimize yakışır hizmetlerde bulunalım" dedi.

"Teknikerler mesleklerini icra edemiyor"

Meltem Kahya, Teknikerler Birliği ailesi olarak şube ve temsilcilik kuruluşları ile her geçen gün büyüdüklerini ifade ederken, 2 yıllık meslek yüksek okul mezunların haklarını savunmak için mücadele içinde olduklarını kaydetti. Bu güne kadar Türkiye'de üniversiteler bünyesinde yer alan MYO'lardan milyonlarca teknikerin mezun edildiğine dikkat çeken Kahya, "Meslektaşlarımızın mesleki sorunları, Meslek Yüksek Okullarının kurulduğu 1943 yılından bugüne artarak devam etmektedir. 1943'den beri siyasilerin bir türlü çözüm üretemediği teknikerlerin sorunları her geçen gün büyüyor ve haklarımız bir bir ellerimizden alınıyor. Sayıları milyonu aşmış teknikerlerin neredeyse tamamına yakını, yasal yetersizlikler ve engeller nedeni ile mesleklerini icra edememekte ve çok farklı alanlarda çalışarak yaşamlarını devam ettirmeye çalışmaktadırlar" şeklinde konuştu.

"2 yıllık diplomanın 1 haftalık sertifika kadar değeri yok"

"Ülkemizde çıraklara verilen değerin hatta 1 hafta süreli mesleki teknik seminer mezunlarına sağlanan imkanların maalesef yüzde 0,1'i üniversite mezunu teknikerlere verilmiyor" diyen Kahya açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu konuda meslektaşlarımızın Teknikerler Birliği'ne üye olması ve yasal her alanda sesini yükseltmesi gerekiyor. TBMM'de ve yerel yönetimlerde temsil edilmesi gerekiyor. Bir çırak kadar değeri olmayan teknikerin durumu ortada iken, gelişi güzel Meslek Yüksek okulu açmanın, bu okullarda son derece değerli bilim insanlarını istihdam etmenin, bu okullara para akıtmanın, günümüz itibariyle 785 Meslek Yüksek okulunda 815 bin öğrenci okutmanın, gerekçesini öğrenmek istiyoruz."

"Tekniker yetiştirmenin amacı ne?"

Tekniker yetiştirmedeki amacının ve hedefin ne olduğunu soran Meltem Kahya şunları söyledi;

"Yaşanılan doğal afetler, felaketler, iş kazaları, teknolojik kaynaklı hatalar, sıkıntılar, tüketicilerin kaliteli mal ve hizmet alımını ortadan kaldıran alaylıların piyasa hakimiyeti yöneticilerimize ders vermiyor. Çalışma hayatında, iş güvenliği dersi okutulup, iş güvenliğinden diskalifiye edilirse, elektrik teknikerliği okutulup, kaporta esnaf odasına kayıt yaptırması şart koşulursa, inşaat teknikerliği okutulup, inşaat şantiye şefliğinden men edilirse, 5596 sayılı yasa ile gıda güvenliğinden uzak tutulursa, arıcılık eğitimi verilip, bal üretimi engellenirse, ekmekçilik okutulup, ekmek yapması, fırın açması engellenirse, harita ve kadastro eğitimi verilip, mesleğini serbest olarak icra etmesi engellenirse, makine eğitimi alıp kendi yaptığı işe imzası çok görülürse, su ürünleri teknikeri olarak yetiştirilip, balıkçılıkta istihdamı engellenirse, diş teknikerliği okutulup, diş teknisyenlerinin emrine verilirse, çevre teknikeri olarak yetiştirilip, çevre koruma yönetmeliğinin dışında tutulursa, diyaliz teknikerliği okutulup, buna rağmen bu görev hemşirelere verilirse, eczane teknikerliği unvanı verilip, eczane açmasına izin verilmezse, gıda teknikerliği okutulup, gıda ile hiçbir yetki verilmezse, kimya teknikerliği okutulup, kimya laboratuarlarında istihdam edilmezse, laboratuar teknikerliği okuyup, laboratuar açmasına izin verilmiyorsa, restorasyon teknikerliği okutulup ta, restorasyon işlerine girmesi engelleniyorsa, doğalgaz teknikerliği okutulup ta, doğalgaz konusunda iş yeri açamıyorsa, veteriner sağlık teknikerliği diploması verilip, sağlık kabini açmasına izin verilmezse, tarım teknikerliği diploması verilip, çiftçilere tarımsal danışmanlık eğitimi vermesi yasaklanırsa, bu ülke de tekniker yetiştirmenin amaç, hedefi, gerekçeleri ne olabilir?"

"Nitelikli eleman yok sözleri anlamsız"

"Özel sektörün de, kamu sektörünün de nitelikli teknik eleman bulamıyoruz naraları, popülist ve magazinel yaklaşımdan başka bir anlam ifade etmemektedir" diyen Kahya, "Teknikerlere yardımcı olmak, ülkemizin kalkınmasına yardımcı olmaktır. Hiç kimsenin şüphesi olmasın mücadelemiz vazgeçilemez hakkımız olan "Türkiye Tekniker Odaları Birliği" kuruluncaya değin artarak devam edecektir" ifadelerini kullandı.

"Tekniker Odaları Birliği kurulmalı"

Teknikerlerin sorunlarının çözümü için genel kurulda belirlenen sorunları ve taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a ileteceklerini anlatan Teknikerler Birliği Eskişehir İl Temsilcisi Meltem Kahya, teknikerler için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Türkiye Tekniker Odaları Birliği" mutlaka kurulmalıdır. 3795 Sayılı Yasada hükme bağlanan ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 19 yıldır bir türlü çıkarılamayan"Görev, Yetki, Sorumluluklarımız" YÖK görüşü esas alınarak acilen çıkarılmalıdır. Mademki; Alınan eğitim ölçü aracıdır, MYO mezunlarının da fakülte mezunları gibi, askerlik görev süresinde orta öğretim ve ilköğretim almışlardan farkı olmalı, askerlik süresi teknikerler için 9 ay olmalıdır. Müteşebbis teknikerlere, yanlarında tekniker ve teknisyen istihdam etmeleri kaydıyla 300 bin TL hibe 700 bin TL'ye kadar da 20 yıl vadeli faizsiz finansal kredi verilmelidir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları