“Temel Bilimlere İlgi İstenilen Oranda Değil”

Temel Bilimlere İlgi İstenilen Oranda Değil ! Üniversitelerin matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilim programlarının mevcut durumunu değerlendirmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığında bir toplantı düzenlendi.

Temel Bilimlere İlgi İstenilen Oranda Değil ! Üniversitelerin matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilim programlarının mevcut durumunu değerlendirmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığında bir toplantı düzenlendi.

YÖK Başkanı Erol Özvar başkanlığında düzenlenen toplantıya YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri ile çeşitli üniversitelerden alanında uzman akademisyenler katıldı. Toplantıda temel bilim programlarının mevcut durumunun yanı sıra, YKS yerleşme puanı yüksek öğrenciler için temel bilimlerin özendirilmesi ve tercih edilebilir hale getirilmesi, araştırma ve teknoloji altyapısının mevcut durumu ile iyileştirme önerileri, eğitim ve öğretim kalitesi, mezunların istihdamı ve iyileştirmelere ilişkin çözüm önerileri konuları ele alındı.

​”Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik Bilimlerine İlgi İstenilen Düzeyde Değil“

YÖK Başkanı Özvar konuşmasında; Türkiye’deki temel bilimler eğitiminin durumunu değerlendirmek için bir araya gelmiş olduklarını belirterek, üniversitelerin fizik, kimya, biyoloji ve matematik gibi temel bilimler alanındaki bölümlerine ilginin istenilen oranda olmadığını gözlemlediklerini ve bu bölümlere ilginin artması için çözüm üreteceklerini aktardı. Toplantının, “üniversitelerin temel bilim alanlarından matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinin mevcut durumunu değerlendirmek, son zamanlarda ortaya çıkan öğrenci sayılarının azalması ve mezunlarının istihdam olanakları gibi sorunlara çözüm aramak ve temel bilim bölümlerinde daha kaliteli bir eğitim ve öğretim vizyonu ortaya koyma konusunda” yeni dönemdeki yol haritasının oluşturulmasına katkı sağlayacağına inandığını vurgulayan Özvar, YÖK temsilcileri, rektörler ve çeşitli üniversitelerden alanında uzman bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen bu toplantıyı, konunun en üst düzeyde gündeme alınmasının bir başlangıcı olarak gördüğünü ifade etti.

Ekonomi Üzerindeki Etkisi Yadsınamaz

Öte yandan, Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilikçilik performansının sürekliliği ve gelişimi için temel bilim alanlarına nitelikli gençlerin ilgisinin canlı ve devamlı tutulmasını sağlamak zorunda olduklarının altını çizen Özvar, “Temel bilimlerin araştırma faaliyetlerine ve katma değeri yüksek, inovatif ve yüksek teknolojik ürünlerin geliştirilmesine katkısı hepinizin malumudur. Temel bilimlerin, tıp, dişçilik, eczacılık gibi sağlık alanları, mühendislik alanları ve ekonomi üzerindeki etkisi yadsınamaz.” diye konuştu. Toplantıda temel bilim programlarının daha cazip hale getirmek için katılımcılar tarafından görüşler dile getirildi. Erol Özvar’ın başkanlığında yapılan toplantıya, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, YÖK Başkan Danışmanı Doç. Dr. Bekir S. Gür, YÖK Başkan Danışmanı Doç. Dr. Enes Gök, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Eski YÖK Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Eski Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, YÖK Kurum Danışmanları Doç. Dr Ahmet Çalık, Dr. Maksud Önal, F. Betül Coşkun, YÖK Eğitim- Öğretim Dairesi Başkan V. Adına Tevhide Uçan, YÖK Uzmanları Adnan Doğan ve Handan Demir katıldı. Programa farklı üniversitelerden Prof. Dr. Muhammet Şakiroğlu, Prof. Dr. Müşerref Önal, Prof. Dr. İlhami Gülçin, Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, Prof. Dr. Selim Süalp Çağlar, Prof. Dr. Ekbel Özbay, Prof. Dr. Bektaş Tepe, Prof. Dr. Havva Yağcı Acar, Prof. Dr. Hakan Altan, Prof. Dr. Gülay Özcengiz, Prof. Dr. Ezel Boyacı, Prof. Dr. Cihangir Tanyeli, Prof. Dr. Ferruh Özbudak, Prof. Dr. Ahmet Altındal, Prof. Dr. Filiz Vardar, Prof. Dr. Meral Birbir, Prof. Dr. Elif Akalın, Prof. Dr. Ayşe Erol, Prof. Dr. Mustafa Tüzen, Prof. Dr. Mustafa Soylak, Prof. Dr. Rana Nomak Sanyal ve Prof. Dr. Nihat Sadık Değer katıldı.​ (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

LinkedIn’ın Yeni AI Destekli İş Arama Koçu: Kariyerinizi Bir Adım Öteye Taşıyın
İzmir Ulamış Köyü’nde Devam Ediyor
WhatsApp’ın ‘Bir Kez Görüntüle’ Özelliği Artık Sesli Mesajlarda
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün Kutlanacak? 2024 Anneler Günü İçin Geri Sayım
Hemşireler Haftası: Sınırsız Şükran ve Minnettarlık