Acıbadem Adana Hastanesi Psikologu Meriç Mavi, çocukların uzun yıllardır hedefledikleri liseye tek bir performansta giriş yapabilmeleri için kendilerini psikolojik olarak zorladığını söyledi.
Psikolog Meriç Mavi, artık TEOG sınavlarının birkaç aşamalı yapılmasıyla bu olumsuz etkinin azaldığını vurgulayarak, sınava hazırlık sürecinde yoğun stres altında olan çocukların başarıya ulaşmasında aile desteğinin son derece önemli olduğunu belirtti.
TEOG sınavlarında eski sınav sisteminden farklı olarak iki aşamadan oluştuğunu artık daha basitleştirilmiş bir yöntem kullanıldığını ifade eden Mavi, "Her sınavın çocuklar için yeni bir stres kaynağı olabileceği unutulmamalı. Stresin minimal düzeylerde birkaç seferde yaşanması çocukların kapasitesinde ılımlı bir artışa neden oluyor" dedi.
Psikolog Meriç Mavi, çocukların öğrenim hayatları boyunca sınavlarla karşı karşıya kalacaklarını ve bu nedenle stresi doğru yönetmeyi öğrenmeleri gerektiğini hatırlatarak, "Stres, stres yönetimi öğrencinin başarı düzeyini belirlemede etkili oluyor. Stres yönetimini öğrenen çocuklar kazanırken, yönetemeyenler başarısız oluyor" diye konuştu.
Aileler, çocuklarını desteklemeli
Öğrencilerin sınava girmeden önce beklentilerinin ne olduğunu ve ne kadarı karşılayabileceklerine dair gözlemlerini ailelerine anlatmaları gerektiğini söyleyen Psikolog Mavi, "Ergenlik dönemine dair zor günlerin genel anlamda lise çağında atlatılmaya çalışılması, çocuğun geleceğine dair ani kararlar aldırabiliyor. Bu sebeple olmak istediği konum için ailenin destek olması, çocuğun ne koşullarda okuyabileceğini gözlemleyerek doğru bir tercih yapmasını sağlaması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Meriç Mavi, sınav sonrasında çocuğa yaklaşımda ailelerin dikkat etmesi gerektiği noktalar olduğunu şu şekilde açıkladı:
"Anne ve baba, çocuğu yıpratabilen baskıcı tavır ve tutumlardan uzak durmalı. Çocuğun istediği performansı gösterememesi durumunda aile, çocuğa daha verimli bir çalışmayla başarılı olabileceğine dair telkinlerde bulunmalı. Ailenin çocuğa olan ilgisini kaybetmesi halinde çocuğun sınav motivasyonunu kaybedebileceği unutulmamalı."
Rehberlik desteği de gerekli
Çocuğun başarısında rehber öğretmenlere de önemli görevler düştüğünü vurgulayan Meriç Mavi, rehberlik öğretmenleri tarafından zaman bazlı problem yaşayan öğrenciye soruları daha hızlı okuyup anlayabileceği yöntemleri göstermesi gerektiği kaydederek, bazı öğrencilerin de optik işaretleme hataları yapabildiğini vurguladı.
Çocuk, ödev sorumluluğunu üstlenmeli
Stresin, stres yönetimini yapabilen öğrenci için başarı düzeyini belirlemede etkili olduğunu ifade eden Mavi, "Eğer çocuk strese girdiğinde onun sorumluluğundaki işler aile tarafından yapılıyorsa, bu ilerideki dönemde çocuğa özgüven problemi olarak yansıyor. Eve yorgun gelen bir öğrencinin öğretmenine mahcup olmamasını isteyen ebeveyn tarafından yapılan ödevi, çocuğu "öğrenilmiş çaresizliğe" doğru itiyor. Bu da çocuğun anne veya baba tarafından üstlenilen görevlerini ilerleyen yaşlarında da öğrenmekte güçlük çekmesinin en önemli nedenidir" diye konuştu.
İHA