Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. 18 Temmuz Pazartesi günü ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden sonuçları açıklanacak sınavda başarı gösteren adaylar 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında tercihlerini yapacak. Üniversite Tercih Merkezi (UTM) Direktörü ve Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Temsilcisi Burak Kılanç, tercih dönemini verimli değerlendirmek adına adaylara tavsiyelerde bulundu.
Tercih döneminin her dakikasının çok iyi kullanılması gerektiğini vurgulayan UTM Direktörü Burak Kılanç, "Tercih dönemi, her dakikası çok iyi değerlendirilmesi gereken bir dönemdir. Zaman zaman YGS ve LYS'de akademik performansını iyi ortaya koyan, iyi puan ve başarı sırası elde eden pek çok adayın tercih döneminde doğru tercihler yapmadıklarını görebiliyoruz. Elimizdeki istatistikler Türkiye'de doğru tercih yapma oranının düşük olduğunu gösteriyor. Üniversiteye yerleşen birçok aday kesin kayıt yaptırmıyor ya da ilerleyen dönemde tekrar üniversite sınavına girerek kulvar değiştirme çabası içerisine giriyor. Böyle olduğu için tercih döneminin her dakikasını çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Ayrıca bunun dışında tercih formunu daha önce veriyor olmanın herhangi bir avantaj getirmesi söz konusu değil. Öyle olduğu için tercih döneminin her dakikasının son ana kadar kullanılması önemli. Unutulmaması gereken bir diğer önemli konu da tercih döneminde her gün bir önceki günden daha fazla bilgi sahibi olunması. Kişi; tercihlerle ilgili daha çok şey duyar, okur, görür. Bunun dışında ÖSYM, YÖK gibi kurumlar sürekli bu konuda çalışmalar yapıyorlar ve tercih dönemi boyunca her gün yeni bir takım araştırma sonuçlarını yayınlıyorlar. Öyle olduğu için aceleci davranmamak gerekiyor. Ben adaylara ayın 18'inden itibaren sınav sonuçlarını aldıktan sonra puanlar ve başarı sıraları çerçevesinde bir değerlendirme yapmalarını ve sürekli olarak güvenilir bilgi kaynaklarını takip etmelerini öneriyorum" diye konuştu.
"Takip edilmesi gereken kaynaklar önemli"
Tercih dönemi için adayların takip etmesi gereken kaynaklara da değinen Kılanç açıklamalarına şöyle devam etti:
"Tercih dönemi için adayların mutlaka takip etmesi gereken kaynaklar arasında ÖYSM'nin yayınladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin sitesi ve YÖK'ün YÖK Atlas platformu önemli bir yerde. Ayrıca tercih edilecek üniversitenin web sitesi ve bölümleri mutlaka incelenmeli. Bunların dışında Ortadoğu Teknik Üniversitesinin URAP sıralaması tercihlerde dikkat edilmesi gereken diğer konulardan bir tanesi. URAP çalışması üniversitelerdeki akademik kadronun bilimsel üretkenliğiyle ilgili bir göstergedir. Adayların tüm bunlara dikkat etmesi gerekiyor."
Tercih döneminde yaşanacak önemli değişikler de olduğunu belirten Kılanç, "Tercih döneminin bu sene öngördüğümüz sıcak konuları arasında ise puan türü değişen bölümlerdeki tercih eğilimleri ve tercih dinamikleri var. Bunun dışında belki de sınavsız geçişin son senesi olması beklendiğinden dolayı tercih eğiliminde bir farklılık görülecektir. Önlisans programları için sınavsız geçiş kontenjanı ve YGS kontenjanı geçen seneye kıyasla farklılaştı, yarı yarıya dağılım oldu. Bundan dolayı tercih davranışında farklılıklar olacaktır. Bir başka sıcak konu da ek puan uygulamasıyla ilgili 30 Mart 2012'den önce liselerde olanlar ile 30 Mart 2012'den sonra olanların ek puan alması ve almamasıyla ilgili farklılık tercih döneminde yine karşımıza çıkacak. Sadece puan ve başarı sırasına bağlı kalarak ya da bir bölümü sadece puanına ve başarı sırasına dikkat ederek seçmek doğru olmayacaktır. Kılavuzda bu sene ilk defa ilgili bölümden mezun olan kişilerin uzmanlık sınavlarında kaç puan aldığıyla ilgili göstergeler de yayınlandı. Adaylar tercih yaparken sadece tercih sırası ve puana saplanarak değil mezunların çıktı başarısına göre de değerlendirsinler. Bu çerçevede yapılan bir tercih süreci ve tercih listesi çok daha sağlıklı olacaktır ve adayların daha sonra kulvar değiştirmesine gerek kalmayacaktır" dedi.