Testis Kanseri Erkeklerin Çocuk Sahibi Olabileceği Kanıtlandı 

Testis kanseri teşhisi konan genç erkeklerin çocuk sahibi olmasının tedavi nedeniyle zorlaştığını belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay, yeni araştırmaların bu endişelere son verebileceğine değindi....

Testis kanseri teşhisi konan genç erkeklerin çocuk sahibi olmasının tedavi nedeniyle zorlaştığını belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay, yeni araştırmaların bu endişelere son verebileceğine değindi.
 
Yapılan bilimsel çalışmalarda, erken evre testis kanseri için ameliyat sonrası bir kür kemoterapi veya radyasyon tedavisi alan erkeklerde sperm sayılarının aynı seviyeye geri döndüğü gözlemlendi. Daha ileri seviye testis kanseri olan erkeklere verilen birkaç tur kemoterapi veya yüksek doz radyoterapinin, sperm sayısını ve konsantrasyonunu azaltabileceği bilinirken, tek bir kemoterapi veya radyoterapinin benzer bir etkiye sahip olup olmayacağı konusu net değildi. Araştırmacılar, bunu öğrenmek için, birinci evre testis kanseri nedeniyle ameliyat olan 18 ila 50 yaşlarındaki 182 erkeği incelediler. Ameliyatı ya bir kür kemoterapi ya da bir kür radyasyon tedavisi izledi veya başka bir tedavi uygulanmadı. Erkekler ameliyattan altı ay, bir yıl, iki yıl, üç yıl ve beş yıl sonra sperm örnekleri verdi. İsveç’in Stockholm kentinde yapılan incelemede, alınan postoperatif tedavinin türüne bakılmaksızın, toplam sperm sayısında veya sperm konsantrasyonunda klinik olarak önemli hiçbir zararlı uzun vadeli etki bulunmadığı belirtildi. Radyoterapi alan erkekler arasında, ortalama sperm sayısı ve konsantrasyonunda, tedaviden altı ay sonra belirgin bir azalma görülürken, kemoterapi alan erkeklerde bu düşüş görülmedi. Ancak radyoterapi grubunda altı ay sonra sperm sayısı ve konsantrasyonunun düzeldiği gözlemlendi.
 
”Erkeklerde En Sık Görülen Kanser Türü”
 
”Testis kanseri, 15 ila 40 yaş arasındaki genç erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Tüm hastalar, orşiektomi adı verilen bir prosedür olan kanserli testisleri çıkarmak için ameliyat olur” diye belirten Kalay; ”Testis kanseri hastaları genellikle bir noktada baba olmak isteyen genç erkeklerdir ve çoğu durumda hastaların kemoterapötik tedavinin neden olduğu potansiyel kısırlık riskinden korktuğunu görüyoruz. Bu veriler onlara biraz güvence ve rahatlık sağlamalıdır. Ayrıca, sonuçlar umut verici olsa da daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır ve yine de orşiektomiden önce sperm bankacılığını öneriyoruz. Çünkü bazı hastalarda postoperatif tedaviden sonra da devam eden tanı anında düşük sperm sayısı olabilir” diye konuştu.
 
”Hastalar İçin Umut Verici”
 
 Kalay, ”Bir kemoterapi kürünün sperm sayısı üzerinde minimum etkiye sahip olduğu bulgusu, dünya çapında binlerce hasta için umut vericidir, ancak hepimiz bu verilerin başlangıç niteliğinde olduğunu ve kliniklerde kullanmadan önce doğrulama gerektireceğini unutmamalıyız” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli