Sağlık hizmetlerinin ülke genelinde daha iyi ve sorunsuz bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla çalışmalarına devam eden Türk Hemşireler Derneği (THD), Kocaeli’nin Dilova İlçesi’nde bulunan devlet hastanesinde görevli Başhekim Op. Dr. Ömer Naci Yılmaz’a yönelik, sağlık çalışanlarının, hemşirelerin mobbing iddialarını araştırdı. Araştırma neticesinde çok sayıda sağlık çalışanı ile görüşen THD, mobbing iddiaları üzerine 23.01.2022 tarihinde Sağlık Bakanlığına, Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğüne ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığına ‘Başhekim hakkındaki mobbing iddialarının araştırılması’ için soruşturma açılması talebiyle başvuruda bulundu.
THD Genel Başkanı Azize Atlı Özbaş, Bilim Sağlık Haber Ajansı’na konuştu. Özbaş, “Başhekim hakkındaki mobbing iddiaları ile ilgili konuyu medyadan ilk duyduğumuzda, ilk haberi aldığımızda hastanede farklı kaynaklardan, farklı kişilere ulaşarak bilgi almaya çalıştık. Fark ettiğimiz şey bu mesele ile ilgili personelin çok korkması ve konuşmamasıydı. Kameralar var, ses kayıtları alınıyor konuşamayız gibi bir tavırla karşılaştık. Çok fazla kişiyle görüşmek zorunda kaldık. Bu görüşmelerin ardından Dilovası Devlet Hastanesi Başhekiminin mobbing uyguladığı iddiaları hakkında medyaya yansıyan, birden fazla kişinin ayrıntılarıyla anlattığı ve farklı kişilerin de bu ayrıntıları doğruladığı bir olay var ise yetkililerin bunu araştırması için soruşturma açılması talebinde bulunduk” dedi.
“Başhekim Sözleşme Yenilenmesi İçin Başvuru Yapmış”
Şubat ayında yeniden sözleşme imzalayıp imzalamayacağı merak konusu olan Dilovası Devlet Hastanesi Başhekimi Yılmaz’ın, personele “Tekrar sözleşmem yenilenince asıl mobbingin ne olduğunu göreceksiniz!” dediği iddiasını dile getiren THD Başkanı Özbaş, “Başhekimin yeniden seçilme sürecinin takipçisiyiz. Şubat ayında sözleşmesinin süresinin dolacağını ve yenileme zamanının geleceğini biliyoruz. Şu anda cvlerin hazırlandığı ve başvurusunun yapıldığı bilgisine ulaştık ancak tekrar görevine devam edip etmeyeceğine yönelik netleşen bir durum olmadığı bilgisini aldık. Bu anlamda hakkında mobbing iddiaları olan bir başhekimin yeniden seçilmesi ve göreve gelme sürecinin iyi değerlendirilmesi gerekir. İş huzuru için buna dikkat edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Devlet, çalışanını da korumak ve gözetmekle yükümlü bir organdır. Biz kişilere ve onların arkasındaki güç odaklarına bakmayız, olaylara, yaşananlara bakarız. Onun için de sonuna kadar mücadele ediyoruz” diye konuştu.
“Yöneticilerden de şiddet görüyoruz”
THD Başkanı Azize Atlı Özbaş, devlet kurumlarında bireysel mobbing ve şiddetin çok yoğun olduğuna ilişkin medyaya yansıyan ve kendilerine de gelen çok fazla ihbar aldıklarının altını çizerek şunları söyledi: “Her türlü şiddet olayının takipçisiyiz. Biz yalnızca hasta ve hasta yakınlarından değil, yöneticilerden de ciddi şiddet görüyoruz. Ve devlet kurumlarının da artık bir şey yapması, bu olaylara kulak tıkamaması gerekiyor. Bu olayları yok saymamaları, arkalarını dönmemeleri ve normalleştirmemeleri gerekiyor. Bu konuda çağrılarımız her zaman devam ediyor ancak çok yol alamadık. Ve biz de artık resmi olarak yaptığımız soruşturma başvuruları ile bu olayların araştırılması talebinde bulunuyoruz. Amacımız bu suçludur demek değil ama bir yerde bir problem var deniyorsa da, var mı yok mu bu şeffaf ve tarafsız bir şekilde soruşturulsun istiyoruz. Bu olayların takipçisi olacağız” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)