Tika Başkan Yardımcısı Çetin: "Türkiye Çok Cömert Bir Ülke"

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Birol Çetin, "Türkiye çok cömert bir ülke. Diğer ülkelere yardım...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Birol Çetin, "Türkiye çok cömert bir ülke. Diğer ülkelere yardım hususunda Amerika'dan sonra ikinci sırada yer alıyoruz" dedi.

Ensar Vakfı Bursa Şubesi'nin düzenlediği "Salı Seminerleri'ne konuk olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Birol Çetin, TİKA'nın faaliyetlerini anlattı. Abdal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen seminerde konuşan Çetin, "Türkiye çok cömert bir ülke. Yapılan yurt dışı yardımlar anlamında diğer ülkelerden açık ara öndeyiz. Tabii rakam olarak baktığınız zaman da Amerika'dan sonra ikinci sıradayız. ABD'nin gayri safi milli hasılası 14 trilyon dolar seviyesinde" diye konuştu.

TİKA'nın yardımların yanı sıra koordinasyon görevi yaptığı da belirten Çetin, "İki ülkedeki kurumları bir birileri ile tanıştırarak ortak projeler düzenliyoruz. TİKA Başbakanlığı bağlandıktan sonra daha müstakil bir yapıya kavuştu. Dolayısıyla proje sayılarımızda da çok artışlar var. Türkiye'nin yaptığı dış yardımların hepsini TİKA yapmıyor. Sivil toplum kuruluşlarının, bakanlıklarımızın harcamaları var. Rakamların milyar dolarlar seviyesinde olması, Suriye'deki mülteci hareketinden sonra dış yardım olarak hesaba katılmasından kaynaklanıyor. TİKA'nın Türkiye'nin tüm dış yardımlarını raporlama ve koordinasyon görevi var. Dolayısı ile biz bu yapılan yardımların hepsini her sene rapor haline getiriyor, uluslararası kuruluşlarla da rakamlarımızı ilan ediyoruz" dedi.

Birçok farklı yardım ve projeler yaptıklarını, bunların başında ise sağlık alanındaki çalışmaların geldiğini dile getiren Çetin, "Gittiğimiz bölgelerde insanların öncelikle hayatta kalması lazım. Salgın hastalıklar var. Orada bir şeyler yapabilmeni için öncelikle sağlıkla ilgili çalışmaları gerçekleştirmeniz gerekiyor. Önce salgın hastalık varsa onunla mücadele ediyoruz. Sonra da eksiklere bakıyoruz. Oradan gelen talepler var. Buradan uzmanlarımız değerlendirmeler yapıyorlar. Dolayısıyla en çok ihtiyaç duyulan hangi alansa oraya malzeme temini yapıyoruz. Tıbbi malzeme üretimi noktasında Türkiye'de belirli seviyeye geldi. Özellikle Türkiye'de üretilen cihazlar varsa onları tercih ediyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları