Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Karadağ'da 2010 yılından bu yana gerçekleştirdiği tarım projeleriyle, Karadağ genelinde yaklaşık 300 çiftçi aileye meyve fidanı dağıtımı ve 100 yetiştiriciye sera kurulumu ve örtü altı yetiştiriciliği ekipmanları sağladı.
TİKA Karadağ'da gerçekleştirdiği projelerle dost Karadağ halkının yanında yer almaya devam ediyor. Bu kapsamda TİKA'nın, Karadağ'da istihdamı artırmaya yönelik uygulamaya koyduğu sürdürülebilir tarım projeleri meyvelerini vermeye başladı. TİKA tarafından kurulan seralarda domates, biber, kabak, salatalık yetiştirilmeye başlandı. Proje ile kurulan seralar çiftçilerin yüzünü güldürdü. Ayrıca dağıtılan meyve fidanları ilk ürünlerini vererek çiftçilere ek gelir sağladı.
Karadağ'ın Sancak Bölgesinde yer alan ve dağlık bir yapıya sahip olan şehirlerde dış göçün önüne geçmek, tarımının geliştirilmesine katkı sağlamak ve çiftçilerin gelirlerini artırmak amacıyla TİKA tarafından Karadağ'ın "Tarımsal Kalkınmasına Destek Projesi" kapsamında ülke genelinde yaklaşık 300 çiftçi aileye meyve fidanı dağıtımı ve 100 yetiştiriciye sera kurulumu ve örtü altı yetiştiriciliği ekipmanları temin edildi.
Söz konusu projeler çerçevesinde; Biyelo Polye, Petnitsa ve Plevlya şehirleri sınırlarında yer alan köylerde yaşayan ekonomik durumu iyi olmayan yaklaşık 300 çiftçi aileye 12 bin adet meyve fidanı dağıtıldı. Ayrıca Plav, Gusinye, Petnitsa, Moykovats, Bar ve Rojaye şehirlerinde 100 yetiştiriciye sera kurulumu ve örtü altı yetiştiriciliği ekipmanlarının dağıtımı TİKA tarafından gerçekleştirildi.
Karadağ genelinde dış göçün önüne geçmek ve istihdamı arttıracak projeler gerçekleştirmek amacıyla tarım projeleri öncelikli projeler arasında yer alıyor. 2010 yılından bu yana TİKA tarafından gerçekleştirilen söz konusu tarım projeleri ile Karadağ'ın genelinde yaklaşık 400 aileye istihdam olanağı sağlandı.
2016 yılında Plav ve Gusinye Bölgelerinde Tarım Meslek Lisesi mezunu 25 genç girişimcinin kurduğu "Prokletiye İncileri" isimli kooperatife TİKA tarafından sağlanan sera desteğiyle genç yetiştiriciler seralardan ürettikleri tüm ürünleri yerli ürün sloganı altında satarak gelir elde etmişti. Sera başı yıllık ortalama bin 600-2 bin 600 kilo ürün elde ediliyor.
İHA