Halk Sağlığı Uzmanı ve Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Tayyar Şaşmaz, pandemi şartlarında yeterli önlemler ve altyapı sağlanmadan başlanılan tıp eğitiminde sorunlar yaşadığını söyledi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayımladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 26’ncısına halk sağlığı uzmanı ve Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Tayyar Şaşmaz konuk oldu. Tıp fakültelerinin son yıllardaki artışına dikkat çekerek konuşmasına başlayan Şaşmaz, buna bağlı olarak öğrenci sayısında da artış olduğunu vurguladı. Mekân yetersizliklerinin salgın öncesi de eğitim açısından sorun teşkil ettiğini söyleyen Şaşmaz, “Mekân koşulları yetersizken salgın başladı. Bu dönem sadece tıp fakültelerinde değil, pek çok eğitim kurumunda sorunları beraberinde getirdi. Hazırlıksız bir şekilde yüz yüze eğitim yerine çevrimiçi veya uzaktan eğitime geçildi. Geçen bir buçuk yılda tıp eğitimi uzaktan yürütülmeye çalışıldı” dedi. Şaşmaz, tıp eğitiminde teorik ve pratiğin iç içe olduğunu belirterek eğitimin yoğun bir şekilde sürdüğünü de sözlerine ekledi. Salgın sürecinde uzaktan eğitimde teorik derslerin verilmesinin kısmen mümkün olduğunu ancak teorik derslerin gerek laboratuvarda gerek klinikte ve sahadaki uygulamalarının yeterli olmadığına değinen Şaşmaz, tıp eğitiminde bu alanlarda beklenen amaç ve hedeflere ulaşılamadığını kaydetti.
Şaşmaz, tıp eğitiminin COVID-19 döneminde sürdürülebilmesi için öğrencilerin, tüm öğretim üyelerinin ve idari personelin aşılarını yaptırması ve koruyucu önlemlere dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasında mekânlara dair önerilerini de sıralayan Şaşmaz, “Mekânların muhakkak çok iyi havalandırılması gerekiyor çünkü kapalı alanların havalandırılması bulaşı önleyen en önemli uygulamalardan biridir. Mekânların belirli aralıklarla temizlenmesi, yüzey alanlarının dezenfekte edilmesi gerekir. Yine ders programları düzenlenerek, kalabalık sınıflar seyreltilebilir, ders süreleri kısaltılabilir. Eğitimin devam edebilmesi için öğrencilerin kapalı mekânlarda kalabalık olmayacak şekilde, daha az zaman geçirmeleri de sağlanmalı” dedi. Tayyar Şaşmaz konuşmasının sonunda önümüzdeki süreçte salgın hastalıkların görülme olasılığının yüksek olduğunu, gelecekteki pandemilere şimdiden hazırlanmamız gerektiğini belirterek, mekânların ve eğitim kurumlarının bu gerçekten hareketle planlanmasının önemine değindi.
Tayyar Şaşmaz, konuşmasında şu konuların altını çizdi:
- Tıp eğitiminde mevcut sorunlar, salgınla birlikte derinleşti.
- Tıp eğitiminin özelliklerinden ötürü, uzaktan ve çevrimiçi eğitim yeterince faydalı olamadı.
- Eğitimin devam etmesi için aşılamanın hızla artması, kişisel güvenlik önlemlerinin alınması ve yönetimin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir.
- Ders programlarında belirli değişikliklere gidilebilir. Sınıflar seyreltilebilir, dersler kısa tutulabilir.
- Kapalı mekânlarda havalandırmanın etkili olması bulaşı engellemede önemli bir faktör.
- Mekânları ve eğitim kurumlarını olası salgın gerçeklerine göre tasarlamamız gerekmektedir. (BSHA- Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)