Tıp Fakültesi’nde El Bileğinden Koroner Anjiyografi İşlemi Uygulanmaya Başlandı

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, kalp sağlığını korumak, kalp hastalıklarını teşhis...

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, kalp sağlığını korumak, kalp hastalıklarını teşhis ve tedavi etmek amacıyla gerekli her türlü donanımla bölgeye hizmet veriyor. Hastanede kalp hastalarına hizmet veren 10 yatak kapasiteli koroner yoğun bakım ve 19 yatak kapasiteli servis bulunuyor. Klinikte modern tıbbın gerektirdiği tüm teknik donanım mevcut olup her türlü kardiyak acil girişim, yaşamsal destek ve tedavi hizmeti sunuluyor.

Poliklinik hizmetlerinin yanı sıra egzersiz stres testi, 24 saatlik tansiyon ve ritm monitorizasyonu, transtorasik ekokardiyografi, kontrast ekokardiyografi, dobutamin stres ekokardiyografi, transözofageal ekokardiyografi, koroner angiografi ve angiografik tedavi yöntemleri (stent, balon dilatasyon vb) ile geçici ve kalıcı kalp pili uygulanmaları yapılıyor.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Sağlık Uygulama ve Araştırma Mekezi Müdür Yardımcısı Y.Doç.Dr. Sevil Uygun İlikhan şunları söyledi: "2016 yılında Kardiyoloji polikliniğimizde 26.100 hastaya hizmet verilmiş, 7.503 ekokardiyografi işlemi, 20 kontrast ekokardiyografi işlemi, 51 transözofageal ekokardiyografi, 750 egzersiz stres testi, 2.272 koroner anjiyografik işlem, 36 kalıcı pil implantasyonu yapılmıştır. Sıklığı hızla artan ve tüm dünyada ve ülkemizde ölüm nedenlerinin başında gelen koroner arter hastalığının tanı ve tedavisinin etkili şekilde yapılması giderek daha önemli hale geldi. Bu hastalıkta koroner anjiyo altın standart tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Koroner anjiografi ülkemizde ve dünyada uzun yıllardır kasık bölgesindeki atardamar yolu ile yapılıyordu. Gelişen teknoloji ile birlikte el bileğinden anjiyo yöntemi daha konforlu bir uygulamaya izin verdiği için, tüm dünyada ve Türkiye'de yaygınlaşmaya başladı. Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde el bileğindeki damar yoluyla yapılan radiyal koroner anjiyografi işlemi uygulanmaya başlandı. Halk arasında "koldan yapılan anjiyo" olarak bilinen bu işlemle hastalar daha konforlu bir uygulama sonrası 2-3 saat içinde taburcu oluyor. Bu işlem sayesinde kalp damarının tıkalı olduğu tespit ederek aynı anda damara müdahele edilebiliyor.

Bölgemizde sağlık alanında yapmış olduğumuz yatırımlar ve iyileştirmeler sonucu hizmet çeşitliliği ve kalite standartları her geçen gün artmaktadır. Bölge insanımıza verilen sağlık hizmeti standartlarının artması ve geliştirilmesi bizleri de mutlu etmektedir. Sağlık Uygulama ve Araştırma merkezimizde her geçen gün artan yatırımlar, gelişmeler ve destekleri için Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mahmut Özer'e şükranlarımı sunuyorum"

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.