Çok basit olarak görülen tırnak hastalıkları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açıyor.
Özel Hayat Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, tırnak hastalıklarının nedenleri ve tedavi yolları hakkında bilgi verdi. Tırnak rahatsızlıklarının toplumda sık görüldüğünü ifade eden Dr. Mediha Yılmaz, "Tırnakta şekil bozukluğu, kalınlaşma, renk değişikliği ve sertleşme olarak karşımıza çıkar. Tırnak şekil bozukluğu estetik görünüm olarak hastayı rahatsız ettiği gibi günlük hayatta ağrıya sebep verir. Bulaşan mantar tırnakta uygun ortam bulunca, yani nemli, kapalı ortamda üreyerek tırnakta renk ve şekil bozukluğuna yol açar. Mantar hisleri genellikle ayağın bir yere çarpması sonucu ulaşan tırnak hasarı gibi travmatize olmuş tırnağa yerleşir. Bulaşma deniz, havuz gibi ortak kullanım alanları ile aynı terlik veya ayakkabının giyilmesi neticesinde olur. Tırnak mantarına ayak parmak arası ve tabanında olan mantar enfeksiyonu da eşlik edebilir" dedi.
Tırnak mantarının tedavisinin önemli olduğunu söyleyen Dr. Mediha Yılmaz, tedavi edilmediği takdirde mantarlı tırnaktan bakteri girişi olabileceğini, bunun sonucunda selülit adı verilen ciddi deri enfeksiyonlarının ortaya çıkabileceğini kaydetti. Dr. Mediha Yılmaz, tırnak mantarı tedavisi hakkında şu bilgileri paylaştı:
"Tırnak mantarı tedavisi uzun sürelidir. Eğer birden çok tırnak tutulumu varsa ağızdan tablet alarak tedaviye başlamak gerekir ve en az 3 ay tedavi sürdürülmelidir. Şekli bozuk tırnak kısmı, eczanede hazırlatılacak tırnağı eritebilen solüsyonlar ile kimyasal olarak uzaklaştırılabilir. Dermatoloji uzmanı kontrolünde hasta bu solüsyonu evde kendisi uygulayabilir. Yalnız tırnak etrafındaki deri uygulama sırasında korunmalıdır. Dikkat edilmezse deride hasar oluşabilir. Medikal ayak bakım sırasında ise ayak bakım cihazı ile kalın tırnak kısmı mekanik olarak uzaklaştırılabilir. Yine hasta kendisi törpüleyerek kalın tırnak kısmını uzaklaştırabilir. Mantarın tırnağa yeniden bulaşmasını önlemek için ayak mantarı tedavisi de yapılmalıdır.Ayaklar kuru tutulmalı, pamuklu çorap giyilmelidir. Ayakkabılar günlük değiştirilerek ayakkabıların da kurumasına izin verilmelidir."
Dr. Mediha Yılmaz, sedef tırnağı tedavisinin sedef tedavisi ile aynı olduğunu belirterek, "Özellikle kolay kırılan tırnaklarda vitamin değerlerine kan tahlili yapılarak bakılmalıdır. Tırnak yapısını zayıflatan diğer bir sebep sık aseton kullanımdır. Tırnak hastalıklarında mutlaka bir dermatoloji uzmanına muayene olunmalıdır" ifadelerini kullandı.
İHA