Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge, çocuklarda tırnak yeme davranışı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikologu Yelda Öge, çocuklarda genellikle 3-4 yaşından sonra başlayan ve 6 ayı aşkın bir süredir devam eden tırnak yeme davranışının altında psikolojik etmenlerin yattığının düşünüldüğünü kaydetti. Öge, tırnak yeme davranışını ortaya çıkaran psikolojik faktörlerin uzman tarafından değerlendirilmesinin, yaşanan sıkıntının ve olumsuz davranışın ortadan kalkmasını kolaylaştırdığını belirtti. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikologu Yelda Öge, "Tırnak yeme genellikle 3-4 yaşından sonra görülmeye başlar. 3-4 yaş döneminden sonra en sık 7-8 yaş döneminde görülür. Bazen bu dönemlerde görülen tırnak yeme, ergenlik dönemlerinde de tekrar ortaya çıkabilir" dedi.
Çocuklarda hangi sebepler tırnak yeme davranışını ortaya çıkarır?
Öge, "3-4 yaşında başlayan tırnak yeme problemi genellikle, çevredeki birinin model alınması ya da ailedeki birinin taklit edilmesiyle başlayabilir. Bir diğer sebep çocuğun hareketlerinin kısıtlanması, aşırı baskıcı ya da mükemmeliyetçi bir anne baba tutumunun olması, çocuğun davranışlarının takdir edilmemesi ve sık sık eleştirilmesi, tırnak yeme davranışını başlatabilir. Tırnak yeme, en sık yeni bir kardeşin gelmesiyle birlikte ortaya çıkmaya başlar. Çocuklar arasında anne ve babanın farkında olmadan ayrım yapması, çocuğun yeterince ilgi ve sevgi görmediğini hissetmesi, çocuğun yanında yaşanan çatışmalar da bu davranışı tetikler" diye konuştu.
Ebeveynlerin hangi davranışları tırnak yemeyi tetikler?
"3-4 yaşındaki çocuklar çevreyi gözlemleyip model almaya başlarlar" diyen Öge, "Bu sebeple, çocuk ebeveynlerden birini model alıyorsa, çocukta bu davranış fark edildiğinde uyarılmamalıdır. Çocuk uyarılmaya başlandığında, bir süre sonra bu davranışı dikkat çekmek için kullanmaya başlar. Ebeveynlerin düştüğü en büyük yanılgı; çocuğu cezalandırmak, tırnak yediği için aşağılamak, utandırmak, acı solüsyonlar sürmek ve çocuğun tırnak yeme davranışını başkalarına, çocuğun yanında problem olarak dile getirmektir" ifadelerini kullandı.
Ne zaman uzman yardımı alınmalı?
Öge, şöyle devam etti:
"Çocuğunuz birkaç aydır (6 ayı geçmemeli) bu durumu gün içinde sık sık yaşıyorsa ve yaşamında yeni okul, taşınma, kardeş gelmesi, anne-baba ayrılığı gibi bir değişim de varsa, kalıcı bir davranış problemine dönüşmeden yardım alınmalıdır. Davranış ve uyum sorunları çoğu zaman tek başına görülmez. Tırnak yeme de bu sorunlardan biridir. Tedavi edilmeği takdirde, tırnak yemeye başka davranış sorunları da eşlik eder. Eşlik eden diğer davranış sorunları; kekemelik, alt ıslatma, parmak emme, yalan söyleme gibi psikolojik sorunlardır. Davranış ve uyum sorunlarının altında yeterli ilgi görmemek, güven ilişkisi kuramama, onaylanmama gibi psikolojik etmenler yatar. Çocuğunuzda tırnak yeme davranışını fark ettiğiniz de vakit kaybetmeden bir uzman yardımı almanız ruhsal ve fiziksel sağlığı için faydalı olacaktır."
İHA