Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Eğitime ayırdığımız kaynak, 2017 yılı bütçesinde 122 milyar liraya kadar çıkmış durumda. Böylelikle bütçemizin yüzde 20'sini sadece eğitime ayırıyoruz" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) 2016-2017 Akademik Yılı Açılışı ve 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni Üniversite'nin spor salonunda gerçekleştirildi. Törene Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Maliye Bakanı Naci Ağbal, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin, mezun olan öğrenciler ve aileleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, 15 Temmuz gecesi tankın üzerine çıkarak gazi olan Hukuk Fakültesi öğrencisi Hanifi Can Türkoğlu Atatürk'ün Gençliğe Hitabesini okudu.
Ardından 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının Biyomedikal Mühendisliği Bölümünden okul birincisi Tuna Yener bir konuşma yaptı.
"Türkiye'nin geleceği çok daha parlak, çok daha güzel olacaktır"
Törende yaptığı konuşmada Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin her alanda daha iyiye gittiğini belirterek, "O iyiye gidişlerin sebebi eğitimde çok daha ileriye gitmiş olması diyordum TOBB ETÜ Üniversitesini gördükten sonra bir kez daha inandım ki vardığım bu karar yerinde ve doğru. Bir üniversitenin ömrü içerisinde çok kısa sayılacak bir süre içerisinde diğer üniversiteler arasında seçkin bir yere gelmiş olması eğitimde bu başarı seviyesini yakalamış olması, Türkiye'nin eğitimde çok iyi bir yere doğru gittiğini göstermektedir. Emeği geçenlere muhakkak ki böyle bir üniversitenin arkasında 1 milyon 300 bin kişilik ailesiyle TOBB hem mütevelli heyet başkanı üyeleri ve Anadolu'nun dört bir tarafındaki girişimciler var. İyi ki böyle bir Maliye Bakanımız var. Her gün eğitimle ilgili yeni bir projeyle bize geliyor ki, Türkiye'nin yarınını bugünden daha iyi yapalım. Şundan gönlünüz emin olsun. Geçmişten çok çok daha iyiyiz. Biz bunu söylediğimizde diyorlardı ki, "anladık maddi yönden iyisiniz de manevi yönden sıkıntı var, değerler eğitiminde sıkıntı var." onunda doğru olmadığını 15 Temmuz'da TOBB ETÜ Üniversitesi'nin öğrencileri gösterdi. Şehit mi gerekiyor vatan için "biz varız" dediler Ömer Can gibi. Gazi mi gerekiyor dediler "biz varız" dediler. Muhakkak insani yaşatmak lazım. Ama milleti yaşatmak için mutlaka ve mutlaka zor günlerde birilerinin bu vatan için bu bayrak için bu ülkenin değerleri için hayatını vermeye hazır olması lazım. Onu da gördük. Gönlünüz rahat olsun. Türkiye'nin geleceği çok daha parlak, çok daha güzel olacaktır diyorum. Ebediyete akıp giden her 9 yılda çok daha büyük başarılara mezunlarla imza atacaktır TOBB ETÜ Üniversitesi" ifadelerini kullandı.
"Artık bundan sonra yepyeni bir hayat açılıyor önünüze"
Bütün mezunları tebrik ettiğini söyleyen Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Artık bundan sonra yepyeni bir hayat açılıyor önünüze. Bundan sonra öğretmeniniz için çalışmak yok, babanız için çalışmak yok, bundan sonra size not verende olmayacak, bundan sonra sınavlarınızda olmayacak, yeni atıldığınız okuldan mezun olmakta yok. Bir kez mezun olunur ondan sonra da artık bir şeye ihtiyaç kalmaz. Sizleri yetiştiren, emek veren hocaları tebrik ediyorum. Sizler olduktan sonra kendilerini unutan ailelere, velileri tebrik ediyorum. 2016-2017 eğitim öğretim yılında TOBB Üniversitesini seçerek bu güzide üniversitenin ailesinin bir mensubu olan yeni öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Türkiye'nin en güzide üniversitelerinden birisiniz. İnşallah mezun olduktan sonra el ele Türkiye'nin bugününe yarınına iyi yapmak için yarını da bugünden iyi yapmak için, çünkü bizim inancımızda iki günü birbirine eşit olan ziyandadır. Bundan dolayı hem mezunları hem yeni kayıt yaptırmış öğrencileri tebrik ediyorum."
"Türkiye 27 çeyrekte kesintisiz bir şekilde büyüyerek diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmıştır"
Maliye Bakanı Naci Ağbal ise yarınların teminatı olarak gördüğünü belirttiği gençlerle bir araya gelmenin kendisini heyecanlandırdığını söyleyerek, "Zorlu bir maratonu başarıyla tamamlayarak mezun olan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor, mutlu, huzurlu, sağlıklı bir ömür diliyorum. Hayatınızda önemli bir dönüm noktasını atlatıyorsunuz, bunun vermiş olduğu haklı gururu ve sevinci hep birlikte paylaşıyoruz. Gençliğinizin vermiş olduğu dinamizmi salondaki havadan hissediyoruz. Gözlerinizdeki ışıltı geleceğe olan inancınızı, azim ve kararlılığınızı yansıtıyor. Bu tören vesilesiyle ülkemizin geleceği, siz gençlere ülke ekonomimiz ve özellikle eğitim alanında yapmış olduğumuz çalışmalar hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Geçtiğimiz 10 yılı aşkın süredir ekonomi alanında hep birlikte büyük başarılara imza attık. Ülkemizi alt orta gelirden, üst orta gelir grubuna yükseltmeyi başardık. Hedefimiz yüksek gelirli ülkeler arasında yer almaktır. 2007 yılından bu yana bütün global krizin olumsuz etkilerine rağmen, 7 milyon insanımıza iş, aş ve istihdam sağladık. Dünya ekonomisindeki bütün olumsuzluklara ve jeopolitik gerginliklere rağmen Türkiye ekonomisi makro ekonomik istikrarını ve sağlam temellerini bugün de sürdürmektedir. Ülkemiz, bu yılın ilk yarısında yüzde 3.9 ile Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin 2,5 katı büyüme göstermiştir. Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyüme dalgalı bir seyir izlerken Türkiye 27 çeyrekte kesintisiz bir şekilde büyüyerek diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmıştır" diye konuştu.
"Eğitime ayırdığımız kaynak, 2017 yılı bütçesinde 122 milyar liraya kadar çıkmış durumda"
Sürdürülebilir büyümenin ön koşulunun, verimliliğin artması, verimliliğin temelinin de eğitimden ve inovasyondan geçtiğini vurgulayan Bakan Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yüzden en büyük gücü bilgiye sahip, nitelikli insan gücüdür. Nitelikli insan gücünün arttırılması da ancak iyi bir eğitimle mümkündür. Bu anlamda hükümet olarak üstümüze düşenleri yapıyor ve 2017 yılı bütçesinde bundan önce olduğu gibi yine bütçeden en büyük payı eğitime ayırıyoruz. Eğitime ayırdığımız kaynak, 2017 yılı bütçesinde 122 milyar liraya kadar çıkmış durumda. Böylelikle bütçemizin yüzde 20'sini sadece eğitime ayırıyoruz. Bu dönemde üniversite sayısını, hem devlet üniversitesi hem de vakıf üniversitesi bakımından önemli ölçüde arttırdık. 2002 yılında üniversite sayısı 53 iken şu anda devlet üniversitesi sayısı 111, Bu dönemde vakıf üniversitesi sayısı da 76'dan vakıf üniversitesi dahil üniversite sayısı 176'ya çıkmış oldu. Eğitimin yanı sıra becerilerin arttırılması ve girişimciliğin özendirilmesi de önemlidir. Dünyadaki gelişmelere ayak uyduran, modern teknolojiyi takip eden siz gençler sayesinde donanımlı işçi gücünü arttırıyoruz. Siz gençlere nitelikli iş imkanı sağlamak için de kapsamlı ve önemli bir yapısal reform programını uygulamaya koyduk."
Genç girişimciler için yapısal reform
Reform programında gençlere ayrı bir önem atfettiklerinin altını çizen Bakan Ağbal, "Gençlerin iş gücüne bir an önce katılımlarının sağlanması ve becerilerinin arttırılması için hem genç istihdamını hem de genç girişimciliğini destekliyoruz. Bu kapsamda ilk kez iş kuran her gencimizin ücretinin bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanmasını sağlayacak bir programı başlattık. Genç girişimcilerimize geliştirecekleri projeler için 100 bin liraya kadar proje imkanı getirdik. Genç girişimcilerimizin kullanacakları kredilere kredi garanti fonu aracılığıyla yüzde 85 oranıyla kefalet imkanı da başlattık. Yeni iş kuran gençlerimize destek olmak amacıyla 3 yıl boyunca yıllık 75 bin liraya kadar olan kazançlarına gelir vergisi istisnası getirdik. Nitelikli istihdam ve güçlü bir ekonomiye Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerdeki payımızı arttırarak başarırız. Kamu araştırma geliştirme harcamaları için bütçemizden daha fazla kaynak ayırırken diğer taraftan özel sektör Ar-Ge yatırımları için de önemli teşvik ve destekleri bir bir hayata geçiriyoruz. Bu amaçla 2017 yılı bütçemizde yaklaşık 6 milyar lira kamuya sadece araştırma geliştirme harcamaları için ayırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Öğretim elemanlarına vergi teşvikleri
Ar-Ge merkezlerine, tasarım faaliyetlerine ve bu kapsamda çalışan nitelikli personele önemli vergisel teşvikler sunduklarını kaydeden Bakan Ağbal, "Üniversite-sanayi işbirliğini destekliyoruz. Öğretim elemanlarının Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde sürekli ya da kısmi süreli çalışmalarına olanak sağlıyoruz. Üniversite öğretim elemanlarının Ar-Ge projelerinden elde ettikleri gelirllerinin yüzde 85'ini hiçbir vergi kesintisi olmaksızın alabilmelerine olanak sağlıyoruz. Yaptığımız bütün bu düzenlemeler meyvesini vermeye başladı. Bu süreçte ülkemizdeki kurulu Ar-Ge merkezi sayısı 276'ya, bu merkezlerde çalışan Ar-Ge personel sayısı ise 28 bine ulaştı. Yine teknopark sayımız 64'e, buralarda istihdam eden Ar-Ge personel sayısı ise 41 bine ulaştı. Küresel inovasyon endeksinde 2015 yılında 58. sırada yer alan ülkemiz, 2016 yılında 42. sıraya yükselmiştir. Bu da bizim için son derece memnuniyet veren bir gelişmedir" şeklinde konuştu.
"TOEFL belgesini zorunlu tutan tek üniversite olduk"
Törene katılan Bakan Yılmaz ve Ağbal'a teşekkür eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, " Onların bize verdiği destek ve moral bizleri daha da yüreklendirmektedir. Ülkemiz için daha iyi şeyler yapmamız için bizlere cesaret veriyorlar ki bu kürsüye çıkarken hemen bana proje sundu iki bakanımız. Ben diyorum ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak iyi ki Milli Eğtiim Bakanımız İsmet Yılmaz, iyi ki Naci Ağbal Maliye Bakanımız kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.
TOBB ETÜ'de en kaliteli eğitimi sağlayarak, öğrencilerin en iyi şekilde yetiştirme gayreti içinde olduklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Sizlerin sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde, rekabet edebilmenizi mümkün kılıyoruz. Sizler, teori ve pratiği aynı müfredatta buluşturan bir okulun mensubusunuz. Ortak eğitim modelimiz sayesinde, işin hem teorisini hem de pratiğini öğrendiniz hem de sahayı da tanıdınız. İşte bizim farkımız burada. Buradan mezun olan kardeşim, 1 yıllık iş tecrübesiyle hayata atılıyor. Diğer üniversite mezunlarına göre, hayata 1 adım önde başlamış oluyor. Bununla da yetinmiyoruz. Bizim müfredatımız Türkçe. İstesek yabancı dille eğitim de yapardık. Ama bunu tercih etmedik. Çünkü önce kendi dilini doğru-düzgün konuşacaksın, kendini düzgün ifade edeceksin ki, toplumda öne çıkabilesin. Türkçe eğitim verirken, sizlerin en az 2 yabancı dili en iyi şekilde öğrenmenizi de sağladık. TOEFL belgesini zorunlu tutan tek üniversite olduk. İngilizce dışında ikinci bir yabancı dili öğrenmeyi de mecbur kıldık. Böylece bir tek bizim mezunlarımız, yani sizler, önce kendi dilinize hakim olacaksınız. Sonra da dünyanın her tarafında herkesle rahatlıkla iletişim kurabileceksiniz. Bununla da yetinmedik. Bir farkımız daha olsun istedik. Liderlik ve sosyal davranış derslerini ekledik. Çünkü daha rahat inisiyatif alın, konuşmanızla, duruşunuzla insanları etkileyin. Böylece toplumda öne çıkın istiyoruz. Sizlerin, geleceğin liderleri olmanızı istiyoruz" diye konuştu.
"Hedeflerimiz büyükse, akademik kapasitemiz de buna paralel olmalı"
"Hedeflerimiz büyükse, akademik kapasitemiz de buna paralel olmalı" ifadesini kullanan Hisarcıklıoğlu, "Akademisyen kadromuza, hocalarımıza çok güveniyorum. Hepsi güçlü kariyerlere sahip. Pek çoğu uluslararası ödüllere layık görüldüler. Ama sadece akademisyen olarak değil, insani nitelikleri de güçlü olduğu için ETÜ ailesine katıldılar. Bizde sizler için en iyi hocaları bu üniversitemize kazandırdık" dedi.
"Farklı fikirlerden olsanız da kimseyi öteki diye görüp, küçümsemeyin"
Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Kıymetli veliler, sizler, en değerli varlıklarınız olan evlatlarınızı bizlere emanet ettiğiniz. Onları, bizim de çocuklarımız olarak kabul ettik. Şimdi, sizlerin gurur duyacağınız şekilde, üniversitemizden mezun ediyoruz. Bizlere gösterdiğiniz bu büyük itimat için, sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. Öğrenci kardeşlerim, sizlere daha iyi bir gelecek sağlamak için, büyük fedakârlıklarda bulunan ailenizin değerini her zaman bilmenizi istiyorum. Çalışmanızla, gayretinizle, başarılarınızla onları gururlandırın. Sevgili mezunlarımız, Sizler için okul hayatı bitiyor, hayat okulu başlıyor. Yani, gerçek hayat şimdi başlıyor. Bu vesileyle hem size, hem de tüm genç arkadaşlarıma tavsiyelerim olacak. Birincisi, devamlı kendinizi güncellemek zorundasınız. Zira bilginin geçerlilik süresi de bu kadar kısa olmamıştı. İkincisi, farklı düşünme, yani mevcut kalıpları yıkma. Bu devirde başarılı olmak için, sizi sınırlayan zihni duvarları yıkacaksınız. 100 sene önce Henry Ford, ilk otomobili üretmek için uğraşırken küçümsendi. "Atlar her zaman kullanılacak, otomobilse ancak geçici bir moda olacak" dediler.Eğer o günkü kalıplara bağlı kalsaydı, daha hızlı giden at üretirdi. Ama o kalıpları yıktı. Hayalinin peşinden gitti. Ford Otomotiv işte böyle doğdu. Size hep şunu söylemiyor muyum. Eski köye yeni adet getirin! Evet sizin işiniz zor olacak, çünkü rekabet fazla. Ama avantajınız da şu; 21.yüzyılda en büyük sermaye, en büyük değer; Fikir. Elektrikli otomobil üretme fikriyle yola çıkan Tesla'ya bakın. Daha toplu satışı yok. Ama değeri şimdiden Mercedes'i geçti. Çünkü fikir tuttu. TOBB ETÜ de iyi bir fikirdi. Sizlerle birlikte başarı hikâyesine dönüştürdük. Türkiye'nin hem en yenilikçi hem en girişimci üniversiteleri arasına girdik. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasına giren "En Genç Türk Üniversitesi" oldukEndüstri mühendisliği bölümü öğrencilerimiz, TÜBİTAKProje Yarışması'nda Türkiye 1.liğini kazandı. Tıp Fakültemiz, bu yıl LYS'de Türkiye 2. Sırayı aldı. LYS'de ilk 100'den 10 öğrenci aldık bu yıl. Bunlarla gurur duyun, mezun olduktan sonra da bağınızı koparmayın, Okulunuza sahip çıkın. TOBB ETÜ; iyi fikirler üreten girişimciler çıksın diye kuruldu. TOBB ETÜ girişimcileri desteklesin diye kuruldu. İşte bünyemizde girişimciler için kuluçka merkezi var. TOBB ETÜ teknoloji merkezini hayata geçirdik. İşte garaj'da uzman, yatırımcı, fikir sahibi bir arada.Bedava ofis, danışmanlık, yatırımcılarla buluşma imkânları.Girişimciliğin altın kuralıdır, bedava ne varsa kullanın. Buradan güzel iş fırsatları da çıkıyor, 2 örnek vereyim.Menuburada.com: 100 bin restoranın menülerini görüyorsunuz. İçeriğini - fiyatlarını karşılaştırıyor, müşteri tavsiyelerini okuyorsunuz. Yani bedavadan gurme oluyorsunuz. Bir diğer arkadaşımız, şehirlerdeki çöp toplama konteynerlerine dedektör takmış, bilgisayar ağına bağlamış. Dolacak gibi olduğunda çöp arabasını oraya yönlendiriyor. Böylece çöp toplama işine hız ve etkinlik kazandırıyor. Belediyenin hizmet kapasitesini artırıyor, maliyetlerini düşürüyor. Ve çok çalışın. Zira şunu unutmayın. Yetenek sizi belki zirveye taşır. Ama ancak karakteriniz sizi orada tutar. Fikirleriniz ve görüşleriniz, değişmeden sabit kalmasın.Kendinizi yenileyin. Çünkü sadece ölüler ve deliler değişmez. İster sağcı, ister solcu olun, hangi fikirde olursan ol, önce kaliteli insan ol. Sen kaliteli insan olduğun zaman, inandığın fikre de kalite katarsın. Güvenilir olur, saygı görürsün, her işinde daha etkili olursun. Zihninizi, ideolojik sloganlara hapsetmeyin, komplo teorileriyle zehirlemeyin. Her sorunun, her olumsuzluğun, arkasında başkalarını gören, komploları, hayali odakları mazeret gösteren, kolaycı ezberlerden uzak dur. Bunlar hem zihnimizi tembelleştirir, hemde toplumsal refleksleri köreltir. Bunlara takılıp kalmak, bizleri gerçek dünyadan koparır, bizi çözüme değil batağa sürekler. Bir toplumu ayakta tutan temel faktör "Toplumsal güvendir". Ne yazık ki bizim neslimiz, özellikle son yıllarda birbirine güveni bıraktı. Kutuplaştıran, ötekileştiren, toplumun fay hatlarını derinleştiren söylemler ve politikalara saplanıp kaldık. O yüzden, sizler birbirinizi sevin. Farklı fikirlerden olsanız da kimseyi öteki diye görüp, küçümsemeyin."
"Sizlerin başında olduğu bir Türkiye'yi kimse tutamaz"
"Ben sizlere güveniyorum. Çünkü siz, bizim nesil gibi değilsiniz. Çok daha iyi eğitim alıyorsunuz" diyen Hisarcıklıoğlu, "Dil biliyorsunuz. İnternete hakimsiniz, dünyayı tanıyorsunuz. Sizlerin başında olduğu bir Türkiye'yi kimse tutamaz. Ben bunun örneğini 15 Temmuz'da, o büyük imtihan gecesinde gördüm. O gece darbeye ilk karşı çıkan, ilk inisiyatif alan meslek örgütü TOBB idi.Daha darbe bildirisi okunur okunmaz, saat 00.22'de "Milletin iradesi ve demokrasi dışında hiçbir iradeyi tanımıyoruz. Gün demokrasiye sahip çıkma günüdür" dedik. ETÜ'deki öğrenci kardeşlerimin de, benzer tepkiyi anında verdiklerini gördüm ve sizlerle bir defa daha gurur duydum. Buradaki gençlerimiz, vatanseverlikleriyle de öne çıktılar. Ama şehit ve gazi olan 4 öğrenci kardeşimi özellikle sizlere tanıtmak istiyorum.Ömer Can Açıkgöz, Hukuk Fakültesinden öğrenci kardeşimiz.15 Temmuz hain darbe girişimi sırasındaki milli direnişte Ankara'da şehit düştü. Hatırasını yaşatmak üzere, Üniversitemizdeki bir amfiye ismini verdik. Hanifi Can Türkoğlu, Hukuk Fakültesinden bir diğer öğrenci kardeşimiz. 15 Temmuz gecesi milli direnişinde tanktan düşerek ciddi şekilde yaralandı. Taha Bilgin, Mühendislik Fakültesi öğrencimiz, kafasına bir şarapnel parçası isabet etti. Yusuf Balıkçı, İşletme Bölümü öğrencimiz, o da o gece yaralananlar arasındaydı. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi," fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" bir nesil olun. TOBB ETÜ'nün sizlere kazandırdığı bilgi, eğitim ve deneyimle, başarından başarıya koşacağınıza gönülden inanıyorum. Yolunuz aydın, bahtınız açık, Allah da yardımcınız olsun" ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından Hisarcıkıoğlu, 15 Temmuz'da gazi olan Hanifi Can Türkoğlu, Taha Bilgin ve Yusuf Balıkçı'yı sahneye davet etti.
İHA