Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Semineri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM) ile İktisat ve Siyaset Bilimi Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği "Toplumsal...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM) ile İktisat ve Siyaset Bilimi Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitim Semineri" Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Seminere OKTAM Müdürü Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, akademisyenler ile OMÜ'den ve farklı üniversitelerden çok sayıda öğrenci katıldı.

"Erkekler de özeleştiri yapmalı"

Seminerin açılış konuşmasını İktisat ve Siyaset Bilimi Topluluğu Başkanı Osman Furkan Akın yaptı. Üniversitelerin, topluma her alanda yön veren en güçlü kurumlardan biri olduğunu ifade eden Akın, "Bugün bu semineri akademisyenlerimiz ve öğrenci arkadaşlarımızla yapmamızdaki en önemli amaç, üniversitenin bu dönüştürücü ve yön verici gücünü kullanmaktır" dedi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili erkeklerin de özeleştiri yapması gerektiğini vurgulayan Akın, bu soruna kadın ve erkeğin beraber çözüm bulması önemi üzerinde durdu.

Toplumsal cinsiyet algısının en eğitimli kesimde bile yanlış olduğunu, kendi hayatından bir örnekle açıklayan OKTAM Müdürü Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı da, "Bizim toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda almamız gereken daha çok yol var. Bu nedenle, bu eğitim seminerini düzenleyenleri tebrik ediyorum. Katılımın bu denli yüksek olması ise bana bu yolda ciddi bir adım attığımızı düşündürüyor" diye konuştu.

"Toplumsal cinsiyet konusunda farkındalık oluşturacak dersler açmak istiyoruz"

OKTAM olarak, Yükseköğretim Kurumunun (YÖK) geçen yıl düzenlediği "Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Üniversite Çalıştayı"na katıldıklarını belirten Avcı, "Çalıştayın sonucunda, tüm üniversitelerde toplumsal cinsiyet duyarlılığı ile ilgili, zorunlu ya da seçmeli derslerin konulması gereği ortaya çıktı. Bir yıldır da tüm üniversiteler gibi biz de bu konuda çalışmalarımızı başlattık. Toplumsal cinsiyetle alakalı her konuda uzman eğitimciler yetiştirip, farkındalık oluşturacak dersler açmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İlknur Aydın Avcı'nın ardından konuşan Araştırma Görevlisi Damla Nur Kinsiz ise OKTAM'ın kuruluş amacı, projeleri ve diğer kurumlarla ortaklaşa yaptığı çalışmalar hakkında katılıcılara bilgi verdi. 2011'den bu yana OKTAM'ın hayata geçirdiği etkinlikleri slayt eşliğinde anlatan Kinsiz, "Kadın ve Aile Araştırmaları" konulu tezli yüksek lisans programı oluşturduklarını da sözlerine ekledi.

"Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Nedir?", "Kamu Politikaları ve Kadın", "Kadın ve Toplum" olmak üzere üç oturumda gerçekleşen eğitim semineri, genel bir değerlendirmenin ardından sona erdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.