Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Operasyonel Yararlanıcısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı'nın Sözleşme Makamı (İKGPRO) olduğu, "Özellikle Kız Çocuklarının Devam Oranlarının Artırılması Hibe Programı" altında yer alan Of İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Of Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, Of Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Genç Aydınlar Derneği tarafından yürütülen "Kozadan Kelebeğe" projesinin Kapanış Programı ve Fotoğraf Sergisi Of ilçesinde yapıldı.
Programa Of Kaymakamı Eren Arslan, Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, Milli Eğitim İl Müdürü Hızır Aktaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, Garnizon Kumutanı Üstteğmen Onur Yakan, Of Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ahmet Dunay, Proje Koordinatörü Ümit Öztürk, katılırken yapılan konuşmalarda projenin önemine vurgu yapılarak, Of ilçesinde öncelikli kız çocukları olmak üzere okulu bırakma riski bulunan öğrenciler ve velilerine rehberlik hizmeti ulaştırılarak okula devam oranında iyileştirme sağlandığı kaydedildi.
İlk olarak söz alan Of Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ahmet Dunay, projenin 31 Ekim 2016 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak, "1 Kasım 2015 tarihinde bizzat imzaladığım ve bir yıl sürdürülen projemiz 31 Ekim 2016 tarihinde sona erecektir. Projenin genel hedefi, insan kaynaklarının geliştirilmesi operasyonel programı uygunluğu içerisinde Türkiye'nin eğitim kalitesinin arttırılması, eğitim ve iş piyasası arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi, bölgesel eşitsizliklerin azaltılması ve özellikle kız çocukları olmak üzere, her düzeyde okula devam oranının ve eğitimin sürekliliğinin arttırılmasıdır" dedi.
Mesleki Eğitim Kurslar sonucunda 89 öğrenci sertifika almaya hak kazandı
Proje Koordinatörü Ümit Öztürk de projenin sonuç bildirimi hakkında bilgi vererek, kurslar sonucunda 89 öğrencinin sertifika almaya hak kazandığını ifade ederek, "Proje faaliyetleri sonucunda açık lisede okuyan ve mezun olmakta zorlanan 141 kız öğrenciye destekleme kursları verildi. Açık öğretim lisesinde okuyan özellikle kız öğrencilere zorlandıkları derslerle ilgili açık öğretim sınav takvimine dikkate alınarak 3 dönem şeklinde destekleme kursları açıldı. Öğrencilerin talihleri doğrultusunda "Dil Anlatım, Edebiyat, İngilizce, Matematik, Tarih, Coğrafya, Biyoloji" derslerinden 846 sat kurs verildi. Bu kurslardan 141 öğrenci toplamda 846 saat ders görerek 18'i mezun olmak üzere derslerde yüzde 80 başarı sağlandı. Açıköğretim Lisesi için destekleme kursu verilen öğrencilerin kredi istatistikleri mevcut kredi durumuna göre % 35 iyileşme sağlandı. Of ve çevre ilçelerde proje kapsamında kurslara katılan kız öğrencileri açık öğretim lisesinden mezuniyet için önünde engel olarak duran mecburi dersleri başarıyla vererek hem proje performansına olumlu katkı sağlanmış hem de okullaşma oranı arttırılmıştır. Okulu bitirdikten sonra iş imkanı ve istihdam sağlamak için kız öğrencilere yönelik proje kapsamında Mesleki eğitim kursları verildi. Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda Halk Eğitim merkezinde bilgisayar kursu verilerek 24 kız öğrenci başarılı oldu. Balaban Kız Kuran Kursunda aşçılık kursu verilerek 16 öğrenci yine aynı kursta çocuk bakımı ve oyun odası etkinlikleri kursları verilerek 12 öğrenci başarılı oldu. Dernekpazarı Kız Kuran Kursunda çocuk bakımı ve oyun odası etkenlikleri kursu verilerek 37 öğrenci başarıyla kursu tamamladı. Ulaşım zorluğu ve zaman darlığı yaşayan öğrencilere ulaşmak için mesleki eğitim kurslarının Kuran kurslarında verilmesi öğrencilerin kurslardan faydalanmasına katkı sağladı. Kurslar sonucunda toplam 89 öğrenci sertifika almaya hak kazandı. Özellikle okulu bırakma riski bulunan öğrencilere ve velilerine yönelik Of ilçesinde bulunan 20 ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde okul ziyaret edilerek 224 öğrenciye ve 653 veliye rehberlik hizmetleri ulaştırılarak okula devam oranında iyileşme sağlandı. Yine önleyici rehberlik faaliyetleri kapsamında okulu bırakma eğilimi olan 104 öğrenciyle görüşülerek okula devam etmeleri için rehberlik çalışmaları yapıldı. Bu konuda gerekli hizmetler verilerek problemin ortadan kaldırılması, okul devamlılığının sağlanması hedeflenmiştir" diye konuştu.
"Projenin ne kadar faydalı olduğunu görüyoruz"
İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu da projenin ne kadar faydalı olduğunun görüldüğünü kaydederek, "2011 yılında yine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz sürekli danışmanlık merkezi adı altında 125 bin Euro'luk Avrupa Birliği projemiz uygulamaya girmişti. Hem o zaman ki projemiz hem de şuanda 213 bin Euro'luk projemize baktığımız zaman bu iki projemiz meyvelerini vermeye başladı. Sadece örgün eğitimde son 2 yıl içerisinde ilçemizden toplam 326 tane yavrumuz 4 yıllık lisans üniversitelerine yerleşti. Bu öğrencilerimizin 148 tanesi erkek, 178 tanesi kız yavrumuzdur. Erkeklerimizin oranları yüzde 45, kızlarımızın oranı yüzde 55'tir. Bu noktada projelerin ne kadar faydalı olduğunu görüyoruz. Son yıllarda ilçemizde eğitim noktasında elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz" İfadelerin kullandı.
Son olarak söz alan Of Kaymakamı Eren Arslan, "Yaklaşık bir yıl önce yine bu mekanda startını verdiğimiz projenin bugün kapanış toplantısını birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu projelerin toplumumuza, ülkemize, eğitimimize sağladığı katma değerin somut olarak ortaya konulmuş olmasıdır. Bütün kurumlarımızın Avrupa Birliği kaynaklı bu fonları, projeleri takip etmelerini ve yine ülkemize, ilçemize katma değer oluşturacak fonlardan istifade etmelerini bekliyoruz. Toplumsal duyarlılık yansıtan eğitime önemli katma değer sağlayacak olan projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. İnşallah yeni projelerle ülkemizin 2023'lere, 2071'lere yelken açtığı bu günlerde bize güç katmasını temenni ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından kursiyerlere belgeleri protokol tarafından verilirken program fotoğraf sergisinin ziyareti le son buldu.
İHA