Trans Yağında Türkiye’de Yüzde 1’in Altında, Avrupa’da Yüzde 2, Abd 11 Yıl Geride

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, "Biz yüzde 1'in altı, Avrupa yüzde 2'nin altı. Biz bu konuda Amerika'dan...

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, "Biz yüzde 1'in altı, Avrupa yüzde 2'nin altı. Biz bu konuda Amerika'dan ise 11 yıl daha ilerdeyiz" dedi.

MÜMSAD tarafından Tekirdağ'da bir otelde "Bilgi Kirliliğine Son" adı altında bir toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, özellikle margarin ve kuru çorba hakkındaki güncel akademik verileri paylaştı. Yurdagül, trans yağlar hakkında yaptığı açıklamada, bu konuda Türkiye'nin Avrupa'dan daha ilerde olduğu gibi ABD'den de 11 yıl daha ilerde olduğunu söyledi.

"Margarinlerin verdiği enerji, gram başına, sıvı yağların verdiği enerjiden yüzde 30 yüzde 40 daha azdır"

Margarin 147 yıllık bir ürün olduğunu ve Türkiye'de margarinin özellikle 2007 yılında geldiği noktada, çok önemli bir gelişmenin olduğunu ifade eden Yurdagül, "Bu nokta nedir dersek, tamamen bitkisel yağlardan yapılıyor. Hiçbir bitkisel kökenli üründe kolesterol olmadığı için margarinde de kolesterol yok. 3'üncüsü ise Trans Yağ yok. Trans Yağ, ilk olarak Türkiye'de 2007'de tamamen giderildi. 4'üncüsü doymuş yağ oranı çok az. Bilinmeyen bir şey vardır ülkemizde, likit yağların doymuş yağ içerdiği bilinmez. Veya bütün yağlar doymuş yağlar içerir. Likit yağların doymuş yağların oranıyla, bir kase margarinin doymuş yağları oranı, aynı miktar baz alındığında, yaklaşık yüzde 14-15'tir doğrudur ve aynıdır. En önemli husus da margarinlerin verdiği enerji, gram başına, sıvı yağların verdiği enerjiden yüzde 30 yüzde 40 daha azdır" dedi.

"Biz yüzde 1'in altı, Avrupa yüzde 2'nin altı, Amerika 11 yıl gerimizde"

Trans yağın 2007 yılında, MÜMSAD Derneği tarafından gönüllü girişimi ile yok edildiğini de ifade eden Yurdagül, "Önemli, bir yatırım gerektiriyordu. Bütün firmalarımız bu yatırımı yaptı ve tamamladı. Şimdi yüzde 1'in altı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının etiketleme tebliğine göre, yok sayılır. Çünkü Trans Yağ, başka ürünlerde de var. Hayvansal ürünlerde, tere yağda, peynirde vs. Avrupa ile olan durum ise şöyle, AB'nin şu anda bir standardı yok. Şimdi bitmek üzere diye konuşuluyor. Ama gelecek sene de olabilir. Yüzde 2'nin altı. Biz yüzde 1'in altı Avrupa yüzde 2'nin altı. Amerika ile daha ilginç bir farkımız var. Amerika'da Trans yağ, federal bazda, ilk defa bir karar yayınlandı. Trans Yağı oluşturan yöntem, tamamen güvensiz sayılacak. Bunun içinde, üreticilere 3 yıllık bir geçiş süreci tanındı. Bu geçiş süreci 2018'de bitiyor. Yani Amerika'da bugün yüzde 3,5'a yok derlerken, 2018'de Amerika bizim seviyemize gelecek. Biz ise bunu 2007 yılında tamamlamışız. Demek ki biz bu konuda Amerika'dan 11 yıl daha ilerdeyiz. Hep Amerika ile karşılaştırırız kendimizi. Gıda ve Margarin sanayimizde böyle bir gerçek var" diye konuştu.

"Azı karar çoğu zarar"

Sağlıklı ve sağlıksız kelimelerinin bir tarifi olmadığını da savunan Yurdagül, "Çünkü, bana göre sağlıklı olan sana göre sağlıksız öbürüne göre ise daha sağlıklı olabilir. Bunun bir tanımı yok. Onun için alışıla gelmiş bir deyim sağlıklı sağlıksız bir kere yanlış bir deyimdir. 50 yıldır gıda ve diğer sanayi ürünlerde çalışmış bir kişi olarak söyleyebilirim ki, siz istediğinizi astarına uygun olanını alacağınız paketin içeriklerini iyice inceleyerek, son kullanma tarihine bakarak, alın ve güvendiğiniz firmalardan alın ve mutlaka hastalığınıza uygun olanını alarak afiyetle yiyin. Çünkü bizim atalarımızın söylediği bir deyim var. Azı karar çoğu zarar. Siz istediğinizi yiyin ama ölçülü yiyin" diyerek konuşmalarını sonlandırdı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?
Pankreas Kanseri Tedavisinde Yenilikçi Yaklaşım
Hekimler 5 Gün İ̇ş Bırakacak!
20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor