Hemşireler için "Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans" Tezsiz Yüksek Lisans programı başvuruları başlıyor.
Türkiye için oldukça yeni ve ilk olarak Sakarya Üniversitesinde eğitim ve uygulama alanı bulan "Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans Tezsiz Yüksek Lisans Programı", SAÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı bünyesinde, 2017-2018 bahar döneminde öğrenci kabulüne başlıyor. Program Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Altındiş, programın lisans mezunu hemşirelere hitap edeceğini belirterek, program ile hemşirelerin bulundukları hastane ya da klinikte kan transfüzyonlarına bağlı reaksiyonların azaltılmasının amaçlandığını, güvenli kan transfüzyonu (hemovijilans) takibi ve eğitimi hemşiresi olmak isteyen bireylere yetkinlik ve belge sağlanmış olacağını ifade etti.
"En az bir hemovijilans hemşiresi gerekiyor"
Kan bankacığının temelini oluşturan hekim-hasta-donör ilişkisinde en önemli görevlerden birisinin de kan transfüzyon güvenliği (hemovijilans) hemşiresine düştüğünü kaydeden Prof. Dr. Mustafa Altındiş,"Özellikle transfüzyon güvenliğinin hayati önemde olduğu kan bankacılığı, hastanelerde en sık kullanılan birimlerden birisidir. Ülkemizin nüfus büyüklüğü düşünüldüğünde, her gün binlerce hastaya uygun kanın verilmesi gerekiyor. Bu ihtiyaç büyüklüğü göz önüne alındığında, hekim-hasta-donör üçgenindeki trafiğin takibinin önemi artıyor. Hemovijilans hemşireliği bu noktada devreye giriyor. Sağlık Bakanlığının Hemovijilans rehberine göre yıllık 7 bin 500 ünite kadar kan çalışması yapılan birime en az bir tane hemovijilans hemşiresi görevlendirilmesi gerekiyor. Her 7 bin 500 ünite için de ilave bir hemşire daha gerekiyor. Hemovijilans hemşiresinin temel görevleri, hasta takibi, takip formlarının oluşturulması, kan bankasındaki aksaklıklar ve yanlışlıkların raporlanması, transfüzyonda kullanılan kanın süresinin kontrolü, hekim-hasta-donör üçgeninde bağlantıyı ve koordinasyonu sağlaması, reaksiyon gelişmesi durumunda takipler ve bildirimler, istenmeyen olayların takibi ve hastane yönetimine bildirimi gibi unsurları içeriyor. Hemovijilans hemşiresinin teorik ve pratik bilgi düzeyi, tüm bu görevleri yaparken transfüzyon güvenliğini etkiliyor" dedi.
"Türkiye'de ilk"
Hemşire sayısının az olduğuna da dikkat çeken Altundiş, "Türkiye'de hemovijilans hemşireliği kavramı ve uygulaması çok yeni olup, yetişmiş hemşire sayısı yok denecek kadar azdır. Bu kapsamda Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü şemsiyesi altında Tıbbi Mikrobiyoloji AD. tarafından Türkiye'de bir ilk olan "Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans" İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı açıldı. Kan bankacılığındaki transfüzyon güvenliği ve hemovijilans konularında yetkin hemşire sayısını arttırmayı ve bu konularda akademik çalışmaları desteklemeyi amaçlayan bu program ile hastanelere transfüzyon güvenliği ve hemovijilans hemşiresi bulundurma zorunluluğu yasası açısından da yetişmiş hemovijilans hemşiresi insan kaynağına katkı sağlanmış olacak" diye konuştu.
Programa başvurular 13 Haziran-3 Temmuz 2017 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü internet sayfasından yapılabilecektir.
İHA